543
Στιγμιότυπο από την κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο στις 10 Απριλίου | REUTERS/Aaron P. Bernstein/File Photo

Ποια διαφάνεια; Στα κλεφτά η «ανάκριση» του Ζάκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 08:40
Στιγμιότυπο από την κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο στις 10 Απριλίου
|REUTERS/Aaron P. Bernstein/File Photo

Ποια διαφάνεια; Στα κλεφτά η «ανάκριση» του Ζάκερμπεργκ στο Ευρωκοινοβούλιο

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2018, 08:40

Μετά το Κογκρέσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρακάμπτοντας το Λονδίνο, το οποίο τον είχε καλέσει για να καταθέσει ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και την υφαρπαγή προσωπικών στοιχείων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα των social media, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αποδέχθηκε την πρόκληση της Ευρωβουλής και θα εμφανισθεί ενώπιόν της στις Βρυξέλλες.

Στην ακρόαση του 34χρονου Ζάκερμπεργκ θα τεθούν θέματα που αφορούν γενικότερα την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και ειδικότερα το σκάνδαλο της βρετανικής εταιρείας Cambridge Analytica, η οποία απέκτησε πρόσβαση στα στοιχεία 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να προωθήσει, μεταξύ άλλων, την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και το Brexit –ένα ιστορικό και ακανθώδες ζήτημα για την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί η ημερομηνία της συνάντησης, για την οποία ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. «Οι πολίτες μας δικαιούνται μια πλήρη και αναλυτική εξήγηση. Καλωσορίζω την απόφαση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ να εμφανισθεί αυτοπροσώπως, ενώπιον των αντιπροσώπων 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Ιταλός.

Σε αντίθεση με τη μαραθώνια ακρόαση του Ζάκερμπεργκ στο αμερικανικό Κογκρέσο, η συνάντηση στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών σε συνεδρίαση της συνδιάσκεψης των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την οποία θα παρακολουθήσουν και οι επικεφαλής των οκτώ ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων.

Ομως, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών Γκι Βερχόφσταντ ήδη αντέδρασε, λέγοντας το βράδυ της Τετάρτης: «Δεν θα παρακολουθήσω τη συνάντηση με τον κ. Ζάκερμπεργκ, αν αυτή πραγματοποιηθεί πίσω από κλειστές πόρτες. Πρέπει να είναι μια δημόσια ακρόαση – γιατί όχι στο Facebook Live;», αναρωτήθηκε.

Ο Φερχόφσταντ κατηγόρησε το κεντροδεξιό ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους ακροδεξιούς ότι θέλουν να κρατήσουν τη συνάντηση κλειστή. Ωστόσο, πηγές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσαν στον Guardian, ότι αν η συνάντηση μεταδιδόταν σε όλο τον κόσμο, δεν υπήρχε πιθανότητα ο Ζάκερμπεργκ να αποδεχθεί την πρόκληση.

Προγραμματίζεται ακόμη μια επόμενη συνάντηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μάλλον τον Ιούνιο, στην οποία θα συμμετέχουν διευθυντικά στελέχη του Facebook, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters. Στο μεταξύ, από τις 25 Μαΐου, θα έχει τεθεί σε ισχύ ο νέος γενικός κανονισμός της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντήσει τον Ζάκερμπεργκ στο Παρίσι στις 23 Μαΐου, με αντικείμενο, όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία τόσο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όσο και θέματα φορολογίας (η Γαλλία θέλει να «στριμώξει» τις εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν περισσότερους φόρους).

Η συνάντηση θα γίνει στο πλαίσιο τεχνολογικού συνεδρίου με θέμα «Η Τεχνολογία για το Καλό», που διοργανώνει η Γαλλία και την οποία θα παρακολουθήσουν επίσης οι επικεφαλής άλλων μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας (Microsoft, IBM, Intel κ.α.).

Η απόφαση του Ζάκερμπεργκ να μιλήσει στην Ευρωβουλή, έχει προκαλέσει την ενόχληση του Λονδίνου. Ο νεαρός μεγιστάνας αγνόησε κλήση της βρετανικής Βουλής μολονότι η παράνομη δραστηριότητα της Cambridge Analytica έλαβε χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ο Αμερικανός τους σνομπάρει.

Ο Ζάκερμπεργκ έχει απορρίψει τρία αιτήματα των βρετανών βουλευτών. Στη θέση του έστειλε τον επικεφαλής τεχνολογίας του Facebook. Ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου δήλωσε συμβιβαστικά ότι αποδέχεται να καταθέσει ο Ζάκερμπεργκ, έστω και μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...