478
Ενας πύραυλος διασχίζει τον ουρανό της Δαμασκού τα ξημερώματα του Σαββάτου | SANA/Handout via REUTERS

Μετά την επίθεση στη Συρία, επιστροφή στην καθημερινότητα για Τραμπ και συμμάχους

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2018, 19:30
Ενας πύραυλος διασχίζει τον ουρανό της Δαμασκού τα ξημερώματα του Σαββάτου
|SANA/Handout via REUTERS

Μετά την επίθεση στη Συρία, επιστροφή στην καθημερινότητα για Τραμπ και συμμάχους

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2018, 19:30

Μία ημέρα κυριάρχησε στις πρώτες σελίδες των μέσων ενημέρωσης – ηλεκτρονικών και μη- και πλέον η Συρία, μετά τους βομβαρδισμούς τα ξημερώματα του Σαββάτου, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Εξάλλου και ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να κλείσει με τον τρόπο του το ζήτημα με ένα θριαμβευτικό «αποστολή εξετελέσθη» ως νέος Τζορτζ Μπους.

«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε τόσο τέλεια, με τέτοια ακρίβεια, ώστε τα ΜΜΕ των fake news θα μπορούσαν να την μειώσουν μόνο μέσω της χρήσης του όρου “Αποστολή Εξετελέσθη” από εμένα. Tο αισθάνθηκα σαν στρατιωτικό όρο με πραγματικό μεγαλείο. Θα το χρησιμοποιώ συχνά!», έγραψε στο Twitter.

Υπάρχει όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα από την κοινή επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία;

Οι τρεις χώρες, εκτοξεύοντας συνολικά 105 πυραύλους, έπληξαν τρεις στόχους στα περίχωρα της Δαμασκού και στην πόλη Χομς. Μόλις 24 ώρες αργότερα, ξεχνούν τον βομβαρδισμό και επιστρέφουν στα εσωτερικά τους προβλήματα, γράφει ο διεθνής Τύπος.

Ο Ντόναλντ Τράμπ παραμένει αμετακίνητος στην πολιτική του να περιορίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία και να αποσύρει, όπου είναι δυνατόν, τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες που διατηρεί στη χώρα.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο Πρόεδρος ήθελε μια μεγαλύτερη επίθεση, αλλά ο υπουργός Αμυνας, ο απόστρατος στρατηγός Τζέιμς Μάτις -ο μόνος ανώτερος αξιωματικός της ομάδας άμυνας και ασφαλείας του Προέδρου που έχει παραμείνει στην κυβέρνηση από την άφιξή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο- τον έπεισε να περιορίσει τον βομβαρδισμό από το φόβο ότι θα προκαλέσει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ.

Οι New York Times σημειώνουν ότι η στρατιωτική επιχείρηση «ουσιαστικά άφησε όπως ήταν το status quo στο έδαφος. Δεν έκανε τίποτα για να αποδυναμώσει τον Άσαντ πέρα από τις εγκαταστάσεις χημικών όπλων που κατέστρεψε, αφήνοντάς τον να συνεχίσει να επιτίθεται στο λαό του με συμβατικά μέσα».

Καταλογίζουν μάλιστα στον πρόεδρο Τραμπ ότι «δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να προσπαθήσει να οδηγήσει σε μια λύση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία». Προσθέτει ακόμη η αμερικανική εφημερίδα ότι   ο Τραμπ «εξακολουθεί να στερείται συνεκτικής στρατηγικής για να τερματιστεί πραγματικά η σύγκρουση στη Συρία και ότι, αντίθετα, προσπάθησε να μειώσει την ανθρωπιστική βοήθεια και να κλείσει την πόρτα στους Σύρους πρόσφυγες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιστορικός και αραβολόγος Ζαν-Πιερ Φιλιού που σημειώνει στον Monde καταρχάς ότι τα χτυπήματα περιορίστηκαν σε εγκαταστάσεις για τα χημικά όπλα χωρίς να θίξουν «πολιτικούς» στόχους που έχουν να κάνουν με το καθεστώς Ασαντ.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, υπάρχει μια έντονη αντίφαση ανάμεσα  στους στόχους των τριών χωρών και την απόφαση για τον βομβαρδισμό. Με τις ΗΠΑ να θέλουν να απεμπλακούν από τη Συρία και τη Γαλλία να έχει πολύ φιλόδοξα σχέδια που φτάνουν ως την αλλαγή ηγεσίας στη Δαμασκό, είναι δύσκολο να δεις κανένας τι προσφέρει μια συντονισμένη πυραυλική επίθεση.

Με αυτές τις μεθοδεύσεις,  η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση στην Ουάσινγκτον και πάλι επικεντρώνεται στα απομνημονεύματα του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, το βιβλίο του οποίου κυκλοφορεί την Τρίτη.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικός στόχος του Τραμπ μέσω των οργισμένων tweet που αναρτά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...