246
Ο Λαμάρ στα βραβεία του MTV τον Αύγουστο του 2017 | REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Πώς ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ πήρε το Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 10:46
Ο Λαμάρ στα βραβεία του MTV τον Αύγουστο του 2017
|REUTERS/Mario Anzuoni/File Photo

Πώς ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ πήρε το Πούλιτζερ

Protagon Team Protagon Team 17 Απριλίου 2018, 10:46

Μία από τις λιγότερες γνωστές –αλλά αρκετά παλιές- κατηγορίες των βραβείων Πούλιτζερ, που δόθηκαν χθες Δευτέρα, είναι αυτή του μουσικού άλμπουμ της χρονιάς.

Νικητής φέτος ήταν ο ράπερ Κέντρικ Λαμάρ για το άλμπουμ «DAMN.» το οποίο απέσπασε θριαμβευτικές κριτικές.

Είναι η πρώτη φορά που ένας καλλιτέχνης του χιπ-χοπ και γενικότερα ένας μουσικός εκτός της κλασικής και της τζαζ αποσπά το πολύτιμο αυτό βραβείο.

Η επιτροπή έκρινε το άλμπουμ σαν μια συλλογή από δεξιοτεχνικά κομμάτια, με αυθεντική γλώσσα και δυναμικό ρυθμό που συλλαμβάνουν τον σύνθετο χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής των Αφροαμερικανών.

Οι στίχοι του Λαμάρ αγγίζουν πολλές φορές κοινωνικοπολιτικά ζητήματα ενώ και ο ίδιος  χαρακτηρίζεται «ποιητής». Δεν τον αφήνουν όμως αδιάφορα και τα προσωπικά ζητήματα.

Ενα από τα τραγούδια του Λαμάρ, το «Alright», από προηγούμενο δίσκο, είναι εξάλλου ο ανεπίσημος ύμνος του κινήματος Black Lives Matter το οποίο καταδικάζει την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών.

Ο 30χρονος Λαμάρ έχει ήδη αποσπάσει 12 Γκράμι ενώ ο δίσκος του πούλησε περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλο δίσκο το 2017. Αν και προτάθηκε για το Γκράμι του άλμπουμ της χρονιάς, το «DAMN.» έχασε από τον δίσκο του Μπρούνο Μαρς.

Τα βραβεία Πούλιτζερ, όπως σημειώνει ο Monde, θεσπίστηκαν το 1917 και η κατηγορία για το άλμπουμ της χρονιάς το 1943. Για πολλά χρόνια επιβραβεύονταν μόνο έργα κλασικής μουσικής και μόλις  το 1997 δόθηκε βραβείο σε καλλιτέχνη από άλλο ρεύμα και συγκεκριμένα την τζαζ, στον Γουίντον Μαρσάλις.

Αργότερα τα κριτήρια διευρύνθηκαν, ωστόσο ακόμη και έτσι η μουσική που ακούγεται περισσότερο, όπως η ποπ και η ροκ, έμενε εκτός βραβείων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...