631
Προβλημάτων συνέχεια στην Κύπρο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, Λεωνίδα Μπόμπολα | Twitter

Λεωνίδας Μπόμπολας: Τέλος για πέντε χρόνια τα δημόσια έργα στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 10:32
Προβλημάτων συνέχεια στην Κύπρο για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ, Λεωνίδα Μπόμπολα
|Twitter

Λεωνίδας Μπόμπολας: Τέλος για πέντε χρόνια τα δημόσια έργα στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2018, 10:32

Ποινή αποκλεισμού πέντε ετών από τη διεκδίκηση ο ποιουδήποτε δημόσιου έργου στην Κύπρο επέβαλε στις 29 Ιουνίου η Επιτροπή Αποκλεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εταιρεία Helector Cyprus Ltd, θυγατρική της Ηλέκτωρ του Ομίλου Ελλάκτωρ.

Η απόφαση ήρθε σε συνέχεια του σκανδάλου με τις πλασματικές χρεώσεις και τις κατηγορίες για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών σε βάρος της εταιρείας, αλλά και προσωπικά του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, Λεωνίδα Μπόμπολα, και λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του ίδιου του κ. Μπόμπολα στους Financial Times για την υπόθεση όπου και αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία.

H Helector αποκλείστηκε από διεκδίκηση προσφορών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα για περίοδο πέντε ετών, καθώς η Επιτροπή Αποκλεισμού έκρινε ότι στελέχη της παραδέχτηκαν με καταθέσεις τους ότι έδωσαν μίζες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και σε δημόσιους λειτουργούς για την υπόθεση του ΧΥΤΥ Πάφου και Κόσης.

Το τελευταίο επεισόδιο στην από διετίας υπόθεση, άρχισε πριν από περίπου ενάμιση μήνα όταν ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ Πάφου και δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, έκανε καταγγελία και αίτηση στην Επιτροπή Αποκλεισμού για επιβολή οριζόντιου αποκλεισμού των εταιρειών Helector Cyprus Ltd, Ηλέκτωρ Α.Ε., Ελλάκτωρ Α.Ε., ΤΟΜΗ Α.Τ.Ε. και οποιουδήποτε προσώπου σχετίζεται με τις εταιρείες αυτές. Ο κ. Φαίδωνος προχώρησε στην εν λόγω ενέργεια καθώς θεώρησε «ανεπίτρεπτο τη συνέχιση της σύμβασης του κράτους με εταιρείας Μπόμπολα».

Στην απόφασή της η Επιτροπή διευκρινίζει ότι ο αποκλεισμός δεν αφορά τη διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος από την ίδια την εταιρεία αλλά από στελέχη της, ενώ σημειώνεται επίσης πως από πλευράς Helector δεν αμφισβητούνται οι παραδοχές τεσσάρων προσώπων φερομένων από το Συμβούλιο ως  στελέχη της.

Σημειώνεται ότι  σε κατάθεσή του στις κυπριακές αρχές, ο γενικός διευθυντής της Helector Cyprus, Γιάννης Κοκότσης, είχε αναφέρει πως «τίποτα δεν γινόταν σε σχέση με τις μίζες εάν δεν έδινε την έγκρισή του ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Είχε πλήρη γνώση για τα ποσά και σε ποιους δίνονταν τα χρήματα. Για τις μίζες που έδινα, ο Λεωνίδας Μπόμπολας τις γνώριζε και ήταν με την έγκριση και τις οδηγίες του που ενεργούσα».

Για την υπόθεση έχει ασκηθεί από το φθινόπωρο του 2017 ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του Λεωνίδα Μπόμπολα και η σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα προχωράει και η δίκη κατά στελεχών της Helector Cyprus στην Κύπρο, ενώ η κυπριακή Δικαιοσύνη δεν έχει ανακαλέσει το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει το 2016 σε βάρος του κ. Μπόμπολα, γεγονός που δεν του επιτρέπει να βγει εκτός των ελληνικών συνόρων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Πάφου για την απόφαση της Επιτροπής Αποκλεισμού, τονίζεται ότι η εν λόγω εξέλιξη δικαιώνει τοον δήμαρχο Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος είχε καταγγείλει την εταιρεία Helector Cyprus Ltd για τη συμμετοχή της στα σκάνδαλα του ΧΥΤΥ Λάρνακας και ΧΥΤΑ Πάφου και είχε ζητήσει τον αποκλεισμό της από τις δημόσιες συμβάσεις.

Μιλώντας στο Sigmalive, ο δήμαρχος  έκανε λόγο για απόφαση – κόλαφο, υπογραμμίζοντας ότι «το ίδιο το κράτος δεν έλαβε υπόψη τα επαγγελματικά παραπτώματα της Helector Cyprus Ltd. Μάλιστα, σε χθεσινές του δηλώσεις στον “Πολίτη” απηύθυνε έκκληση προς την κυπριακή κυβέρνηση να τερματίσει για λόγους αρχής και διαφάνειας την επέκταση της συμφωνίας με τη Helector, τονίζοντας ότι λόγω των σκανδάλων του 2016, είναι αδικαιολόγητη η πρόθεση του κράτους να συνεχίσει τη συμφωνία για διαχείριση του ΧΥΤΥ Κόσιης από την εταιρεία Helector.

Από την πλευρά της η Helector Cyprus Ltd προανήγγειλε προσφυγή στα κυπριακά δικαστήρια με στόχο την ακύρωση της απόφασης.

«Με αφορμή σημερινές αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με την Helector Cyprus Ltd και την πρόσφατη εναντίον της απόφαση της Κυπριακής Επιτροπής Αποκλεισμού από τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων στην Κύπρο ανακοινώνεται, ότι η Εταιρεία θα προσφύγει άμεσα στα Κυπριακά Δικαστήρια για την ακύρωσή της, έχει ήδη δε προβεί και σε σχετική καταγγελία προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται επίσης ότι «κανένα από τα υφιστάμενα στελέχη της και μέλη διοίκησης εταιρειών του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν αναφέρεται στο σκεπτικό ή στο διατακτικό της πιο πάνω απόφασης, οποιαδήποτε δε σχετική προς τούτο αναφορά σε δημοσιεύματα είναι ψευδής και παραπλανητική».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...