324
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο (αριστερά) και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος | Alexandros Michailidis / SOOC

Σεντένο: «Στην Αθήνα η απόφαση για προληπτικό πρόγραμμα»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 19:49
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο (αριστερά) και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος
|Alexandros Michailidis / SOOC

Σεντένο: «Στην Αθήνα η απόφαση για προληπτικό πρόγραμμα»

Protagon Team Protagon Team 22 Ιανουαρίου 2018, 19:49

Στην ελληνική κυβέρνηση επαφίεται εάν θα ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, τον Αύγουστο, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση της θητείας του.

Σημείωσε πως η μεταμνημονιακή εποχή θα απασχολήσει τις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης το επόμενο διάστημα, ενώ υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση το πιο σημαντικό είναι οι ελληνικές Αρχές να έχουν την «ιδιοκτησία» του εκάστοτε προγράμματος.

Ο κ. Σεντένο άφησε να εννοηθεί πως το Eurogroup θα δώσει καταρχήν «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, ύψους 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα πιστοποιήσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Τα χρήματα πάντως δεν αναμένεται να εκταμιευθούν πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, αφότου οι θεσμοί πιστοποιήσουν πως η Αθήνα έχει νομοθετήσει και υλοποιεί τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως σήμερα προσδοκά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ενώ οι επόμενες συζητήσεις θα εστιάσουν την προετοιμασία της Ελλάδας για επιτυχημένη έξοδο από το Μνημόνιο.

Το ζήτημα της προληπτικής γραμμής είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι εταίροι προκειμένου να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από την στήριξη των Μνημονίων και να διασφαλιστεί η ομαλή επιστροφή της στην αυτοχρηματοδότηση από τις αγορές.

Ωστόσο, η ιδρυτική συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προβλέπει πως τυχόν προληπτική στήριξη προϋποθέτει την επιβολή νέων προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να απορρίπτει έως τώρα το εν λόγω σενάριο.

Ως εναλλακτική λύση η Αθήνα έχει αρχίσει να συγκροτεί δημοσιονομικό «μαξιλάρι» έως 19 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο ενάμισι έτος μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα στη μετά-μνημονιακή περίοδο είναι η βιωσιμότητα του χρέους, που πολιτικά συνιστά ένα πολύ πιο δύσκολο ζήτημα για τους Ευρωπαίους.

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις των εταίρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το χρέος αναμένεται να μπουν σε νέο στάδιο μέσα στους επόμενους δύο μήνες, χωρίς όμως να είναι ακόμα σαφές εάν οι εταίροι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε βαθιά μέτρα ελάφρυνσης μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...