598
|

Καμίνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να μπει στα δημοτικά συμβούλια από την πίσω πόρτα»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2018, 18:48

Καμίνης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πάει να μπει στα δημοτικά συμβούλια από την πίσω πόρτα»

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2018, 18:48

Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την επιμονή της να επιβάλει το σύστημα της απλής αναλογικής στις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξαπέλυσε ο δήμαρχος της Αθήνας, Γιώργος Καμίνης, μέσα από τη ραδιοφωνική συχνότητα του ΣΚΑΪ.

«Μας φέρνουν μία πρόταση για απλή αναλογική χωρίς να μας λένε με ποιο σύστημα θα κυβερνηθούν οι δήμοι. Το κάθε εκλογικό σύστημα επιβάλλει και κάποιες αλλαγές στην λειτουργία. Δεν μπορείς, όπως τώρα μας το παρουσιάζουν, να φτιάξεις έναν γίγαντα με πήλινα πόδια…», παρατήρησε για την επίμαχη πρόταση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι ο δήμαρχος καλείται τώρα να κυβερνήσει το δήμο με κατακερματισμένα δημοτικά συμβούλια, όπου θα κυριαρχήσει η συναλλαγή και η δοσοληψία.

«Αν αυτό δεν είναι ένα σύστημα διακυβέρνησης προορισμένο να αποτύχει παταγωδώς, εγώ δεν ξέρω ποιο είναι», παρατήρησε, εκτιμώντας ότι μόνη σκοπιμότητα πίσω από ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος στους δήμους της χώρας.

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν “καβάλα στο κύμα” το 2014 δεν έπεισε τις τοπικές κοινωνίες να τον ψηφίσουν» και «τώρα πάει να μπει στα δημοτικά συμβούλια από την πίσω πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά και για μία ακόμη φορά επανέλαβε πως αν τελικά εφαρμοστεί το σύστημα που επιδιώκει να επιβάλει το Μαξίμου, το μόνο που θα συμβεί, είναι να προκύψει ένα κατακερματισμένο δημοτικό συμβούλιο, με έναν δήμαρχο που δεν θα μπορεί να σχηματίσει πλειοψηφία.

Το μόνο σίγουρο, τόνισε, είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί «αυτό που κάνουμε όταν έχουμε απλή αναλογική στην Βουλή – δηλαδή μία Βουλή μη κυβερνήσιμη να την διαλύσεις και να την οδηγήσεις σε εκλογές. Αν αποτύχει, μιλάμε για ακινησία σε μία περίοδο κρίσης, σε μία περίοδο που οι δήμοι έχουν βγει μπροστά και κρατάνε όρθιες τις κοινωνίες» και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε απόλυτα καταδικαστέο αυτό που επιχειρεί να κάνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Το πρόβλημα στο Πεδίον του Άρεως έχει το ονοματεπώνυμο των άφαντων αρμόδιων υπουργών»

Όσον αφορά εξάλλου τον αγώνα δρόμου που διοργανώθηκε την Κυριακή στο Πεδίον του Άρεως, ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για μία συμβολική αλλά και βαθιά πολιτική κίνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, με αποδέκτες τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.

«Είναι μία πίεση προς τους βασικούς υπεύθυνους, τους οποίους επιτέλους πρέπει να κατονομάσουμε. Είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Τόσκας και ο υπουργός Υγείας ο κ. Ξανθός, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για το θέμα των ναρκωτικών», σημείωσε στη συνέντευξή του ο κ. Καμίνης.

Το ζήτημα, είπε, έχει τρεις όψεις: την πρόληψη, τη θεραπεία και την καταστολή, εκεί δηλ. όπου -όπως υπογράμμισε- η Πολιτεία είναι απούσα.

«Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε μία αστυνομία παρούσα εκεί. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φθάσει στο έσχατο στάδιο της εξαθλίωσης και όποιος περάσει βράδυ από εκεί το καταλαβαίνει», ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ πλέον είναι και θέμα του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο δήμαρχος, εδώ και περισσότερο από δύο μήνες έχει ζητήσει συνάντηση με τον κ. Ξανθό για να το συζητήσουν το θέμα των ναρκρωτικών, αλλά όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μέχρι σήμερα «δεν μου έχει κάνει την τιμή ούτε καν να μου απαντήσει».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στη λύση των «χώρων ελεγχόμενης χρήσης», επικαλούμενος το παραδειγμα της αντίστοιχης πρότασης του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

«Αν η κυβέρνηση είχε φέρει μία τροπολογία να νομιμοποιηθεί η ύπαρξη αυτών των κέντρων, θα είχε αρχίσει να λύνεται το πρόβλημα της πόλης και να περιορίζεται ο θάνατος στον δρόμο … Ας αρχίσει τουλάχιστον η συζήτηση για αυτό. Δεν είμαι ειδικός σ’ αυτά τα πράγματα αλλά το βλέπω σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έσχατο στάδιο. Και η στεγνή θεραπεία έχει και αυτή την ωφέλειά της, αλλά είναι για άλλου τύπου τοξικοεξαρτημένους. Για αυτόν που έχει βυθιστεί στην τοξικοεξάρτηση, αυτή είναι η μόνη διέξοδος», εκτίμησε ο δήμαρχος της Αθήνας για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...