682
Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου | INTIMEnews

Και αν έρθουν νωρίτερα οι εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 18:13
Ο Αλέξης Τσίπρας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Τρίτης, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου
|INTIMEnews

Και αν έρθουν νωρίτερα οι εκλογές;

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουλίου 2018, 18:13

Εξερχόμενος της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, την Τρίτη, στην Κουμουνδούρου, ο καλοκαιρινός Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το αν τελικά θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Και μπορεί με το γνωστό του μειδίαμα να τους είπε να πάνε καλύτερα να κάνουν κανένα μπάνιο, η αλήθεια όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες και… στους σχεδιασμούς του Μαξίμου που δεν αποκλείουν καθόλου την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμα και αυτόν τον Οκτώβριο.

«Θα πάτε για πρόωρες εκλογές;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον κ. Τσίπρα. «Να πάτε για κανένα μπάνιο» τους απάντησε εκείνος

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει στο αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια και της χαραυγής μίας «νέας εποχής για τη χώρα», κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε και στο Πολιτικό Συμβούλιο της Τρίτης όπου τέθηκε επί τάπητος η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, «αποτυπώθηκαν τα θετικά στοιχεία που καταγράφει η ελληνική οικονομία», αλλά και «ο χώρος που ανοίγεται μετά τις αποφάσεις του Eurogroup με στόχο τις παρεμβάσεις υπέρ κοινωνικών ομάδων».

Ανοίγοντας έτσι τον πρώτο κύκλο της (προεκλογικής) παροχολογίας, οι ίδιες πηγές έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι «οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν με δεδομένη την υπέρβαση των περίπου 750 εκατομμυρίων που καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο».

Το πώς θα δοθούν τα κυβερνητικά «δώρα» (φοροελαφρύνσεις, επιδόματα, έκτακτες παροχές κτλ) αναμένεται να καθοριστεί σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο το οποίο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με στόχο την οριστικοποίηση της μορφής των εν λόγω «παρεμβάσεων».

Η ανακοίνωσή τους θα γίνει -πού αλλού- στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις αρχές Σεπτεμβρίου, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Από την Κουμουνδούρου πάντως έδωσαν μία πρόγευση, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι πρόκειται για «φοροελαφρύνσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου».

Ηδη από τις 21 Αυγούστου και μετά -σημείωναν οι ίδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ- οπότε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019 (σ.σ. αν τελικά φθάσουν να γίνουν μέχρι τότε), κυβέρνηση και κόμμα, αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο. Χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.

Παρ’ όλο όμως που από κυβερνητικά και κομματικά χείλη επαναλαμβάνεται μονότονα ο χρονικός προσδιορισμός των επόμενων εκλογών  για το φθινόπωρο του ’19, το ενδεχόμενο να στηθούν πολύ νωρίτερα οι κάλπες των εθνικών εκλογών (ακόμα και το φθινόπωρο του 2018) είναι παραπάνω από υπαρκτό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Protagon, σε περίπτωση που αποφασιστεί τελικά κάτι τέτοιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει στο πεδίο της προεκλογικής μάχης με βασικό όπλο την υπόθεση Novartis. Eξ ου και οι πρόσφατες απειλές του κυβερνητικού εταίρου του Αλέξη Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, περί ραγδαίων εξελίξεων και επικείμενων συλλήψεων σημαινόντων προσώπων στο πλαίσιο συνταρακτικών «αποκαλύψεων» που συνδέονται με την υπόθεση.

Υπό την πίεση των όχι και τόσο καλών εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας και εν όψει του δύσκολου κάβου της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, τελευταία ελπίδα του κ. Τσίπρα για να πάει από θέση ισχύος ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, δεν είναι άλλη από τη σκανδαλολογία (παρά το γεγονός ότι κοινοβουλευτικά -βλ. Εξεταστική Επιτροπή- η Νovartis δεν του βγήκε).

Η Νέα Δημοκρατία έλαβε έγκαιρα τα μέτρα της, ανεβάζοντας ψηλά στην επικαιρότητα το θέμα των δανείων της οικογένειας Τσίπρα, ενώ έπεται και η αξιοποίηση των νέων στοιχείων που έφερε στο φως το Protagon για τις offshore του Αρτέμη Αρτεμίου, του κύπριου δικηγόρου με τις επαφές στο Μαξίμου, που είχε ταξιδέψει το 2013 μαζί με τον νυν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στην Βενεζουέλα.

Η λύση των πρόωρων εκλογών πριν καν ολοκληρωθεί το τρέχον έτος, με τη Νοvartis στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης και την Κουμουνδούρου να κάνει κρυφές σκέψεις για πλήρη εξουδετέρωση ορισμένων «βαριών χαρτιών» της ΝΔ (πρώην πρωθυπουργών και υπουργών) δείχνει να εξυπηρετεί δεόντως την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθώς αποφεύγει μονομιάς και τη βάσανο της εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις και τη δοκιμασία της επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών. Ετσι εξηγούνται και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις – προβλέψεις του Πάνου Καμμένου ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να έρθει στην παρούσα Βουλή, αλλά ούτε και να ψηφιστεί ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, οι υπό επεξεργασίαν εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ενδέχεται να περιλαμβάνουν εκπλήξεις που αναλόγως συγκυριών, θα αποβούν καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις στο δεύτερο μισό του 2018.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...