460
Το κορίτσι της φωτογραφίας ζει στη Ντούμα, στην πόλη που χτυπήθηκε το Σάββατο από την επίθεση με χημικά | White Helmets/Reuters TV

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» η απόφαση για την επέμβαση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 10:30
Το κορίτσι της φωτογραφίας ζει στη Ντούμα, στην πόλη που χτυπήθηκε το Σάββατο από την επίθεση με χημικά
|White Helmets/Reuters TV

Τραμπ: «Πολύ σύντομα» η απόφαση για την επέμβαση στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 10 Απριλίου 2018, 10:30

Από ώρα σε ώρα αναμένονται οι αποφάσεις των ΗΠΑ για το πώς θα απαντήσουν στην επίθεση με χημικά που έγινε το Σάββατο στην πόλη Ντούμα, προκαλώντας δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσδιόρισε χθες Δευτέρα το χρονικό πλαίσιο: θα ληφθούν «μείζονες αποφάσεις, απόψε ή πολύ σύντομα» για την πιθανολογούμενη αμερικανική στρατιωτική δράση στη Συρία. Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Μάτις διαβεβαίωσε ότι δεν αποκλείεται τίποτε όσον αφορά ενδεχόμενα πλήγματα εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Οι πληροφορίες  που έρχονται από τη Συρία δείχνουν ότι ο στρατός της χώρας είναι και αυτός σε ετοιμότητα για επίθεση εναντίον του.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη κάνει λόγο περί «ευθυνών» της Ρωσίας και του Ιράν για την επίθεση με χημικά όπλα, καθώς θεωρεί ότι το συριακό καθεστώς δεν θα μπορούσε να τη διαπράξει «χωρίς την υλική τους υποστήριξη» και προειδοποίησε τη Δαμασκό, τη Μόσχα και την Τεχεράνη ότι «θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα».

Σύμφωνα με οργανώσεις αρωγής προσκείμενες στην αντιπολίτευση, τους διασώστες «Λευκά Κράνη» και τη Συριακή Αμερικανική Ιατρική Ενωση, πάνω από 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση με τοξικά αέρια στη Ντούμα. Δεν είναι ακόμη γνωστό τι χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση, αν δηλαδή πρόκειται για το νευροτοξικό αέριο σαρίν ή για χλώριο.

Αργά τη Δευτέρα ο πρόεδρος  Τραμπ συζήτησε τις εξελίξεις τηλεφωνικώς με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες. Και οι δύο ηγέτες θέλουν να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» από πλευράς της διεθνούς κοινότητας, γνωστοποίησε η γαλλική Προεδρία τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, στον ΟΗΕ διεξήχθη κατεπείγουσα συνεδρίαση που ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία. Οι τρεις χώρες θέλουν να επιδείξουν ενιαία στάση έναντι της Ρωσίας και να καταδείξουν ότι δοκίμασαν όλες τις διπλωματικές οδούς πριν από την ενδεχόμενη καταφυγή στα όπλα.

Αυτό που κυρίως θέλει η Ουάσινγκτον είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας να δώσει εντολή να διενεργηθεί «ανεξάρτητη έρευνα» για την επίθεση του Σαββάτου.

Επιδρομή του Ισραήλ(;) σε στρατιωτική βάση

Ενώ η Δύση προσπαθεί να δώσει μια όσο το δυνατόν κοινή απάντηση, μια αεροπορική επιδρομή σε συριακή βάση έρχεται να δείξει ότι επί του εδάφους τα πράγματα ήταν και εξακολουθούν να είναι πολύ περίπλοκα.

Τη Δευτέρα χτυπήθηκε η βάση T4 που βρίσκεται στην κεντρική Συρία, μια επίθεση για την οποία η Δαμασκός, η Ρωσία και το Ιράν κατηγόρησαν το Ισραήλ ως υπεύθυνο. Παράλληλα, το Παρίσι και η Ουάσινγκτον διέψευσαν ότι βρίσκονταν πίσω από τα πλήγματα στη βάση.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν επτά ιρανοί στρατιωτικοί, επιβεβαίωσε η Τεχεράνη.

Αν ισχύει αυτό, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο για να σταματήσει την ενίσχυση της Χεζμπολάχ από το Ιράν η οποία γίνεται μέσω Συρίας. Αυτή τη φορά η επίθεση φέρεται να έγινε με κατευθυνόμενα βλήματα που εκτοξεύτηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν πάνω από τον Λίβανο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...