275
O Zάεφ (δεξιά) με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλενμπεργκ (αριστερά) κατά την πρόσφατη επίσκεψη του γ.γ. του NATO στα Σκόπια | ΙΝΤΙΜΕnews/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ζάεφ: Λύση που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια Ελλήνων και «Μακεδόνων»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 14:50
O Zάεφ (δεξιά) με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλενμπεργκ (αριστερά) κατά την πρόσφατη επίσκεψη του γ.γ. του NATO στα Σκόπια
|ΙΝΤΙΜΕnews/ ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ζάεφ: Λύση που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια Ελλήνων και «Μακεδόνων»

Protagon Team Protagon Team 2 Φεβρουαρίου 2018, 14:50

Να «μαζέψει» κάπως τα απόνερα από την προκλητική δήλωση του υπουργού του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιχείρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ετσι, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων εν μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας,  από το «δεν υπάρχει λύση αν ζητηθεί αλλαγή σε εθνική ταυτότητα και γλώσσα» του Ντιμιτρόφ, ο Ζάεφ βγήκε να μιλήσει για αμοιβαίως αποδεκτή λύση που θα σέβεται όμως -όπως έσπευσε να συμπληρώσει- την ταυτότητα των δύο κρατών.

Η λύση που θα προταθεί, θα πρέπει να διαφυλάσσει την «αξιοπρέπεια των ‘Μακεδόνων’ και των Ελλήνων», σημείωσε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Nova της Βουλγαρίας, θέλοντας μάλιστα να εμφανίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα του για το θέμα της ονομασίας, ως πρόσθετη εγγύηση για την Ελλάδα, καθώς -όπως είπε- θα καταδεικνύει τη βούληση του λαού του για λύση.

«Το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια πρόσθετη εγγύηση για τους έλληνες φίλους μας γιατί θα απομακρύνει όλες τις αμφιβολίες καθώς οι λαοί θα υποστηρίξουν τη λύση. Είμαι σίγουρος ότι οι ‘Μακεδόνες’ είναι έτοιμοι γι’ αυτό. Ωστόσο είμαστε ακόμα εν μέσω διαπραγματεύσεων και ελπίζω ότι η λύση θα διαφυλάσσει την αξιοπρέπεια των ‘Μακεδόνων’ και των Ελλήνων», είπε ο κ. Ζάεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα φτάσουμε σε λύσεις αποδεκτές για τις δύο πλευρές γιατί η διευθέτηση θα πρέπει να διατηρεί την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα των δύο κρατών», για να προσθέσει πως «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να χτίζονται συνεργασίες και αυτό προϋποθέτει μια βιώσιμη διευθέτηση».

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι  η επίτευξη λύσης είναι εφικτή έως τα μέσα του 2018 και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα καταστεί τελικά δυνατή η ένταξη της χώρας του στο NATO, στη σύνοδο της Συμμαχίας τον ερχόμενο Ιούλιο (11-12/7/2018).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...