332
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακολουθούν την τελετή έναρξης των Αγώνων του Σότσι το 2014 | EPA/BARBARA WALTON

Ο Πούτιν διέταξε την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2018, 12:02
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακολουθούν την τελετή έναρξης των Αγώνων του Σότσι το 2014
|EPA/BARBARA WALTON

Ο Πούτιν διέταξε την κατάρριψη επιβατικού αεροσκάφους!

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2018, 12:02

Eνα ως σήμερα άγνωστο περιστατικό, που ακόμη και ο ίδιος δεν θέλει να θυμάται για τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε, αποκάλυψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το 2014, ακολουθώντας τις προκαθορισμένες διαδικασίες, είχε δώσει εντολή για την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους μετά από πληροφορίες ότι είχε βόμβα και κατευθυνόταν στο Σότσι όπου διεξαγόταν η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.

Τελικά ο συναγερμός ανακλήθηκε και οι 110 επιβαίνοντες στο Boeing της Pegasus Airlines έφτασαν στον προορισμό τους σώοι.

Η αποκάλυψη γίνεται από τον ίδιο σε ντοκιμαντέρ, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Στις 7 Φεβρουαρίου 2014, όπως λέει ο ίδιος, πληροφορήθηκε ότι ένα αεροσκάφος που έφυγε από το Κίεβο για την Κωνσταντινούπολη κατελήφθη και αυτοί που το κατέλαβαν απαιτούσαν να προσγειωθεί στο Σότσι.

«Τους είπα: “Ενεργείστε σύμφωνα με το σχέδιο”», συνέχισε τη διήγησή του.

Στις περιπτώσεις αεροσκαφών εκτός ελέγχου οι ενέργειες που ακολουθούνται σε πολλές χώρες καταλήγουν στην κατάρριψη του αεροσκάφους μετά από εντολή της πολιτικής (και όχι της στρατιωτικής) ηγεσίας της χώρας. Αυτό φυσικά είναι το τελευταίο βήμα μιας διαδικασίας ανάκτησης της επικοινωνίας με το αεροσκάφος όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.

Μερικά λεπτά αργότερα ένα νέο τηλεφώνημα που έφτασε στον πρόεδρο Πούτιν απέτρεψε την καταστροφή. Αποδείχτηκε ότι η απειλή προερχόταν από έναν μεθυσμένο επιβάτη και έτσι η πτήση συνεχίστηκε κανονικά.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι έφτασε στο στάδιο για την τελετή λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση που έλαβε για την απειλή. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ τον ρώτησε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

«Όλα μια χαρά», απάντησε εκείνος και δικαιολογεί στο ντοκιμαντέρ αυτή την απάντησή του λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να αναφέρει στον Μπαχ όλες τις λεπτομέρειες πριν ξεκαθαρίσει η εικόνα.

Η απάντηση του Πούτιν για το πώς αισθάνθηκε σε αυτά τα δύο τηλεφωνήματα είναι αποκαλυπτική: «Νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην πω».

Τέσσερα χρόνια μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, φέτος το καλοκαίρι η Ρωσία θα φιλοξενήσει μια άλλη μεγάλη διοργάνωση, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών είναι η πρώτη προτεραιότητα  των διοργανωτών καθώς η Ρωσία έχει πικρή πείρα από επιθέσεις ισλαμιστών τις  τελευταίες δεκαετίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...