352
Το «ματς της χρονιάς» διαφημίζει ένα χιουμοριστικό πόστερ στη Βαρκελώνη: Μαριάνο Ραχόι εναντίον Κάρλες Πουτζδεμόν | Reuters/Albert Gea

Κατάσχουν ό,τι θυμίζει δημοψήφισμα στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2017, 22:05
Το «ματς της χρονιάς» διαφημίζει ένα χιουμοριστικό πόστερ στη Βαρκελώνη: Μαριάνο Ραχόι εναντίον Κάρλες Πουτζδεμόν
|Reuters/Albert Gea

Κατάσχουν ό,τι θυμίζει δημοψήφισμα στην Καταλονία

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2017, 22:05

Ογδόντα χρόνια από τον ισπανικό εμφύλιο, η Καταλονία ζει για μία ακόμη φορα ακραίες καταστάσεις και βρίσκεται στο επίκεντρο ενός εθνικού διχασμού της Ισπανίας. Δύο εβδομάδες πριν από το αμφιλεγόμενο -και κηρυχθέν ως παράνομο από την κυβέρνηση της Μαδρίτης- δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της επαρχίας και της Βαρκελώνης, συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στο κεντρικό κράτος και τους οπαδούς της απόσχισης. Τελευταίο επεισόδιο οι μαζικές μαζικές κατασχέσεις έντυπου προωθητικού υλικού για το δημοψήφισμα ενώ παράλληλα ο επικεφαλής εισαγγελέας δήλωσε ότι το ενδεχόμενο φυλάκισης του ηγέτη της αυτόνομης κοινότητας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Κατά τη διάρκεια μιας εφόδου που πραγματοποίησε σε μια αποθήκη στη Βαρκελώνη, η ισπανική πολιτοφυλακή κατέσχεσε 1,3 εκατ.  φυλλάδια και άλλα προεκλογικά έντυπα υπέρ του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Μεταξύ τους περιλαμβάνονταν 700.000 φυλλάδια και 130.000 αφίσες όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ της στήριξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Επιπλέον, 370.000 αφίσες με το λογότυπο της κυβέρνησης της Καταλονίας που αναφέρονταν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος και 138.000 αφίσες όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Ναι, απαλλαχθείτε από αυτούς!» και περιελάμβανε τις φωτογραφίες του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του ισπανού βασιλιά Φελίπε.

2017-09-16T143806Z_914491236_RC1B7606F700_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-MAYORS
Αιρετοί δήμαρχοι της Καταλονίας και αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Βαρκελώνη με συνθήματα κατά της κυβέρνησης της Μαδρίτης (REUTERS/Albert Gea)

Η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας στη βορειοανατολική Ισπανία έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου, όπου στους ψηφοφόρους θα τίθεται το ερώτημα εάν τάσσονται υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία. Την όλη διαδικασία η Μαδρίτη έχει χαρακτηρίσει παράνομη.

2017-09-15T190536Z_1531425183_RC1E5606C000_RTRMADP_3_SPAIN-POLITICS-CATALONIA-BOXES
O Κάρλες Πουτζδεμόν,επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης και Νο1 εχθρός της κυβέρνησης της Μαδρίτης (REUTERS/Albert Gea/File Photo)

Την ίδια ώρα, σε ερώτημα που του τέθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο να συλληφθεί ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν εάν οι προετοιμασίες για το δημοψήφισμα συνεχιστούν, ο εισαγγελέας Χοσέ Μανουέλ Μάζα απάντησε:

«Θα μπορούσαμε να το εξετάσουμε αυτό το ενδεχόμενο διότι πρωταρχικός στόχος μας είναι να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

» Δεν θα απέκλεια τελείως την επιλογή της επιβολής της ποινής της φυλάκισης.. Θα μπορούσε να συμβεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις» τόνισε στη συνέντευξή που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας El Mundo.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...