506
Θολό από το ντουμάνι το στιγμιότυπο από τη διαδήλωση των χρηστών μαριχουάνας που έγινε στην Οτάβα, στις 20 Απριλίου εφέτος | REUTERS / Chris Wattie (Φωτογραφία αρχείου)

Γιατί ο φιλελεύθερος Καναδάς νομιμοποίησε τη μαριχουάνα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 17:48
Θολό από το ντουμάνι το στιγμιότυπο από τη διαδήλωση των χρηστών μαριχουάνας που έγινε στην Οτάβα, στις 20 Απριλίου εφέτος
|REUTERS / Chris Wattie (Φωτογραφία αρχείου)

Γιατί ο φιλελεύθερος Καναδάς νομιμοποίησε τη μαριχουάνα

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2018, 17:48

Ως γνωστόν, η μαριχουάνα (ινδική κάνναβη) νομιμοποιήθηκε στον Καναδά και θα κυκλοφορεί νομίμως από τις 17 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της βορειοαμερικανικής χώρας, αφού το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Γερουσία την περασμένη Τρίτη 19 Ιουνίου με 52 ψήφους υπέρ (29 κατά).

Προς τι η αποποινικοποίηση της μαριχουάνας;

«Προκειμένου να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, αλλά και να κρατήσουμε τα χρήματα μακριά από το οργανωμένο έγκλημα» διατείνεται ο Τζάστιν Τριντό, καθότι «η απαγόρευσή της δεν λειτούργησε αποτρεπτικά». (Να και το σχετικό δημοσίευμα του Guardian.)

2018-06-20T210532Z_838017208_RC13D37B0870_RTRMADP_3_CANADA-POLITICS
Οχι, δεν φταίει η μαριχουάνα, η φιγούρα του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό απλώς αντανακλάται… (Credit: REUTERS / Chris Wattie)

O φιλελεύθερoς Καναδάς είναι η δεύτερη χώρα που νομιμοποιεί τη μαριχουάνα μετά την Ουρουγουάη (το έπραξε το 2013) και φιλοδοξεί σε εύλογο χρονικό διάστημα «να αντικαταστήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου την αγορά του οργανωμένου εγκλήματος». Η υπουργός Δικαιοσύνης, Τζόντι Γουίλσον-Ρέιμπουλντ επικρότησε επίσης την κυβερνητική απόφαση σημειώνοντας σε tweet: «Αυτό είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την προοδευτική πολιτική στον Καναδά».

Το πλαίσιο του νόμου

Μόλις τεθεί σε ισχύ η νομιμοποίηση, όλοι οι ενήλικοι Καναδοί (18 +) θα μπορούν να μεγαλώνουν στο σπίτι μέχρι τέσσερα φυτά και να κατέχουν μέχρι και 30 γραμμάρια ξηρής ινδικής κάνναβης. Θα μπορούν να παρασκευάζουν βρώσιμα προϊόντα ινδικής κάνναβης και να μοιράζονται έως και 30 γραμμάρια μεταξύ τους. Οι κατέχοντες περισσότερα από 30 γραμμάρια και οι προμηθευτές ανηλίκων θα αντιμετωπίζουν κυρώσεις. Η μαριχουάνα δεν θα πωλείται στα ίδια σημεία διάθεσης οινοπνεύματος και τσιγάρων.

Βεβαίως υπάρχουν πολλά ερωτήματα: πώς η Αστυνομία θα ελέγχει όσους οδηγούν υπό την επήρεια μαριχουάνας, τι θα ισχύσει για τη χρήση της όσον αφορά τους 400.00ο καθημερινώς μετακινουμένους μεταξύ Καναδά – ΗΠΑ, οι εν ισχύι φυλακίσεις, κ.ά. Σχετικά με την πρώτη απορία πάντως, η καναδική κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχει ήδη εφαρμόσει κάποιες αλλαγές στον καναδικό Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οδήγησης υπό την επήρεια κάνναβης.

shutterstock_682670464
Οι ενήλικοι Καναδοί θα μπορούν να μεγαλώνουν στο σπίτι μέχρι τέσσερα φυτά μαριχουάνας (Credit: Shutterstock)

Στην καναδική κυβέρνηση ασκείται και πίεση από πλευράς τοπικών κοινωνιών όσον αφορά το ζήτημα του απαιτουμένου χρόνου για την οργάνωση των χώρων πώλησης της μαριχουάνας, καθώς θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές και ως προς τον τρόπο πώλησής της. Λόγου χάρη, στην Αλμπέρτα η μαριχουάνα θα πωλείται σε 200 καταστήματα, ενώ στο Νιού Μπράνσβικ η τοπική κυβέρνηση θα διαχειρίζεται την πώληση μέσω μιας αλυσίδας καταστημάτων.

Ανάλογη πίεση ασκείται και από πλευράς των ήδη καταδικασμένων για χρήση μαριχουάνας ώστε να τους δοθεί χάρη. Σε αυτούς ο Τζάστιν Τριντό απαντά ότι είναι παράλογο να εξετάσει το θέμα τους νωρίτερα από το φθινόπωρο, δηλαδή προτού ισχύσει ο νέος νόμος.

Αγοραία ευφορία

Εκτιμάται ότι η νομιμοποίηση της μαριχουάνας στον Καναδά θα δημιουργήσει τζίρο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η BDS Analytics υπολογίζει ότι η «βιομηχανία» της ινδικής κάνναβης είχε έσοδα 8 δισ. ευρώ το 2017, ισόποσα με ολόκληρη την αμερικανική βιομηχανία των σνακ μπαρ. Ως εκ τούτου, η νομιμοποίηση της χρήσης έχει βάλει εταιρίες όπως η Canopy Growth Corp., η Aphria Inc. και η Aurora Cannabis Inc. στο επίκεντρο μιας επενδυτικής φρενίτιδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...