574
O Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ διεκδικούσαν την πατρότητα της μουσικής του «In My Life» | Getty Images

Η στατιστική λύνει τη διαμάχη για το τραγούδι «In My Life» των Beatles

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 07:00
O Τζον Λένον και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ διεκδικούσαν την πατρότητα της μουσικής του «In My Life»
|Getty Images

Η στατιστική λύνει τη διαμάχη για το τραγούδι «In My Life» των Beatles

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2018, 07:00

Ενα από τα πιο σημαντικά τραγούδια των Beatles είναι το «In My Life» το οποίο κυκλοφόρησε το 1965· βρέθηκε στην 23η θέση στην περίφημη λίστα των 500 καλύτερων τραγουδιών όλων των εποχών του Rolling Stone.

To τραγούδι αρχικά είχε πιστωθεί εξ ολοκλήρου στον Τζον Λένον όμως κάποια στιγμή ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήταν ο συνθέτης της μελωδίας και ο Λένον ο στιχουργός. Ετσι από την δεκαετία του 1970 ξεκίνησε μια διαμάχη για την πατρότητα της μουσικής. Ο Λένον και ο Μακ Κάρτνεϊ κατέθεταν δημοσίως την δική τους εκδοχή για το πώς γράφτηκε το τραγούδι, την πηγή της έμπνευσης τους και γενικότερα όσα στοιχεία θεωρούσαν ότι ισχυροποιούν την θέση τους. Ομως μέχρι σήμερα κάποια αναμφισβήτητη απόδειξη ή κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν τον δημιουργό της μουσικής του τραγουδιού δεν είχαν εμφανιστεί.

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Μαρκ Γκλίκμαν καθηγητή στατιστικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αποφάσισε να βρει την απάντηση. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph  οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μέθοδο της στυλομετρίας με την οποία γίνεται συνήθως αναγνώριση της ταυτότητας του συγγραφέα ενός κειμένου. Η στυλομετρία αναλύει διαφόρων ειδών στοιχεία και χαρακτηριστικά των κειμένων (π.χ το ύφος της γραφής) για να εξακριβώσει τον συγγραφέα. Με ανάλογο τρόπο η μέθοδος μπορεί (θεωρητικώς τουλάχιστον) να αναγνωρίσει τον συνθέτη μιας μελωδίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 70 τραγούδια των Beatles από την περίοδο 1962-1966. Σε κάποια από αυτά τα τραγούδια την μουσική είχε γράψει ο Τζον Λένον και σε κάποια άλλα ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ – και για αυτά δεν υπήρξε ούτε υπάρχει αμφισβήτηση για το ποιος ήταν ο συνθέτης. Οι ερευνητές στην ουσία «κομμάτιασαν» κάθε τραγούδι και στο τέλος απομόνωσαν 149 στοιχεία τους τα οποία ήταν διαφορετικά για κάθε ένα από τους δύο μουσικούς. Με αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές δημιούργησαν το μουσικό προφίλ των δύο σκαθαριών. Στην συνέχεια οι ερευνητές έκαναν την σχετική ανάλυση του «In My Life» σε σχέση με τα μουσικά προφίλ των δύο καλλιτεχνών.

disk
Το εξώφυλλο του Rubber Soul στο οποίο περιέχεται το In My Life που αποτελεί αντικείμενο πολυετούς διαμάχης

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες να συνέθεσε ο ΜακΚάρτνεϊ το «In My Life» είναι μια στις 50. «Οι πιθανότητες το “In My Life” να γράφτηκε από τον Μακ Κάρτνει είναι μόλις .018 κάτι που σημαίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τραγούδι συνέθεσε ο Λένον. Ισως ο ΜακΚάρτνεϊ δεν θυμάται πολύ καλά τα γεγονότα εκείνης της περιόδου» ανέφεραν σε ανακοίνωση τους οι ερευνητές θέλοντας από τη μια να δείξουν την βεβαιότητα τους για τα αποτελέσματα της μελέτης τους και από την άλλη να είναι ευγενικοί με τον ΜακΚάρτνεϊ ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός μουσικά, να βγάζει δίσκους και να κάνει ζωντανές εμφανίσεις. Ως γνωστόν ο Λένον δεν είναι πια στη ζωή –δολοφονήθηκε το 1980.

Το προφίλ

Οι ερευνητές απομόνωσαν στοιχεία όπως το πόσο συχνά χρησιμοποιούσε συγκεκριμένες συγχορδίες, το άθροισμα από τις συγχορδίες που δεν χρησιμοποιούσε συχνά, τις νότες που χρησιμοποιούσε για την μελωδία ή εκείνες που χρησιμοποιούσε όταν ακουγόταν η φωνή του τραγουδιστή. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα μοτίβα των εναλλαγών στις νότες στα τραγούδια των δύο καλλιτεχνών. Ανέλυσαν τις εναλλαγές αυτές και όπως αυτές εμφανίζονταν ως σύνολο σε όλο το τραγούδι αλλά και πως αυτές οι εναλλαγές προέκυπταν σε κάθε τμήμα του τραγουδιού αλλά και το πώς σχετίζονταν με την τονικότητα του τραγουδιού. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι Λένον και ΜακΚάρτνεϊ είχαν εντελώς διαφορετικά μουσικά προφίλ και το προφίλ του Λένον είναι αυτό που ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το «In My Life».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...