541
Κούρδοι διαδηλωτές στη Στοκχόλμη καταφέρονται εναντίον της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ | Reuters

Ακροδεξιά και Κρεμλίνο πίσω από το φιάσκο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 13:43
Κούρδοι διαδηλωτές στη Στοκχόλμη καταφέρονται εναντίον της εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
|Reuters

Ακροδεξιά και Κρεμλίνο πίσω από το φιάσκο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 30 Ιανουαρίου 2023, 13:43

Η διαφαινόμενη αποτυχία της σουηδικής υποψηφιότητας για είσοδο στο ΝΑΤΟ θα διδάσκεται σε σεμινάρια πολιτικής προβοκάτσιας στα μελλοντικά πολιτικά think tanks: Λίγοι «ακτιβιστές» έξω από την τουρκική πρεσβεία, ένα προαναγγελθέν βέτο από τον πολιτικά «πολιορκημένο» τούρκο πρόεδρο και μια φαινομενικά τυπική διαδικασία που οδηγείται εκτός τροχιάς.

Οι σουηδοί ακροδεξιοί που έκαψαν το Κοράνι και κρέμασαν το ομοίωμα του Ερντογάν έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας στην Στοκχόλμη έπραξαν στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, που εγγυάται κάθε ευνομούμενη δυτική δημοκρατία. Οι στενές οικονομικές σχέσεις, όμως, της Μόσχας με τα ακροδεξιά-εθνικιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη δημιουργούν υπόνοιες ότι η συγκεκριμένη «διαδήλωση» δεν είχε ούτε θρησκευτικά ούτε αυθόρμητα χαρακτηριστικά.

Οταν οι ηγέτες της Συμμαχίας συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο στη Μαδρίτη, όλοι θεωρούσαν ότι η είσοδος της Σουηδίας και της Φινλανδίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ θα γινόταν με ανοιχτές αγκάλες από όλα τα μέλη. Η πολιτική συγκυρία, όμως, σύντομα έφερε σύννεφα στη διάσκεψη. Οι επερχόμενες τουρκικές εκλογές και η προβοκατόρικα λαϊκιστική ρητορική του προέδρου Ερντογάν σύντομα περιέπλεξαν την υπόθεση.

«Θα πρότεινα στις υποψήφιες χώρες να συνυπολογίσουν τις εκλογικές ημερομηνίες των μελών του ΝΑΤΟ πριν καταθέσουν επίσημα την υποψηφιότητά τους», έλεγε ένας σουηδός βουλευτής στο Politico τον περσινό χειμώνα. Σύντομα έγινε σαφές ότι ο Ερντογάν δεν θα ενέκρινε την είσοδο της Σουηδίας –και κατ’ επέκταση και της Φινλανδίας– πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα του, που πρόσφατα ανακοινώθηκαν για τον προσεχή Μάιο.

Ο τούρκος πρόεδρος επεσήμανε από την αρχή ότι η Σουηδία δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο σκανδιναβικών χωρών και της Τουρκίας, που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο. Η συμφωνία είχε στόχο να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι οι δύο χώρες φιλοξενούσαν κούρδους ακτιβιστές που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκράτες.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο τριβής, οι ακτιβιστές που αντιτίθενται στη νατοϊκή υποψηφιότητα της Σουηδίας βρήκαν μια βολική ευκαιρία. Μια μικρή φιλοκουρδική ομάδα κρέμασε από τα πόδια ένα ομοίωμα του Ερντογάν έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, δίνοντας την ευκαιρία στον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου να μιλήσει για «τρομοκράτες του PKK» στη δήλωση αποδοκιμασίας του.

Λίγες ημέρες αργότερα, ένα γκρουπ ακροδεξιών ακτιβιστών με ηγέτη τον γνωστό δανό προβοκάτορα Ράσμους Παλούνταν, έκαψαν το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Ερντογάν, Νούμαν Κουρτούρλους να πει στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία «ίσως να μη συναινέσει ποτέ στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας που οδήγησε στο κάψιμο του Κορανίου οργανώθηκε από τον Τσανγκ Φρικ, έναν δημοσιογράφο που έχει εργαστεί για χρόνια στο αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο παραδοσιακά απηχεί τις απόψεις του ρώσου προέδρου. Ο Φρικ είναι επίσης ο ιδιοκτήτης – διευθυντής ενός ιστοτόπου που προωθεί «εναλλακτικές» πολιτικοκοινωνικές απόψεις.

Πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται αν τελικά υπήρξε ρωσικός δάκτυλος στις αντιδράσεις στη Στοκχόλμη. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα έχει υποκινήσει προβοκάτσια με στόχο την αποδιοργάνωση μιας δυτικής δημοκρατίας. Θεωρείται δεδομένο, πλέον, ότι οι «χειρουργικές» παρεμβάσεις της έπαιξαν καταλυτικό ρόλο, τόσο στην έκβαση του δημοψηφίσματος για το Brexit, όσο και στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία το 2016.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να θεωρούνται κλινικά νεκρές προς το παρόν. Ισως μετά το όποιο αποτέλεσμα των τουρκικών προεδρικών εκλογών, η Αγκυρα αναθεωρήσει τη στάση της. Μέχρι τότε, όσον αφορά τα ρωσικά συμφέροντα, «αποστολή εξετελέσθη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...