343
| Intimenews/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τι γράφουν τα τουρκικά MME για την επίθεση κατά Μπουτάρη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 11:20

Τι γράφουν τα τουρκικά MME για την επίθεση κατά Μπουτάρη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 11:20

Για μια επίθεση κατά ενός δημάρχου ο οποίος μιλά ανοιχτά για θέματα που εξοργίζουν πολλούς ακραίους στην Ελλάδα μιλούν ξένα ενημέρωσης στις αναφορές τους για τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Μπουτάρη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι αναφορές στα τουρκικά μέσα, που πρόβαλαν το περιστατικό σαν μια επίθεση «κατά της φιλίας» όπως έγραψε η Hurriyet.

Η τουρκική εφημερίδα στην δικτυακή της έκδοση στα αγγλικά επισημαίνει ακριβώς ότι ο Γιάννης Μπουτάρης «επανειλημμένα έχει εξαγριώσει ακραίους στην Ελλάδα με τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις για την “Μακεδονία”, την Τουρκία και το Ισραήλ. Μεταξύ των δηλώσεων ότι έχει αποκαλέσει τον Κεμάλ Ατατούρκ “μεγάλο ηγέτη”».

Ωστόσο το δημοσίευμα κάνει μια έμμεση, αόριστη αναφορά στην αφορμή για την εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: μιλά μόνο για «γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια και μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην τουρκική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Πέρα από αυτά, το γεγονός έτυχε προβολής από τον Τύπο στην Τουρκία.

Το Haberturk μιλά για τον «δήμαρχο με τις αντιεθνικιστικές θέσεις» ενώ το Sozcu κάνει λόγο για τον «φιλικό στην Τουρκία δήμαρχο», ο οποίος δέχτηκε επίθεση από περίπου 10 άτομα.

Σε υψηλότερους τόνους κινείται η Milliyet που σημειώνει ότι οι άνθρωποι που επιτέθηκαν στον Μπουτάρη εχθρεύονται την Τουρκία για τις θέσεις που έχει εκφράσει ο δήμαρχος.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Sabah η οποία μιλά για «φανατικούς Ελληνες» που επιτέθηκαν σε ένα δήμαρχο με «θετικές απόψεις για την Τουρκία και τον Κεμάλ».

Η επίθεση έχει σχολιαστεί εκτενώς στα διεθνή μέσα.

Η Washington Post χαρακτηρίζει τον κ. Μπουτάρη «έναν από τους πλέον απερίφραστους υποστηρικτές της πολυπολιτισμικότητας και της διεθνούς κατανόησης» και αναφέρεται σε ενέργειες που έκανε για την Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η ανταποκρίτρια της Guardian στην Ελλάδα Ελένα Σμιθ τονίζει ότι η επίθεση από ακροδεξιούς εξτρεμιστές «καταδεικνύει εύγλωττα την απειλή που συνιστούν οι φασιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη».

Οι Times  σχολιάζουν τις αναρτήσεις επιδοκιμασίας της επίθεσης από ακροδεξιά στοιχεία και προσθέτουν ότι «αξιωματούχοι φοβούνται ότι μετριοπαθείς όπως ο Μπουτάρης θα είναι διαρκώς εκτεθειμένοι σε κίνδυνο -προερχόμενο κυρίως από τους φανατικούς υποστηρικτές της ΧΑ».

Τέλος, το Der Spiegel γράφει ότι «ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα κλονίζεται από την επίθεση του Γιάννη Μπουτάρη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...