320
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τούρκου προεδρου στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο | Nick Paleologos / SOOC

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ταγίπ Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2018, 08:50
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του τούρκου προεδρου στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο
|Nick Paleologos / SOOC

Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Ταγίπ Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2018, 08:50

Παρά τα σενάρια για την μη πραγματοποίηση, τελικά βρέθηκε χρόνος για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πολύ περισσότερο από τον χρόνο, αναζητείται διάθεση αλλά και κοινό έδαφος, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτά θα βρεθούν.

Η συνάντηση θα γίνει σήμερα Πέμπτη στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παρίστανται υπουργοί.

Το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται πάνω από τέσσερις μήνες στην Αδριανούπολη χωρίς κατηγορητήριο, αλλά και των οκτώ τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα θα ρίξει βαριά τη σκιά του στη συνάντηση.

Στην συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Τσίπρα να ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών και να τονίζει ότι δεν τίθεται καμία περίπτωση συσχέτισης με τους οκτώ.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας θα εξηγήσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι στην περίπτωση των ελλήνων στρατιωτικών υπάρχει ευθεία παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ώρα που για τους οκτώ τηρείται απαρέγκλιτα ο σεβασμός στα δικαιώματα.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο Πρωθυπουργός θα τονίσει πως δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η παραβατικότητα στο Αιγαίο.

Χθες Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα των δύο αξιωματικών στη σύνοδο μιλώντας για κατάσταση «πρωτοφανή» για δύο συμμαχικές χώρες, η οποία «αποτελεί πληγή για όλη τη Συμμαχία, η οποία πρέπει να επουλωθεί από τη γειτονική χώρα με την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα».

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μόνιμη πληγή του ΝΑΤΟ», το ότι «η Τουρκία επιμένει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ακόμη, επιμένει στον διάλογο με την Τουρκία ενώ ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία που υπάρχει στο θέμα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Το ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών έθεσε ο Πρωθυπουργός και στη καγκελάριο Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχαν, αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος με τους ομολόγους τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...