669
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι από τα ονόματα που ακούγονται για την προεδρική εκλογή του 2020 | EPA/MICHAEL REYNOLDS

Θύελλα στους Δημοκρατικούς: «Η Κλίντον έστησε την εκλογή κατά του Σάντερς»

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 15:31
Η Ελίζαμπεθ Γουόρεν είναι από τα ονόματα που ακούγονται για την προεδρική εκλογή του 2020
|EPA/MICHAEL REYNOLDS

Θύελλα στους Δημοκρατικούς: «Η Κλίντον έστησε την εκλογή κατά του Σάντερς»

Protagon Team Protagon Team 3 Νοεμβρίου 2017, 15:31

Ενα χρόνο μετά την ήττα της Χίλαρι Κλίντον από τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Δημοκρατικοί δείχνουν να μην είναι σε θέση να ξεπεράσουν το τραύμα και να αντιμετωπίσουν στα σοβαρά μια προεδρία που κάθε ημέρα δίνει άφθονες τις αφορμές για σοβαρή κριτική.

Μια –από τις πολλές- αποδείξεις για αυτό είναι οι δηλώσεις της γερουσιάστριας από την Μασαχουσέτη Ελίζαμπεθ Γουόρεν που σε μια ευθεία ερώτηση από τον Τζέικ Τάπερ του CNN αν η Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος (DNC) υποστήριξε την Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς, απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Ο Τάπερ είπε ότι «μάθαμε από την πρώην πρόεδρο της DNC Ντόνα Μπραζίλ, ότι η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον -κατά την άποψή της- έστησε την διαδικασία εκλογής προεδρικού υποψηφίου, μέσω μιας συμφωνίας πρόσβασης στην καθημερινή λειτουργία της DNC».

Ο  ίδιος συνέχισε να περιγράφει ειδικά τμήματα της επιτροπής στα οποία στο στρατόπεδο της Κλίντον είχε τον έλεγχο. Μεταξύ αυτών, το τμήμα στρατηγικής, αλλά και της πρόσληψης του προσωπικού, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία «τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο του 2015», μήνες πριν από την εκλογή της Κλίντον ως υποψήφιας του κόμματος στις προεδρικές εκλογές.

Σε αυτή η Γουόρεν χαρακτήρισε την κατάσταση «πραγματικό πρόβλημα» και συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την κατάσταση αυτή εντός του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Τάπερ αμέσως μετά την ρώτησε: «Συμφωνείτε με την άποψη ότι υπήρξε νοθεία;» και η  Γουόρεν απάντησε μονολεκτικά, «Ναι».

epa05394549 Presumptive Democratic presidential nominee Hillary Clinton (R) acknowledges the crowd with Senator Elizabeth Warren, D-Massachusetts, (L) during a campaign stop at the Cincinnati Museum Center in Cincinnati, Ohio USA, 27 June 2016. EPA/MARK LYONS
Η Γουόρεν με την Κλίντον σε προεκλογική ομιλία της υποψήφιας για την προεδρία στο Σινσινάτι στις 27 Ιουνίου 2016 (EPA/MARK LYONS)

Η Γουόρεν, που πάντως είχε εμφανιστεί δίπλα στην Κλίντον κατά την εκστρατεία της πρώτης για την προεδρία, θεωρείται πιθανό ότι θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020 αλλά κι αργότερα.

Ως τότε υπάρχουν και οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2018, στις οποίες οι Δημοκρατικοί (αλλά και ο Λευκός Οίκος) θα πάρουν μια ιδέα για τις δυνάμεις τους δύο χρόνια μετά το τσουνάμι Τραμπ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα θα ήθελε να δει πρόσωπα που θα κάνουν τη διαφορά και θα κερδίσουν κάποιες κρίσιμες μάχες στη Γερουσία ή σε πολιτείες. Η αίσθηση είναι ότι δυσκολεύεται να γυρίσει τη «σελίδα Ομπάμα», όπως δείχνει με έξυπνο τρόπο το εξώφυλλο του περιοδικού των New York Times αυτήν την Κυριακή.

23167733_1013597762115856_2076677890243925462_n

Την ευκαιρία της εσωκομματικής αναταραχής στο «απέναντι» κόμμα δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη ο Ντόναλντ Τραμπ.

Για να αλλάξει κάπως την ατζέντα από την δική του συνωμοσία («collusion») με τη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τραμπ νωρίς την Παρασκευή έγραψε στο Twitter ότι «η πραγματική ιστορία με τη συνωμοσία είναι αυτή στο νέο βιβλίο της Ντόνα Μπ. Η διεφθαρμένη Χίλαρι εξαγόρασε την DNC και έκλεψε τις προκριματικές των Δημοκρατικών από τον τρελο-Μπέρνι!».

«Αφησαν τη Κλίντον να ελέγχει την Επιτροπή»

Αφορμή των ερωτημάτων ήταν η δημοσίευση αποσπασμάτων από το βιβλίο της Μπραζίλ αναφορικά με την κακή οικονομική κατάσταση της DNC στη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, αλλά και τον ρόλο που είχε η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον στην παροχή οικονομικής στήριξης.

«Η Ντέμπι Βάσερμαν-Σουλτς δεν ήταν καλή μάνατζερ (ως πρόεδρος της DNC). Δεν είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τον έλεγχο του κόμματος. Έτσι άφησε την διοίκηση της προεκλογικής εκστρατείας της Κλίντον στο Μπρούκλιν να πράξει ό,τι επιθυμούσε, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης των αξιωματούχων του κόμματος για το πόσο κακή ήταν η κατάσταση», ανέφεραν χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα του βιβλίου της Μπραζίλ που δημοσιοποιήθηκαν στο Politico.

Ακόμη, η Μπραζίλ κατηγορεί την Κλίντον ότι πήρε τον έλεγχο του Δημοκρατικού Κόμματος με αντάλλαγμα την χρηματοδότησή του στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Η ίδια υπονοεί ότι η χρηματοδότηση αυτή ήταν καθοριστικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση του κόμματος.

Σε αντάλλαγμα η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον μπορούσε να ελέγχει «τα οικονομικά, την στρατηγική, αλλά και την συγκέντρωση οικονομικών πόρων» της DNC, σύμφωνα με τα γραφόμενα της Μπραζίλ που καθιστούν επίκαιρες καταγγελίες του Σάντερς πριν από την διεξαγωγή του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών το καλοκαίρι του 2016.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...