369
Υπάλληλος της Apple μεταφέρει στο ραφί κουτιά με iPhone X | REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Οι πωλήσεις των iPhone πέφτουν, αλλά τα κέρδη αυξάνονται για την Apple

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 16:11
Υπάλληλος της Apple μεταφέρει στο ραφί κουτιά με iPhone X
|REUTERS/Peter Nicholls/File Photo

Οι πωλήσεις των iPhone πέφτουν, αλλά τα κέρδη αυξάνονται για την Apple

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 16:11

Αν και πούλησε λιγότερα smartphone στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, από ό,τι στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, οι υψηλότερες τιμές των iPhone τελικά επέτρεψαν στην Apple να έχει ακόμη μεγαλύτερα κέρδη.

Η εταιρεία ανέφερε κέρδη-ρεκόρ 20 δισ. δολαρίων στο τελευταίο τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για τις συσκευές της στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε ότι η ζήτηση για το νέο ακριβό iPhone X, το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι το Νοέμβριο με τιμή που ξεκινά στα 1.000 δολάρια περίπου, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Όπως είπε, μετά την κυκλοφορία του, το iPhone Χ έχει κάθε εβδομάδα τις μεγαλύτερες πωλήσεις από κάθε άλλη συσκευή της Apple.

Η δήλωση μοιάζει να διαψεύδει άλλες αναφορές για απογοητευτικές πωλήσεις του μοντέλου που θα ανάγκαζαν την Apple να το αποσύρει από την αγορά τους επόμενους μήνες.

Τα έσοδα της εταιρείας στο τελευταίο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση (σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους) και έφθασαν στο ύψος-ρεκόρ των 88,3 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα από τις υπηρεσίες (Apple Music, App Store, iCloud κ.α.) αυξήθηκαν κατά 18% στα 8,4 δισ. δολάρια.

Αυτά τα οικονομικά ρεκόρ συνέβησαν παρόλο που ο συνολικός αριθμός των iPhone που πωλήθηκαν στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι (77,3 εκατομμύρια συσκευές) ήταν μειωμένος κατά 1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το μυστικό βρίσκεται στο ότι η μέση τιμή πώλησης των iPhone έχει πλέον διαμορφωθεί κοντά στα 800 δολάρια, κατά σχεδόν 100 δολάρια αυξημένη σε σχέση με πριν ένα έτος. Παρόλο που αυτό έχει ως συνέπεια η εταιρεία να πουλάει κάπως λιγότερα smartphone, τελικά βγάζει περισσότερα χρήματα από κάθε πώληση.

Η Apple αποκάλυψε επίσης ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν συνολικά περίπου 1,3 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές iPhone, iPad, Mac, Apple Watche, AirPods και άλλες ή κατά 30% περισσότερες σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Είναι μια «ισχυρή πελατειακή βάση», όπως τη χαρακτήρισε ο Τιμ Κουκ, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για νέες υπηρεσίες όπως το Apple Pay, η οποία αφορά ηλεκτρονικές αγορές.

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις για την αμερικανική εταιρεία είναι να διεισδύσει στις δύο πολυπληθέστερες αγορές του κόσμου, την Ινδία και την Κίνα, όπου αντιμετωπίζει όμως σκληρό -και αποτελεσματικό- ανταγωνισμό από ισχυρούς ανταγωνιστές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...