520
Η υπουργός Αμυνας μετέχει στις κυβερνήσεις της Μέρκελ από το 2005. Θεωρείται ιδανική διάδοχος της Μέρκελ | REUTERS/Michael Kappeler/POOL

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει το «δαχτυλίδι» της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 17:32
Η υπουργός Αμυνας μετέχει στις κυβερνήσεις της Μέρκελ από το 2005. Θεωρείται ιδανική διάδοχος της Μέρκελ
|REUTERS/Michael Kappeler/POOL

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει το «δαχτυλίδι» της Μέρκελ

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2018, 17:32

Ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση, χωρίς καν ο σχηματισμός ενός βιώσιμου συνασπισμού να θεωρείται πια δεδομένος, οι συζητήσεις  για την επόμενη ημέρα έχουν αρχίσει να διευρύνονται.

Στο SPD, παρά την μεγάλη ήττα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί για την ώρα να είναι κυρίαρχος στο κόμμα. Ωστόσο στο CDU οι ψίθυροι για το μέλλον της Ανγκελα Μέρκελ έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.

Η διαδοχολογία έχει αρχίσει να βάζει στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα από το (υπηρεσιακό) υπουργικό συμβούλιο και το κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν και αυτές προς την κατεύθυνση των αλλαγών – είναι και αυτές εξάλλου μια μορφή πίεσης.

epa01847814 German Chancellor Angela Merkel (L) and Family Minister Ursula von der Leyen (R), both of conservative Christian Democratic Party CDU, pictured during an election campaign event of Merkel in Oldenburg, Germany, 04 September 2009. Chancellor Angela Merkel maintained a clear lead over her Social Democratic (SPD) challengers in opinion polls published 04 September, seemingly impervious to setbacks in state contests four weeks before Germany‘s general election. EPA/INGO WAGNER
Η Ανγκελα Μέρκελ και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 (EPA/INGO WAGNER)

Ισχυρές πιθανότητες να γίνει η διάδοχος της Μέρκελ συγκεντρώνει εδώ και καιρό, πολύ πριν τις εκλογές, η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Είναι στο πλευρό της Μέρεκλ από το 2005, πρώτα ως υπουργός Οικογένειας, το 2009 ως υπουργός Εργασίας και από το 2013 στο υπουργείο Αμυνας.

Τάσσεται υπέρ της ομοσπονδοποίησης της Ευρώπης, θέση που ίσως αποδειχτεί πολύτιμη κατά την επόμενη θητεία της Μέρκελ όπου η θεσμική αλλαγή της ΕΕ θα τεθεί σε πρώτο πλάνο (αν φυσικά η Μέρκελ εξακολουθήσει να είναι καγκελάριος).

Για την ακρίβεια η Φον ντερ Λάιεν είναι φιλοευρωπαία από καταγωγή: ο πατέρας της Ερνστ Αλμπρεχτ υπήρξε γενικός διευθυντής της Κομισιόν και η ίδια μεγάλωσε στις Βρυξέλλες, σπούδασε στο Λονδίνο και ιατρική στο Ανόβερο.

2017-12-19T085814Z_649734660_RC1C31470A90_RTRMADP_3_GERMANY-DEFENCE
Η φον ντερ Λάιεν σε επίσκεψη στα γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 2017 (REUTERS/Michael Kappeler/POOL)

Πρόσφατη δημοσκόπηση δίνει στην Φον ντερ Λάιεν 33% και την φέρνει πρώτη στον μικρό κατάλογο των πολιτικών που θα μπορούσαν να διαδεχτούν την Μέρκελ.

Στην έρευνα έπεται με 32% των προτιμήσεων ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, άλλος ένας μακρόβιος και σχετικά αθόρυβος υπουργός.

Σαφώς μικρότερα ποσοστά (13%) έχουν η Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, που είναι πρωθυπουργός στο μικρό κρατίδιο του Σαάρ, και ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαρ.

Η 59χρονη πολιτικός -και μητέρα επτά παιδιών!- είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ένα δύσκολο υπουργείο σε μια περίοδο που η χώρα επιθυμεί -διακριτικά, για να μην ξυπνήσει οδυνηρές μνήμες του παρελθόντος- να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο (και) ως στρατιωτική δύναμη. Επί των ημερών της αυξήθηκε εξάλλου η δύναμη του γερμανικού στρατού για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι συμπολίτες της την βλέπουν και σε έναν μεγαλύτερο ρόλο, για τον ίδιο που αρχίζουν να δείχνουν την ανυπομονησία τους για την παραμονή της Μέρκελ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια έρευνα σχεδόν οι μισοί (46%) εμφανίζονται να θέλουν την άμεση παραίτηση της Μέρκελ και μόλις ένας στους δέκα επιθυμούν την παραμονή της ως το 2021, δεδομένα που προοιωνίζονται εξελίξεις στη Γερμανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...