612
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τέσσερις συλλήψεις και δύο συγκεντρώσεις συμπαράστασης για Μπουτάρη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 08:40
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Τέσσερις συλλήψεις και δύο συγκεντρώσεις συμπαράστασης για Μπουτάρη

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 08:40

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον Γιάννη Μπουτάρη μετά την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκε το Σάββατο οργανώνονται σήμερα Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες για τους δράστες.

Η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις και σε προσαγωγές προσώπων που σχετίζονται με την επίθεση, για την οποία υπάρχει εξάλλου πλούσιο οπτικό υλικό.

Στη Θεσσαλονίκη οργανώνεται συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα Δευτέρα στις 17:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Ως πολίτες μιας πόλης που οφείλει να αντιδράσει στη βία, στην ανελευθερία, στον τραμπουκισμό, διοργανώνουμε συγκέντρωση συμπαράστασης στον δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, στον Γιάννη Μπουτάρη», αναφέρεται στο κάλεσμα της συγκέντρωσης.

«Σιωπηλά και ειρηνικά συγκεντρωνόμαστε για να του δηλώσουμε με θάρρος πως είμαστε δίπλα του, πως είμαστε μαζί του απέναντι σε ό,τι πληγώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, τη δημοκρατία», προσθέτει ακόμη το κείμενο.

Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συγκαλέσει στις 14:00 το δημοτικό συμβούλιο της πόλης προκειμένου να τοποθετηθεί για το θέμα. Σε δηλώσεις του την Κυριακή είχε πει ότι θα μιλήσει για το ζήτημα στο Συμβούλιο.

Αλλη μία συγκέντρωση αλληλεγγύης έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη στις 19:00 στον Λευκό Πύργο.

«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο “αυτοί”, είμαστε και εμείς που επιμένουμε στον πολιτισμένο τρόπο αντιπαράθεσης, που απαντάμε στις οπαδικές συμπεριφορές πως δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν όλη την πόλη, που σεβόμαστε ως κόρην οφθαλμού τους θεσμούς, ακόμη κι αν διαφωνούμε εν μέρει, που δεν χρησιμοποιούμε παραβατικές μεθόδους για να υποστηρίξουμε τα πιστεύω μας», σημειώνεται στο κείμενο.

Κάλεσα για συγκέντρωση έχει γίνει και για την Αθήνα στις 17:00 στο Δημαρχείο, όταν θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από πρόταση του Γιώργου Καμίνη.

Συλλήψεις και προσαγωγές

Εν τω μεταξύ η αστυνομία έχει ήδη προχωρήσει σε τέσσερις συλλήψεις για τα γεγονότα του Σαββάτου – ένας μάλιστα είναι ανήλικος.

Αρχικά είχαν προσαχθεί την Κυριακή δύο άνδρες 20 και 36 ετών, Ελληνες, εκ των οποίων ένας είχε ποινικό μητρώο. Οι προσαγωγές μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις.

Αργότερα προσήχθησαν άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων ένα είναι ανήλικο. Από αυτούς συνελήφθησαν ένας 17χρονος και ένας 20χρονος.

Ολοι ταυτοποιήθηκαν βάσει του οπτικοακουστικού υλικού της επίθεσης. Κατάθεση είχαν δώσει ο Γιάννης Μπουτάρης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα η οποία ήταν παρούσα στα γεγονότα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για να απολογηθούν και παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τον ανήλικο που συνελήφθη μαζί με τους άλλους τρεις, η υπόθεσή του διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε να δικαστεί σε δικαστήριο ανηλίκων. Μέχρι τότε αφέθηκε ελεύθερος.

Η εισαγγελέας απήγγειλε στον 17χρονο, τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο που πρωταγωνίστησαν στο επεισόδιο κατά Μπουτάρη, τις κατηγορίες της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης και των διακεκριμένων φθορών -όλες σε βαθμό πλημμελήματος.

Εν τω μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση σε βάρος του Γιάννη Μπουτάρη, παρήγγειλε τη Δευτέρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.

Σύμφωνα με την έγγραφη παραγγελία του προς την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Αικατερίνη Μάτση, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών ζητεί τη διενέργεια έρευνας από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών τόσο για τους φυσικούς όσο και τους ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης.

Εκτός από τα αδικήματα της πρόκλησης σωματικών βλαβών, διερευνώνται τα αδικήματα που συνδέονται με τη διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια (184 του ΠΚ) και της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος (186 του ΠΚ).

Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί ακόμα να αξιοποιηθούν τα μέσα της τεχνολογίας για την ταυτοποίηση των δραστών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί.

Μετά την παρέλευση του αυτοφώρου και μετά τον σχηματισμό δικογραφίας για τα τέσσερα ήδη ταυτοποιηθέντα άτομα που έχουν συλληφθεί, όπως επισημαίνεται, η έρευνα πρέπει να αφορά τη συνέχιση των δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο πια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...