1110
Το 2019 πολλοί πίστεψαν ότι ο Ιμάμογλου μπορεί να σπάσει το κατεστημένο του Ερντογάν. Σήμερα είναι πολύ λιγότεροι... | APE / CreativeProtagon

Αυξάνεται η απάθεια ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 17:46
Το 2019 πολλοί πίστεψαν ότι ο Ιμάμογλου μπορεί να σπάσει το κατεστημένο του Ερντογάν. Σήμερα είναι πολύ λιγότεροι...
|APE / CreativeProtagon

Αυξάνεται η απάθεια ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2024, 17:46

Απευθυνόμενος, πρόσφατα, σε οπαδούς του κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «φέραμε ευημερία στην Κωνσταντινούπολη», όμως οι παρευρισκόμενοι αντέδρασαν χλιαρά. Την ερχόμενη Κυριακή, 31η Μαρτίου, ο 52χρονος πολιτικός του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος διεκδικεί την επανεκλογή του στη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Ωστόσο η κατάσταση σήμερα είναι σημαντικά διαφορετική σε σχέση με πριν από μία πενταετία.

Η επικράτηση του Ιμάμογλου το 2019 αποτέλεσε σημείο καμπής για την τουρκική αντιπολίτευση ενώ κατέστησε τον ίδιο κύριο πολιτικό αντίπαλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανανεώνοντας, συγχρόνως, τις ελπίδες για αλλαγή όλων όσοι εναντιώνονται στην απόλυτη εξουσία που κατέχει ο πρόεδρος της Τουρκίας. «Αλλά πέντε ταραχώδη έτη ως εχθρός του Ερντογάν είχαν το τίμημά τους», γράφουν οι Ρουθ Μαικλσόν και Μπερίλ Εσκί σε ανταπόκρισή τους από την Κωνσταντινούπολη για τον Guardian.

«Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές», είπε η Χουσνιέ Κουρτ, μια οπαδός του Ιμάμογλου, συνομιλώντας με τις δύο δημοσιογράφους. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, όλα τα κόλπα, για να διασφαλίσει ότι η αντιπολίτευση δεν θα κερδίσει», πρόσθεσε, εμφανώς συγκινημένη. Εξήγησε επίσης πως, παρότι ήταν όντως σύμβολο ελπίδας, τελικά, ο Εκρέμ Ιμάμογλου ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δεν κατάφερε να κάνει πολλά, μόνο μικρές αλλαγές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και τις γραμμές των ΜΜΜ. Και παραδέχτηκε πως ο ενθουσιασμός μεταξύ των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με πριν από μία πενταετία.

Το 2019 ο Ερντογάν (ο οποίος χρησιμοποίησε τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης ως εφαλτήριο για την ανάδειξή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Τουρκίας) είχε αμφισβητήσει την αρχική ψηφοφορία και είχε απαιτήσει την επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, με τον Ιμάμογλου, όμως, να επικρατεί εκ νέου και με μεγαλύτερη, μάλιστα, διαφορά. Επειτα, όμως, ακολούθησε μια δύσκολη θητεία, καθώς ο Ιμάμογλου κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολιτικές και νομικές προκλήσεις από τους αντιπάλους του.

Στον Μουράτ Κουρούμ εναποθέτουν ο Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης τις ελπίδες τους για να κερδίσουν τον Ιμάμογλου. Στη φωτογραφία, ο Κουρούμ σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη στις 21 Μαρτίου (REUTERS/Umit Bektas)

Ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει τώρα να θέσει εκ νέου τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας υπό τον έλεγχο του κόμματός του, έχοντας αποκρούσει την πιο συντονισμένη πρόκληση για την κυριαρχία του εδώ και δεκαετίες, κατά τις εθνικές εκλογές της προηγούμενης χρονιάς, με τον συνασπισμό του να κερδίζει επίσης απροσδόκητα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Περπατώντας στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου οι δύο δημοσιογράφοι-συνεργάτιδες του Guardian, συνάντησαν τον Μετίν Τιμούρ Τουφεκτσιλέρ, καθώς ετοιμαζόταν να αρχίσει να ψαρεύει. Πίσω του βρισκόταν μια νέα γραμμή τραμ που εγκαινίασε ο Ιμάμογλου ενώ πέρα από τα νερά του Βοσπόρου είχε θέα σε ένα από τα πιο σημαντικά έργα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, ένα πρώην ναυπηγείο που πρόκειται να μετατραπεί σε κομψό συγκρότημα εμπορικών κέντρων.

Παρόλα αυτά, ο ερασιτέχνης ψαράς δεν πιστεύει πως ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατάφερε αρκετά για τους 16 εκατομμύρια κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. «Δεν μου αρέσει ο Ιμάμογλου, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε, εξηγώντας πως θα ψηφίσει τον νυν δήμαρχο μόνο και μόνο επειδή θεωρεί πως ο αντίπαλός του, ο Μουράτ Κουρούμ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει ακόμα λιγότερα να προσφέρει. «Ο Ιμάμογλου δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να διορθώσει τα προβλήματα σε αυτήν την πόλη τα τελευταία πέντε χρόνια – έτσι είναι το σύστημα», είπε. «Οποιος κι αν κερδίζει την εξουσία δεν μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα στην Κωνσταντινούπολη. Αλλά δεν βρήκε νέες λύσεις», συμπλήρωσε.

