315
Εκατομμύρια νεκρά ψάρια επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού | YouTube

Αυστραλία: Ενα ποτάμι με εκατομμύρια νεκρά ψάρια!

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 15:45
Εκατομμύρια νεκρά ψάρια επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού
|YouTube

Αυστραλία: Ενα ποτάμι με εκατομμύρια νεκρά ψάρια!

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2023, 15:45

Η ανυπόφορη μυρωδιά νεκρών ζώων ξύπνησε μία μέρα τους κατοίκους μίας μικρής πόλης στην Αυστραλία.

Οι 500 περίπου κάτοικοι του Μενίντι, στη Νέα Νότια Ουαλία, αντίκρυσαν έντρομοι εκατομμύρια νεκρά ψάρια να επιπλέουν στο ποτάμι της μικρής πόλης, το πρωί της Παρασκευής.

Η αρμόδια υπηρεσία για τα ποτάμια της πολιτείας δήλωσε ότι ήταν αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου καύσωνα που επηρεάζει τον ποταμό Ντάρλινγκ-Μπαάκα.

Πριν τρία χρόνια, είχε παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο στο ποτάμι.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών της πολιτείας δήλωσε ότι ο καύσωνας προκάλεσε «περαιτέρω πίεση σε ένα σύστημα που έχει βιώσει ακραίες συνθήκες από πλημμύρες ευρείας κλίμακας». Μάλιστα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα πεθάνουν και άλλα ψάρια στην περιοχή.

Ο ποταμός Ντάρλινγκ-Μπαάκα είναι μέρος της λεκάνης Μάρεϊ Ντάρλινγκ, του μεγαλύτερου ποτάμιου συστήματος της Αυστραλίας.

Οι κάτοικοι μίλησαν στο BBC για την φρικτή δυσοσμία: «Μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι να αφήνετε ένα ψάρι στην κουζίνα σας να σαπίσει με όλες τις πόρτες κλειστές και χωρίς κλιματιστικό, και εμείς έχουμε εκατομμύρια από αυτά».

Η θερμοκρασία στο Μενίντι το Σάββατο έφτασε τους 41 βαθμούς Κελσίου, κάτι που έκανε ακόμα πιο έντονη τη δυσοσμία.

Εκτός από την περιβαλλοντική καταστροφή, οι κάτοικοι επισήμαναν ότι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πια το νερό του ποταμού: «Χρησιμοποιούμε το νερό του ποταμού για το πλύσιμο και το ντους, οπότε οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξανά αυτό το νερό για αυτές τις βασικές ανάγκες», είπαν.

Η υπηρεσία για τους ποταμούς της πολιτείας ανέφερε ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει για τη λεκάνη Μάρεϊ-Ντάρλινγκ καθώς η γεωργία, οι βιομηχανίες και οι κοινότητες έχουν χρησιμοποιήσει νερό από το ποτάμιο σύστημα, με αποτέλεσμα να ρέει λιγότερο νερό στον ποταμό, σε συνδυασμό με την ξηρασία.

Είπε επίσης ότι η λεκάνη είναι επιρρεπής σε ακραία καιρικά φαινόμενα και έχει ένα ιδιαίτερα μεταβλητό κλίμα που την καθιστά ευάλωτη τόσο σε πυρκαγιές όσο και σε ξηρασίες.

Το 2012, εφαρμόστηκε ένα σχέδιο ύψους 8,45 δισ. λιρών για την επαναφορά του οικοσυστήματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...