714
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι μετά συζύγων στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν την Πέμπτη | REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ αδειάζει την Τερέζα Μέι μέσα στο σπίτι της: Δεν με άκουσε για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 09:42
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Τερέζα Μέι μετά συζύγων στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν την Πέμπτη
|REUTERS/Kevin Lamarque

Ο Τραμπ αδειάζει την Τερέζα Μέι μέσα στο σπίτι της: Δεν με άκουσε για το Brexit

Protagon Team Protagon Team 13 Ιουλίου 2018, 09:42

Θέση για την συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για το Brexit πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ με τρόπο μάλιστα που ουσιαστικά  τάσσεται κατά της τακτικής από την Τερέζα Μέι και την κυβέρνησή της. Αν και παλαιότερα έλεγε ότι η σχέση τους είναι σαν αυτή του Ρόναλντ Ρέιγκαν με την Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Τραμπ έβαλε στην άκρη την διπλωματική λεπτότητα και παρουσιάζει την βρετανή πρωθυπουργό σαν μια πολιτικό που δεν άκουσε τις συμβουλές του.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Sun ο πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι η συμφωνία που προσπαθεί να κλείσει η Τερέζα Μέι «δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα».

Μετέφερε μάλιστα όσα είχε πει στη βρετανή πρωθυπουργό, την οποία όπως λέει συμπαθεί. «Της είχα πει τις απόψεις μου για το τι έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί. Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση».

Ωστόσο, η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι, η οποία είναι στην πράξη ένα ήπιο Brexit, «θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο» και ότι «πιθανότατα θα σκοτώσει» κάθε ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσινγκτον.

Θα φτάσουμε να διαπραγματευόμαστε με την ΕΕ παρά με τη Βρετανία, εξήγησε ο Τραμπ.

2018-07-12T190607Z_1864821537_RC1A8E9A67D0_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRITAIN
Το ζεύγος Τραμπ φαίνεται πιο χαρούμενο από την Τερέζα Μέι και τον σύζυγό της (REUTERS/Hannah McKay)

Ο Τραμπ είχε και άλλο ένα δηλητηριώδες σχόλιο για την Τερέζα Μέι, η οποία στις αρχές της εβδομάδας είχε να αντιμετωπίσει την παραίτηση του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Τζόνσον θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός. «Δεν προσπαθώ να βάλω τον έναν να συγκρουστεί με την άλλη, απλά λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός. Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται».

Υπολογισμένη(;) επίθεση κατά της Μέι

Πρέπει σε αυτά να λάβουμε υπόψη και το πού μίλησε ο πρόεδρος Τραμπ. Η Sun είναι από τις πλέον ευρωσκεπτικιστικές εφημερίδες στη Βρετανία, με σκληρή θέση και κατά των μεταναστών.

Όπως και το ότι μέσα σε δύο ημέρες τα έβαλε με τους στενότερους συμμάχους του στην Ευρώπη. Πρώτο θύμα ήταν η Άνγκελα Μέρκελ γιατί δεν πληρώνει αρκετά στο ΝΑΤΟ, τώρα η Βρετανία.

Αλλά και ένα τρίτο σημείο: ότι τόσο η Μέρκελ όσο και η Μέι είναι πολιτικά αποδυναμωμένες.

Το δηλητηριώδες σχόλιο του Guardian είναι ότι μετά από αυτά που άκουσε η Μέι από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το μόνο που της απομένει είναι να κατέβει στις διαδηλώσεις εναντίον του. «Δεν θα έχει και τίποτα να χάσει» καταλήγει.

Οι μετανάστες «αλλοιώνουν την υφή της Ευρώπης»

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει γνώμη – και την εκφράζει – για την διαχείριση του Μεταναστευτικού και Προσφυγικού από την Ευρώπη. Με άλλα λόγια, από τη Γερμανία.

Στην ίδια συνέντευξη κατέκρινε το ότι «επιτρέπεται» η έλευση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος «χάνει τον πολιτισμό» και την «υφή» της.

«Το ότι επιτρέπεται η μετανάστευση στην Ευρώπη είναι ντροπή. Νομίζω ότι άλλαξε την υφή της Ευρώπης και, εάν δεν δράσετε πολύ γρήγορα, δεν θα ξαναγίνει ποτέ αυτή που ήταν, και δεν το εννοώ αυτό με θετικό τρόπο».

Επέμεινε μάλιστα ότι «το να επιτρέπεται σε εκατομμύρια ανθρώπους να έρχονται στην Ευρώπη είναι πολύ, πολύ λυπηρό. Νομίζω ότι χάνετε τον πολιτισμό σας».

Αυτά τα λέει στην Ευρώπη με καλή πρόθεση, όπως διαβεβαίωσε. «Μιλάω σαν κάποιος που είναι απέξω όταν το λέω αυτό, αλλά μιλάω σαν κάποιος που αγαπάει την Ευρώπη», είπε και υπενθύμισε ότι ο πατέρας του ήταν γερμανικής καταγωγής και η μητέρα του σκοτσέζικης καταγωγής.

2018-07-12T174022Z_371694710_RC199743E100_RTRMADP_3_USA-TRUMP-BRITAIN
Την ίδια ώρα οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά του Τραμπ ήταν σε πλήρη εξέλιξη (REUTERS/Simon Dawson)
Ο «αφιλόξενος» δήμαρχος Καν

Από τα πυρά του προέδρου των ΗΠΑ δεν ξέφυγε ούτε ο (μουσουλμάνος) δήμαρχος Λονδίνου Σαντίκ Καν, που είναι εξάλλου και επικριτής του προέδρου και των πολιτικών του.

«Έχετε έναν δήμαρχο που έχει κάνει φριχτή δουλειά. Δείτε την τρομοκρατία που έχετε», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. «Νομίζω ότι έχει κάνει πολύ κακή δουλειά όσον αφορά την τρομοκρατία. Νομίζω ότι έχει κάνει κακή δουλειά όσον αφορά το έγκλημα. Άμα δείτε τι γίνεται στα νοσοκομεία σας στο Λονδίνο θα καταλάβετε τι εννοώ. Με όλα αυτά τα φρικτά πράγματα που γίνονται εκεί, όλο αυτό το έγκλημα που έχει έρθει μέσα» στη χώρα.

Ο Τραμπ κατηγόρησε ακόμη τον Καν ότι δεν φάνηκε «φιλόξενος» απέναντί του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...