368
Ο ακροδεξιός δανός εμπρηστής του Κορανίου Ράσμους Παλουντάν (φωτό) πληρώθηκε από φιλορώσο σουηδό δημοσιογράφο για να προκαλέσει τους Τούρκους | Fredrik Sandberg/TT News Agency/via REUTERS

Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη στάση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 18:16
Ο ακροδεξιός δανός εμπρηστής του Κορανίου Ράσμους Παλουντάν (φωτό) πληρώθηκε από φιλορώσο σουηδό δημοσιογράφο για να προκαλέσει τους Τούρκους
|Fredrik Sandberg/TT News Agency/via REUTERS

Ρωσικός δάκτυλος πίσω από τη στάση του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιανουαρίου 2023, 18:16

Πώς παίζεται το υπόγειο γεωστρατηγικό παιχνίδι φανερώνει η είδηση που προέβαλε η Corriere della Sera και αφορά το κάψιμο του Κορανίου το περασμένο Σάββατο στη Στοκχόλμη, έξω από την πρεσβεία της Τουρκίας. Δράστης εκείνου του επεισοδίου ήταν ο ακροδεξιός δανός πολιτικός Ράσμους Παλουντάν, όμως ιθύνων νους ήταν ένας φιλορώσος δημοσιογράφος, ο Τσανγκ Φρικ, ο οποίος έχει εργαστεί σε Μέσα όπως το Russia Today. Η ενέργεια του Παλουντάν εξόργισε την Τουρκία, φυσικά, αλλά και άλλες μουσουλμανικές χώρες.

Αποτέλεσμα του επεισοδίου με το Κοράνι ήταν το μπλοκάρισμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού ο Ερντογάν πάγωσε τη σχετική διαδικασία. Βέβαια, το έκανε γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει μηχανισμός αποβολής της χώρας του από την Ατλαντική Συμμαχία. Και ότι οι Αμερικανοί θεωρούν την Τουρκία πολύτιμη σύμμαχό τους. Ετσι, η υπόθεση της Σουηδίας θα δρομολογηθεί μετά τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Από την αλυσίδα των γεγονότων τεκμαίρεται ότι μόνη κερδισμένη από την ιστορία είναι η Ρωσία.

Κούρδοι ποδοπατούν πορτρέτο του Ερντογάν στη Στοκχόλμη, στις 21 Ιανουαρίου (Christine Olsson/TT News Agency/via REUTERS)
Τούρκοι αποθεώνουν τον Ερντογάν στη Στοκχόλμη, στις 21 Ιανουαρίου, έξω από την πρεσβεία της πατρίδας τους (TT News Agency/Christine Olsson via REUTERS)

Την ευθύνη του παραδέχθηκε ο Φρικ, λέγοντας ότι αυτός πλήρωσε τον Παλουντάν να αρχίσει τα καψίματα. Ωστόσο, φρόντισε να αποσαφηνίσει (ώστε να λάβουν το μήνυμα και οι τυχόν ενδιαφερόμενοι τζιχαντιστές) ότι αυτός δεν είπε στον Πλαουντάν να κάψει το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, αλλά την τουρκική σημαία. «Ηθελα δράση κατά της Τουρκίας, τίποτε άλλο». Είπε επίσης ότι επιθυμούσε να σαμποτάρει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Corriere έγραψε ότι «ο σουηδός δημοσιογράφος είναι γνωστός θαυμαστής του Πούτιν», ότι συλλέγει αναμνηστικά του κ.λπ. Οι κυβερνητικοί της Ουκρανίας σχολίασαν πως «η υπόθεση του Κορανίου είναι έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών».

Στη Στοκχόλμη, πριν από το περιστατικό με το Κοράνι, οι Κούρδοι είχαν κρεμάσει ανάποδα ένα ομοίωμα του Ερντογάν. Και τότε είχε γίνει έξω φρενών ο Ερντογάν, μάλιστα είχε ζητήσει την απαγόρευση τέτοιων διαδηλώσεων. Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε καταγγείλει συνυπευθυνότητα της σουηδικής κυβέρνησης: «Συμμετείχε σε αυτή τη δειλή πράξη επειδή επέτρεψε να πραγματοποιηθεί» είχε πει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...