2002
. | Menelaos Myrillas / SOOC

Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία αλλά τι γύρευε στον Αρειο Πάγο ο Τζανακόπουλος;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 19:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2018 21.30
.
|Menelaos Myrillas / SOOC

Novartis: Στη Βουλή η δικογραφία αλλά τι γύρευε στον Αρειο Πάγο ο Τζανακόπουλος;

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2018, 19:55
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/02/2018 21.30

Τον δρόμο για τη Βουλή προς αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων παίρνει η δικογραφία για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis. Μια ημέρα μετά το εντυπωσιακό σε πλήθος συλλαλητήριο για το Μακεδονικό η δικογραφία για τη συγκεκριμένη υπόθεση διαβιβάζεται στη Βουλή, καθώς η έρευνα που ήταν σε εξέλιξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να  «σκόνταψε» στα ονόματα οκτώ πρώην υπουργών και δύο Πρωθυπουργών, από το 2006 έως τις αρχές του 2015. Πρόκειται για πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης. Κύκλοι της αντιπολίτευσης πάντως επισήμαιναν ότι η εμφάνιση της δικογραφίας μερικές ώρες μετά το συλλαλητήριο  δεν μπορεί παρά να εντάσσεται σε ένα από τα συνήθη σχέδια επικοινωνιακού αντιπερισπασμού της κυβέρνησης.

Ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάζεται στη Βουλή από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς και για τα πολιτικά και μη πρόσωπα όσον αφορά το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μάλιστα, ως προς τα μη πολιτικά πρόσωπα, η Εισαγγελία Διαφθοράς προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis. H δίωξη αφορά στο αδίκημα της δωροδοκίας ενώ εκδόθηκε διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.

Ας σημειωθεί ότι μέρος της της δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis παραδόθηκε πριν από το απόγευμα της Δευτέρας στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη και ενώ στον Άρειο Πάγο βρισκόταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για «προσωπική του υπόθεση». Η δικογραφία παραδόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου εκείνη να τη διαβιβάσει στη Βουλή για τα πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα διαβιβάστηκαν στη Βουλή τρεις μηνυτήριες αναφορές, μεταξύ των οποίων και μία από τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο σε βάρος του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για υπέρμετρες αγορές φαρμάκων.

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, έγινε στις 20.00 της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Στόχος της σύσκεψης ήταν οι υπουργοί να ενημερώσουν τον Πρωθυπουργό για τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis.

Αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε δηλώσεις:

Κοντονής: Στη Βουλή την Τρίτη η δικογραφία

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση θα διαβιβαστεί μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης (6 Φεβρουαρίου) η δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από ενημέρωση που παρείχε στον Πρωθυπουργό μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο κ. Κοντονής επεσήμανε ότι δόθηκε εντολή από τον κ. Τσίπρα να επιταχυνθεί η διαδικασία.

«Σήμερα έλαβα τον φάκελο, αύριο θα είναι στα χέρια του Προέδρου της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για τεράστιο σκάνδαλο, μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, σημειώνοντας ότι υπήρχαν φαρμακευτικές εταιρείες που παράνομα υπερκοστολογούσαν φάρμακα, με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει το θέμα σε βάθος.

Παπαγγελόπουλος: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους

Σαν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος την υπόθεση της Novartis.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος σημείωσε ότι στον νόμο περί ευθύνης υπουργών υπάγονται μόνο τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού κι όχι επ’ ευκαιρία αυτής.

Τόνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της εταιρείας δεν διώκεται, αλλά του έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα.

Μπαράζ ανακοινώσεων

Ηδη υπάρχουν ανακοινώσεις από τους πρώην Πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο αλλά και από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθώς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο και πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τη Νέα Δημοκρατία.

Σαμαράς: «Η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, εμένα δεν με αγγίζουν»

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρει τα εξής: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες, και όσοι είναι από πίσω, θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη Δικαιοσύνη».

Διάψευση Πικραμμένου

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία αναφέρονται, εκτός των άλλων, το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου.

Το βράδυ της Δευτέρας, και σε ότι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο, από την εισαγγελία Διαφθοράς έγινε γνωστό  ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία που εστάλη στη Βουλή, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλώς στη λογική της «αμελητί» διαβίβασης.

Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωση σχετικά με την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο της Novartis εξέδωσε ο κ. Πικραμμένος:
«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιούνιου 2012», δήλωσε ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός

Αβραμόπουλος: «Ουδεμία σχέση είχα με το ζήτημα Novartis»

H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με το ζήτημα Novartis, τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή, μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Αβραμόπουλος.

Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα, ούτε και θα μπορούσα να έχω, με αυτό το ζήτημα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Στουρνάρας: «Το bullying που υφίσταμαι έχει τα όριά του»

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την εν λόγω εταιρεία, κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, θέση που- υπογράμμισε- δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα. Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα:

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

Βενιζέλος: Οσες φορές μου επιτέθηκαν με συκοφαντίες, προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας

Σε δήλωση για την υπόθεση της Novartis προέβη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βενιζέλου:

«Oσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην υπόθεση Novartis κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του ονομάτός του στην υπόθεση NOVARTIS και στη σχετική δικογραφία, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι εγώ ο ίδιος έχω προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων (όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά , την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κ.λπ.)» δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφέρει επίσης, ότι σχετικά με τη μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου για το ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων τα εξής:

Α) Η αλλαγή του Νόμου της τιμολόγησης φαρμάκων έλαβε χώρα κατ᾽ εντολή των θεσμών στις 14.8.2015 και ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων διαβουλεύσεων.

