530
Ο Βρετανός Ρόουαν Ατκινσον στον ρόλο του γάλλου επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ | ITV Broadcasting

Ο Mr. Bean συνάντησε τον επιθεωρητή Μαιγκρέ

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:34
Ο Βρετανός Ρόουαν Ατκινσον στον ρόλο του γάλλου επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ
|ITV Broadcasting

Ο Mr. Bean συνάντησε τον επιθεωρητή Μαιγκρέ

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 11:34

Ο ήρωας του Ζορζ Σιμενόν είναι από τους πιο αγαπημένους της βιομηχανίας του θεάματος. Υπήρξαν τουλάχιστον τρεις ταινίες που βγήκαν στα σινεμά και δεκάδες τηλεοπτικά επεισόδια με ήρωα τον Ζυλ Μαιγκρέ, τον γάλλο αστυνομικό επιθεωρητή τον οποίο γέννησε στα χρόνια του Μεσοπολέμου η φαντασία του γαλλόφωνου βέλγου συγγραφέα.

Τελευταία στο κοστούμι τριών τεμαχίων του ντετέκτιβ έχει μπει ο Ρόουαν Ατκινσον, ο βρετανός κωμικός που έγινε διάσημος πρώτα στην εξαιρετική σειρά «Μαύρη Οχιά» και έπειτα ως Mr. Bean στο ομώνυμο σίριαλ που γέννησε και μια ταινία.

Ο Μαιγκρε επέστρεψε στις τηλεοπτικές οθόνες και εφέτος για μία ακόμη τηλεταινία βασισμένη στον ήρωα του Σιμενόν. Τίτλος της «Ο Μαιγκρέ στη Μονμάρτρη»

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σχολιάζει: «Μοιάζει με τον ως εκ θαύματος ευφυή αδελφό του άτυχου τύπου, Mr. Bean: ο Ρόουαν Ατκινσον ως επιθεωρητής Μαιγκρέ κάνει σπουδαία δουλειά».

Ο Σιμενόν έγραψε την πρώτη αστυνομική νουβέλα με κεντρικό ήρωα τον παριζιάνο επιθεωρητή Ζυλ Μαιγκρέ το 1929. Η επιτυχία ήταν τέτοια, ώστε ο Σιμενόν έγραψε συνολικά 75 νουβέλες και 24 μικρές ιστορίες με αυτόν τον ήρωα. Σύμφωνα με την Die Welt, πούλησε περισσότερα από 900 εκατ. βιβλία!

Ο Μαιγκρέ υπήρξε μέρος της ευρωπαϊκής κουλτούρας, εφάμιλλος του Τζέιμς Μποντ – άλλωστε έχει καταγραφεί και εκδοθεί η συνάντηση του Ιαν Φλέμινγκ με τον Σιμενόν στο βιβλίο «Μποντ εναντίον Μαιγκρέ» (εκδόσεις Αγρα, Απρίλιος 2015). Και εξάλλου είναι οι βρετανοί που θέλησαν και πάλι να τον αναστήσουν βάζοντάς τον στα σπίτια των τηλεθεατών στο νησί.

Ο θρυλικός ηθοποιός Ζαν Γκαμπέν ερμήνευσε σε τρεις ταινίες τον Μαιγκρέ στη μεγάλη οθόνη. Ο βρετανός ηθοποιός Ρούπερτ Ντέιβις ενσάρκωσε τον γάλλο επιθεωρητή σε 55 επεισόδια του BBC και ο gάλλος, Ζαν Ρισάρ σε 88 επεισόδια της γαλλικής τηλεόρασης.

ob_4bc6a8_gabin-maigret
O Ζαν Γκαμπέν στο «Maigret et l’affaire Saint-Fiacre» (1959)

Ο Μαιγκρέ, όπως τον ερμηνεύει ο 62χρονος Ατκινσον, δεν είναι σούπερ ήρωας, αλλά –έτσι οι αντίπαλοί του τον υποτιμούν και σκοντάφτουν στην αλαζονεία τους– είναι ένας μετρ της κανονικότητας. «Υπό την έννοια αυτή, είναι αδελφή ψυχή του Mr. Bean με τον οποίο γελάμε τόσο δύσκολα, επειδή επιδεικνύει την αμηχανία μας και είναι τόσο ντροπιαστικός όσο εμείς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Die Welt.

MV5BNmFmMWM0N2EtMzllYS00YmIyLWI5OGQtZDM4OGI5NjI4ZWJiXkEyXkFqcGdeQXVyNTAyODkwOQ@@._V1_SY1000_CR0,0,1761,1000_AL_
Ο Ρόουαν Ατκινσον με τη χαρακτηριστική πίπα του επιθεωρητή Μαιγκρέ (ITV Broadcasting)

Ο βρετανός κωμικός ο οποίος εμφανίστηκε σε δύο προηγούμενα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς «Maigret» δήλωσε ότι αυτή τη φορά ήταν «πιο γενναίος» στην ερμηνεία του ρόλου.

«Αισθάνομαι ότι άρχισα να χαλαρώνω με τον χαρακτήρα λίγο περισσότερο και να διασκεδάζω λίγο με τον Μαιγκρέ, να τον κάνω λίγο πιο ανθρώπινο και όχι κάποιον που είναι περισσότερο αυστηρός, έτσι νομίζω ότι ήταν στα δύο πρώτα επεισόδια» ανέφερε ο Ρόουαν Ατκινσον για το επεισόδιο «Maigret In Montmartre» που μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η σειρά είναι τοποθετημένη στο Παρίσι, όμως δεν είναι στην πραγματικότητα γυρισμένη εκεί.

Η Βουδαπέστη είναι η γαλλική πρωτεύουσα, καθώς η αρχιτεκτονική στο Παρίσι έχει αλλάξει πάρα πολύ για να αναπαριστά με ακρίβεια τη δεκαετία του 1950 – η ουγγρική πρωτεύουσα είναι λιγότερο αναπτυγμένη.

Ο επιθεωρητής βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, στη Μονμάρτρη, για να διερευνήσει τις δολοφονίες δύο γυναικών, που αρχικά φαίνονται ασύνδετες, αλλά μοιράζονται έναν κρίσιμο σύνδεσμο.

Το αποτέλεσμα; «Αποστολή εξετελέσθη» θριαμβολόγησε ο παραγωγός των τηλεταινιών, Τζον Σιμενόν, γιος του συγγραφέα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...