537
Οι τούρκοι αξιωματικοί οδηγούνται στον εισαγγελέα (φωτογραφία αρχείου) | Nikos Libertas / SOOC

Η Αγκυρα επιμένει και ζητά την έκδοση των Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2018, 18:34
Οι τούρκοι αξιωματικοί οδηγούνται στον εισαγγελέα (φωτογραφία αρχείου)
|Nikos Libertas / SOOC

Η Αγκυρα επιμένει και ζητά την έκδοση των Οκτώ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2018, 18:34

Η Τουρκία επιμένει και περιμένει την έκδοση των 8 στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα «το συντομότερο δυνατό», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.

Αυτό  μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η δήλωση Μποζντάγ ήλθε μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, γεγονός που καταδεικνύει ότι πρόκειται για κυβερνητική θέση, κι όχι για προσωπική τοποθέτηση.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο τούρκος αντιπρόεδρος, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.

«Πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση, αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή κρίθηκε από το εφετείο. Ο αιτών άσυλο που συμμετείχε σε πραξικόπημα, επιστρέφεται το συντομότερο δυνατό. Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι γειτονικές χώρες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και στο Αιγαίο. Τονίζουμε τη σημασία της επίλυσης των προβλημάτων αυτών, μέσω του διαλόγου. Περιμένουμε την έκδοση των 8 στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας

Να συνειδητοποιήσει «επιτέλους ότι η Ελλάδα παραμένει κράτος δικαίου και μέλος της ΕΕ» και «να προβληματιστεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της», καλεί η Νέα Δημοκρατία την κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις στην υπόθεση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών.

Oπως σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο Άρειος Πάγος οριστικά και αμετάκλητα απέρριψε την αίτηση της Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης να εκδοθούν οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί στην Τουρκία. Αμέσως μετά η ανεξάρτητη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου έκρινε ότι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί δεν είχαν καμία ανάμιξη στο πραξικόπημα που έγινε στην γείτονα. Και με αυτό το σκεπτικό χορήγησε πολιτικό άσυλο στον πρώτο εξ αυτών. Ως εκ τούτου όλες οι εξελίξεις που παρακολουθούμε έκτοτε, γεννώνται από την επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου μη σεβόμενη έτσι τόσο την ανεξαρτησία της επιτροπής, όσο και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου».

«Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα παραμένει Κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα Μ.Μ.Ε. της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της», συμπληρώνει η Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου στον τούρκο στρατιωτικό.

Ο τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, ο οποίος συνελήφθη μετά την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών να κάνει δεκτή την προσφυγή του ελληνικού Δημοσίου, κρατείται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και αναμένεται να μεταφερθεί και πάλι στο Ολυμπιακό Χωριό, όπου θα παραμείνει ως διοικητικά κρατούμενος.

Γιώργος Καμίνης: «Οχι “α λα καρτ” σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο επίμαχο θέμα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σύλληψη του Τούρκου αξιωματικού που ζήτησε άσυλο στη χώρα μας, αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στο κράτος δικαίου. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να εκδηλώνεται “α λα καρτ”. Αντιθέτως, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οφείλει για την ελληνική πολιτεία να είναι σταθερά αδιαπραγμάτευτη. Αυτό επιτάσσει το “δημόσιο συμφέρον” σε μια ευνομούμενη χώρα. Η  κυβέρνηση όμως επιλέγει μια εκδοχή του δημοσίου συμφέροντος που υπακούει σε λόγους σκοπιμότητας. Η επιλογή αυτή μας οδηγεί σε δρόμο ολισθηρό και επικίνδυνο».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...