«Ενώ ο Ιμάμογλου κατέστη το πρόσωπο της ταλαιπωρημένης αντιπολίτευσης της Τουρκίας, η αίσθηση του ενθουσιασμού και της ελπίδας για αλλαγή […] έχει εκτονωθεί, ιδιαίτερα μετά την ήττα στις εκλογές του περασμένου έτους ενός εξακομματικού συνασπισμού που συνάφθηκε για να αντιταχθεί στον πρόεδρο Ερντογάν. Η διάθεση μεταξύ των ψηφοφόρων του είναι ζοφερή», συνοψίζουν οι Ρουθ Μαικλσόν και Μπερίλ Εσκί στην ανταπόκρισή τους.

Επιπλέον αυτή τη φορά, σε αντίθεση με το 2019, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης διεκδικεί την επανεκλογή του, χωρίς την υποστήριξη του εθνικιστικού Καλού Κόμματος ενώ δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η επικράτησή του κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, καθώς προηγείται με λιγότερο από τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο του κόμματος του Ερντογάν, με το 20% των ψηφοφόρων να δηλώνουν αναποφάσιστοι.

«Σίγουρα θα είναι μια σκληρή αναμέτρηση… Μια αίσθηση απάθειας έχει εδραιωθεί μεταξύ των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης μετά την ήττα στις γενικές εκλογές», είπε ο Μπερκάι Μαντιράτσι της δεξαμενής σκέψης International Crisis Group. «Ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης έχει τροφοδοτήσει την αντίληψη ότι η αλλαγή είναι ολοένα λιγότερο πιθανή».

Μια γυναίκα περνάει μπροστά από προεκλογική γιγαντοαφίσα του Ιμάμογλου στην Κωνσταντνούπολη, ενόψει της δημαρχιακής κάλπης της 31ης Μαρτίου (EPA/ERDEM SAHIN)

Υπέρ του Ιμάμογλου λειτουργεί εν μέρει το γεγονός πως στην πραγματικότητα, δεδομένης της αποφασιστικότητας του Ερντογάν να ανακαταλάβει την Κωνσταντινούπολη, αντίπαλός του δεν είναι ο Κουρούμ αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ωστόσο ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δείχνει απρόθυμος να αναλάβει εκ νέου αυτόν το ρόλο, αναφερόμενος γενικά και αόριστα σε «αντιπάλους», δίχως να κατονομάζει ούτε τον υποψήφιο του AKP ούτε τον Ερντογάν.

Αλλά είναι αλήθεια πως πολλοί ψηφοφόροι της Κωνσταντινούπολης βλέπουν την κυριακάτικη αναμέτρηση για τη δημαρχία ως ευκαιρία να εκφράσουν τη δυσφορία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, κυρίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της γενικότερης οικονομικής κρίσης. «Ο Ερντογάν στέκεται στο πλευρό των πλουσίων. Μπορείτε να μυρίσετε την πείνα στην αναπνοή των φτωχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μασάλα Ιλτσίν, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος στη συνοικία Μπαλάτ της Κωνσταντινούπολης, η πλειοψηφία της οποίας το 2019 είχε στηρίξει τον υποψήφιο του AKP.

Η Κωνσταντινούπολη είναι η οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας και παράγει το ένα τρίτο του ΑΕΠ της χώρας, αλλά οι πολίτες της αισθάνονται την πίεση της χρηματοπιστωτικής κρίσης πιο έντονα από τους κατοίκους της επαρχίας.

«Είμαι θυμωμένος με όλα αυτά», είπε ο Ρετζέπ Σαλμάν, οπαδός του AKP, ο οποίος, ωστόσο, θα απόσχει από την κυριακάτικη εκλογική αναμέτρηση, όπως και πολλοί συγγενείς του. «Είμαι συνταξιούχος – αλλά η σύνταξή μου είναι μόνο 10.500 λίρες (286 ευρώ) το μήνα, ενώ το νοίκι μου είναι 12.000 λίρες (343 ευρώ)», πρόσθεσε. Οσον αφορά την άποψή του για τον Ιμάμογλου «οι άνθρωποί του ήρθαν εδώ, αλλά τους είπα ότι είναι σόουμαν, απλώς υποκρίνεται».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης πέρασε μεγάλο μέρος της θητείας του, διαπληκτιζόμενος με αντιπάλους στην τοπική κυβέρνηση και στην Αγκυρα, γεγονός που δεν του επέτρεψε να περάσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Κωνσταντινούπολη. Χρειάστηκε επίσης να αποκρούσει νομικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης της φυλάκισης και του αποκλεισμού του από την πολιτική που επιβλήθηκε από τουρκικό δικαστήριο στα τέλη του 2022, αφού κατηγορήθηκε για προσβολή εκλογικών αξιωματούχων.

Αλλοι στο Μπαλάτ εξακολουθούν να αμφιταλαντεύονται. «Κάνει πράγματα, αλλά πόσα μπορεί πραγματικά να κάνει – πόσα θα του επιτρέψουν να κάνει;» είπε ένας άνδρας, διατηρώντας την ανωνυμία του. Εξήγησε πως σκεφτόταν εάν θα ήταν καλύτερο να ψηφίσει τον υποψήφιο του AKP, ούτως ώστε να χαίρει της στήριξης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, της κυβέρνησης, και να είναι σε θέση να δράσει πιο αποτελεσματικά.

«Θέλαμε κάποιον νέο που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Αλλά για να αλλάξετε τα πράγματα σε αυτή την πόλη χρειάζεστε μια αλλαγή στην κυβέρνηση, γιατί όπως είδαμε, η κεντρική κυβέρνηση δημιουργεί εμπόδια στον δήμαρχο και θα συνεχίσει να το κάνει», είπε. «Ο Ιμάμογλου δεν τήρησε τις υποσχέσεις του», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...