Β) Στις 27.8.2015 η σχετική Υπουργική απόφαση της τιμολόγησης φαρμάκων έφερε την υπογραφή μου και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, όμως δεν εκτελέστηκε, καθώς με διαδέχτηκε στο Υπουργείο ως Υπηρεσιακός Υπουργός ο κος Δημόπουλος ο οποίος και τη δημοσίευσε στις 11.09.2015.

«Τα συμπεράσματα για τη βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων από τον κ. Λοβέρδο θεωρώ πλέον ότι μπορεί να τα βγάλει και ο πλέον αδαής. Αλλωστε, έχω και προσωπικώς απαντήσει για όλα αυτά στη Βουλή», αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας.

ΝΔ για Novartis: Πρωτοφανής και εξόφθαλμη η παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη

Eντονα αντέδρασε η ΝΔ για την κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την υπόθεση Novartis σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του επιχείρησαν να προκαταλάβουν την απόφαση της Δικαιοσύνης, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο.

Η ΝΔ σημειώνει ότι θα επιδιώξει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης  και σημειώνει με έμφαση ότι η κυβέρνηση είτε το θέλει είτε όχι θα θ λογοδοτήσει για  τις μεθοδεύσεις της

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ αναφέρει:

«Πριν από λίγο η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα πρωτοφανές, σε δημοκρατική χώρα, γεγονός. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής του όχι μόνον ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας την οποία εκ του Συντάγματος δεν μπορούσαν να γνωρίζουν, αλλά επιχείρησαν να προκαταλάβουν και την απόφαση, μιλώντας για σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο από συστάσεως ελληνικού κράτους.

Οι ίδιοι, μάλιστα, υποστήριξαν ότι ο φάκελος της έρευνας θα διαβιβαστεί με εντολή του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο, ενώ το άρθρο 86 του Συντάγματος ρητά αναφέρει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι δικογραφίες διαβιβάζονται αμελλητί. Δηλαδή αμέσως και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή, πόσο μάλλον αξιολογική κρίση της εκτελεστικής εξουσίας.

Νωρίτερα είχε συμβεί το επίσης ανήκουστο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επισκεφθεί την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, παραδεχόμενος εκ των υστέρων -και αφού δημοσιοποιήθηκε η επίσκεψή του- ότι ζήτησε και είχε προνομιακή ενημέρωση για την ίδια υπόθεση.

Και όλα αυτά που προδήλως μαρτυρούν μια απαράδεκτη προσπάθεια ανάμιξης της κυβέρνησης στην ανακριτική διαδικασία, όλως τυχαίως συμβαίνουν μια ημέρα μετά τη διαμαρτυρία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό ζήτημα… 

Η αξιωματική αντιπολίτευση για λόγους στοιχειώδους θεσμικής τάξης, δεν θα τοποθετηθεί επί φημολογιών που αποβλέπουν να σπιλώσουν συλλήβδην πολιτικά πρόσωπα. Και γι’ αυτό απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί αύριο στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια.

 Εξυπακούεται, τέλος, ότι στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της εν λόγω υπόθεσης την οποία η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει να διαλευκανθεί το ταχύτερον δυνατόν, η κυβέρνηση, είτε το θέλει είτε όχι, θα λογοδοτήσει για την εξόφθαλμη παρέμβαση στη Δικαιοσύνη».

Ο Τζανακόπουλος στον Άρειο Πάγο

Για το σκάνδαλο της Novartis, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση νωρίτερα τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο ενώ βρισκόταν εκεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακοπουλος.

Λίγο μετά την άφιξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο Ανώτατο Δικαστήριο εισήλθαν η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς  Χρήστος Ντζούρας και Γιάννης Μανώλης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσκεψη τους δεν ήταν άσχετη με την υπόθεση Novartis καθώς οι ίδιες πηγές λένε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα κομμάτι της έρευνας.

ΝΔ: Τι δουλειά είχε ο Τζανακόπουλος να συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου;

Την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  μετέβη στον Άρειο Πάγο για ενημέρωση σχετικά με τις έρευνες για την υπόθεση του σκανδάλου Νovartis.

O αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε: «Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, με ανάρτησή του στο Facebook αναρωτήθηκε: «Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναι, τι δουλειά έχει εκεί;;;».

ΠΑΣΟΚ: Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Σε σχόλιο του με αφορμή την επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει ότι: «Από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψη του στον Άρειο Πάγο, προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως οι υπουργοί Πάνος Καμμένος και Παύλος Πολάκης, καθώς και δημοσιεύματα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο κάνουν λόγο για επικείμενες διώξεις που θα ασκηθούν από τη Δικαιοσύνη κατά πολιτικών προηγούμενων κυβερνήσεων, που δεν κατονομάζονται, έπειτα από καταθέσεις που έδωσαν στις ΗΠΑ «προστατευόμενοι» μάρτυρες για δωροδοκίες από την εν λόγω φαρμακευτική εταιρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...