610
Ο Αλέξης Τσίπρας στο στούντιο της ΕΡΤ1. Για πρώτη φορά απάντησε στους ισχυρισμούς του Ερντογάν για τους Οκτώ, όμως... | ERT

«Ηξεις αφήξεις» Τσίπρα για τους Οκτώ: Δεν ξέρω τι κατάλαβε ο Ερντογάν από το τηλεφώνημα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 08:26
Ο Αλέξης Τσίπρας στο στούντιο της ΕΡΤ1. Για πρώτη φορά απάντησε στους ισχυρισμούς του Ερντογάν για τους Οκτώ, όμως...
|ERT

«Ηξεις αφήξεις» Τσίπρα για τους Οκτώ: Δεν ξέρω τι κατάλαβε ο Ερντογάν από το τηλεφώνημα

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2018, 08:26

Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε δημοσίως απέναντι στον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν ότι του είχε υποσχεθεί ότι θα παραδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ζητώντας πολιτικό άσυλο. Εως τώρα από το Μαξίμου και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέφευγαν επιμελώς -και υπόπτως- να διαψεύσουν την Αγκυρα που επέμενε ότι ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί στον Ερντογάν ότι θα του στείλει πίσω τους Οκτώ (για να τον εμποδίσει τελικά η ελληνική Δικαιοσύνη).

Το βράδυ της Τετάρτης από το στούντιο της ΕΡΤ1 όπου έδωσε συνέντευξη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ποτέ δεν υποσχέθηκε στον Ερντογάν ότι θα επιστρέψουν στην Τουρκία οι Οκτώ. Ωστόσο η απάντησή του στις σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων μαρτυρά ότι ο Πρωθυπουργός ενδεχομένως να είπε κάτι στον τούρκο πρόεδρο που θα μπορούσε να παρερμηνεύσει ή να το ερμηνεύσει ως υπόσχεση.

«Βεβαίως του είπα », είπε ο κ. Τσίπρας, «ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και ότι εκτιμώ πως οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν το επόμενο διάστημα θα είναι αυτές που η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο κ. Τσίπρας είπε τον Ιούλιο του 2016 στον συνομιλητή του ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει με βάση αν οι Οκτώ συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Για τον Ερντογάν δεν υπήρχε καν ερώτημα· ήταν πραξικοπηματίες, άρα η Ελλάδα θα τους έστελνε πίσω.

Ομως η ελληνική Δικαιοσύνη, ο Αρειος Πάγος εν προκειμένω, δεν εξέτασε το αν είναι οι Οκτώ πραξικοπηματίες ή όχι. Εξέτασε αν θα έχουν δίκαιη δίκη  και αν θα υποστούν βασανιστήρια εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία. Και το ανώτατο δικαστήριο απεφάνθη τον Ιανουάριο του 2017 ότι οι Οκτώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία του Ερντογάν και απαγόρευσε την έκδοσή τους.

Ερωτηθείς εάν είχε πει στον Ερντογάν για άμεση επιστροφή των Οκτώ ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».

«Αρα λέει ψέματα;», ερωτήθηκε ο Πρωθυπουργός, για να απαντήσει:

«Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ’ αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν».

Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο Ερντογάν επέμενε σε αυτή τη θέση «γιατί δεν το έθεσε την επόμενη μέρα (στην επίσκεψη του στην Αθήνα) σ’ εμένα στην κατ’ ιδίαν συζήτηση ούτε στις δηλώσεις;».

Έθεσε επίσης το ερώτημα μήπως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει είναι ένα πρόσχημα προκειμένου να δικαιολογεί μια στάση που δεν δικαιολογείται για μια γειτονική, συμμαχική χώρα, για να δικαιολογεί δηλαδή μια έντονη επιθετική ρητορική που αποσκοπεί σε θέματα εσωτερικής κατανάλωσης.

Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους Οκτώ ως αντάλλαγμα για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη τόνισε:

«Ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει».

Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.

Εχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο φτάνουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν ένα καθημερινό φαινόμενο, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...