281
Ο Γιοργκ Μόιτεν, ηγέτης του AfD, ετοιμάζεται να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη | REUTERS/Joachim Herrmann

Δύει το άστρο της Μέρκελ, ιστορικό υψηλό για την Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 09:45
Ο Γιοργκ Μόιτεν, ηγέτης του AfD, ετοιμάζεται να δώσει τηλεοπτική συνέντευξη
|REUTERS/Joachim Herrmann

Δύει το άστρο της Μέρκελ, ιστορικό υψηλό για την Ακροδεξιά

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 09:45

Ακόμη περισσότερο υποχωρεί το ποσοστό της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά τις εσωτερικές έριδες για την κρίση των προσφύγων και των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ανέβηκε σε νέο ιστορικό υψηλό.

Το ποσοστό των CDU/CSU υποχώρησε στο 29%, δηλαδή μία μονάδα χαμηλότερα από τις αρχές Ιουλίου. Το AfD κατέγραψε άνοδο κατά μία μονάδα στο 17%, που είναι νέο ιστορικό υψηλό.

Το SPD συγκεντρώνει το 18%, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Ιούλιο.

Το ποσοστό του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) παρέμεινε αμετάβλητο στο 9%, αυτό των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) υποχώρησε μία μονάδα στο 7% και αυτό των Πρασίνων αυξήθηκε μία μονάδα, στο 15%, κατέδειξε η δημοσκόπηση.

Στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Ένωση είχε συγκεντρώσει το 32,9% των ψήφων, ενώ το AfD ανέδειξε για πρώτη φορά μέλη του στην ομοσπονδιακή κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, όπου συγκέντρωσε το 12,6% και αναδείχθηκε τρίτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) είχαν συγκεντρώσει μόλις το 20,5%.

Κατά την ίδια έρευνα πάντως, δύο πολιτικοί του SPD, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, είναι οι δύο δημοφιλέστεροι στη χώρα, ενώ η Μέρκελ κατατάσσεται τρίτη.

Η έρευνα τάσεων DeutschlandTrend διενεργήθηκε από την εταιρεία Infratest Dimap για λογαριασμό του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD και μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.508 ψηφοφόρων από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη.

Η Μέρκελ, η οποία είναι επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 2005, απέφυγε μόλις και μετά βίας την κατάρρευση του «μεγάλου συνασπισμού» αλλά και τη διάλυση της ίδιας της Ένωσης εξαιτίας της διένεξης ανάμεσα στην CDU και την CSU με αφορμή την πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...