317
Κατεστραμμένη συνοικία στη Ράκκα μετά την κατάληψη της πόλης | EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Μυστήριο με τα ελληνικά όπλα που βρέθηκαν στην καρδιά του ISIS, στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2017, 15:10
Κατεστραμμένη συνοικία στη Ράκκα μετά την κατάληψη της πόλης
|EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF

Μυστήριο με τα ελληνικά όπλα που βρέθηκαν στην καρδιά του ISIS, στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2017, 15:10

Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και η δραστηριότητα του μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων.

Το «Βήμα της Κυριακής» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ιχνη ελληνικών όπλων στη Συρία» αποκαλύπτει ότι ελληνικό στρατιωτικό υλικό που εξήγαγε η εταιρία του Παπαδόπουλου εντοπίστηκε στη Ράκα, την πόλη της Συρίας η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν άτυπη πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους και ορμητήριο του ISIS στη χώρα.

Τα ίχνη εντοπίστηκαν από ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες από το επονομαζόμενο «ηλεκτρονικό ίχνος» που φέρουν πολλά μικρά και ελαφρά όπλα (Small and Light Weapons-SALW). Αυτό είναι κάτι που προβλέπεται από τη Συμφωνία για το Εμπόριο Οπλων.

Η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2014 και θεωρείται κομβικής σημασίας ώστε να υπάρχει κάποιος έλεγχος στις εξαγωγές συμβατικών όπλων.

Εκτιμάται ότι το υλικό μεταφέρθηκε εκεί προερχόμενο από άλλο προορισμό (αποκλείεται να έγινε απευθείας εξαγωγή στο Ισλαμικό Κράτος), ωστόσο δεν είναι σαφές τι είδους υλικού ήταν αυτό.

Επιπλέον, αξιόπιστη ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν σοβαρούς λόγους να είναι επιφυλακτικές ως προς «το ποιον» της Ολυμπιακής Βιομηχανίας ΑΕ, εταιρείας συμφερόντων Βασίλη Παπαδόπουλου, λόγω του εντοπισμού του ελληνικού υλικού στη Συρία.

Το «Βήμα» προσθέτει ότι η Σαουδική Αραβία απέστειλε στις 24 Νοεμβρίου στην Αθήνα ρηματική διακοίνωση με την οποία ουσιαστικά καλείται η Αθήνα να μην επηρεαστεί από κανένα ψήφισμα ή απόφαση που θα μπορούσε να επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη χώρα.

Η διακοίνωση εστάλη τρεις ημέρες πριν από την συζήτηση στη Βουλή.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η κίνηση του Ριάντ έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Αθήνα τηρεί σιγήν ιχθύος επί του θέματος της πώλησης βλημάτων και βομβών.

Παράλληλα, την Κυριακή η «Ελευθερία του Τύπου» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «200.000 βλήματα για ISIS» γράφει ότι η Σαουδική Αραβία ήθελε μόνο τα 100.000 από τα 300.000 που ήταν διαθέσιμα. Προσθέτει ότι η αμερικανική CIA και η βρετανική MI5 «μπλόκαραν το παιχνίδι με τον μεσάζοντα» Παπαδόπουλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...