430
Ο Σαμ Σέπαρντ το 2014 | REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Πέθανε ο ηθοποιός και συγγραφέας Σαμ Σέπαρντ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2017, 19:16
Ο Σαμ Σέπαρντ το 2014
|REUTERS/Lucy Nicholson/File Photo

Πέθανε ο ηθοποιός και συγγραφέας Σαμ Σέπαρντ

Protagon Team Protagon Team 31 Ιουλίου 2017, 19:16

O Σαμ Σέπαρντ μπορεί να μην έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών –ήταν 73 ετών και πέθανε στις 30 Ιουλίου, στο Κεντάκι, έχοντας δίπλα του τα παιδιά και τις αδελφές του. Ομως αυτά που έγραψε και εκείνα που απέδωσε στην οθόνη, του έχουν ήδη χαρίσει το μοναδικό υποκατάστατο της αθανασίας, τη μνήμη.

Α, ναι, είναι βέβαιο ότι ο κόσμος του σινεμά και του θεάτρου θα θυμάται τον Σαμ Σέπαρντ. Ο Σέπαρντ έγραφε, κυρίως, για την Αμερική. Μπορεί να την παρουσίαζε μέσα από σκιές και απαισιόδοξη ματιά, αλλά αναδείκνυε τον σουρεαλισμό της, σάρκαζε τη σκληρότητά της.

Με την Πάτι Σμιθ, ως ζευγάρι
Με την Πάτι Σμιθ, ως ζευγάρι

Γεννήθηκε το 1943 σε αγροτική περιοχή στο Ιλινόι. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος και αγρότης, αν και ο Σέπαρντ τον περιγράφει ως «μέθυσο και αφοσιωμένο αλκοολικό». Η μητέρα του ήταν δασκάλα. Και ο ίδιος ο Σέπαρντ, πάντως, είχε προβλήματα με το αλκοόλ. Κατά καιρούς δε, αντιμετώπισε και προβλήματα με τον νόμο, έχοντας συλληφθεί στο τιμόνι μετά από χρήση αλκοόλ.

Ο Σέπαρντ έγραψε 44 θεατρικά έργα. Τα περισσότερα ανέβηκαν σε Off Broadway σκηνές. Δεν ήθελε άλλωστε και ο ίδιος να είναι ένας εμπορικός συγγραφέας του συρμού. Δεν ταίριαζε στην προσωπικότητά του. Το 1979 κέρδισε και Πούλιτζερ για «Το Θαμμένο παίδι», μία παράσταση που αρχικά ανέβηκε στο Σαν Φραντσίσκο, αλλά λίγο μετά την υποδέθηκε και η Νέα Υόρκη. Θεωρείται το κορυφαίο έργο του, λίγο σάτιρα, λίγο δράμα και λίγο τρόμος για να παρουσιαστεί ο σκοτεινός κόσμος που μπορεί να κρύβει η μέση αμερικανική οικογένεια.

MV5BZWJiMmYyN2UtMWFhYi00ZGVhLTgyMzMtMGU1ZjU5YzNhZWY4XkEyXkFqcGdeQXVyMjUyNDk2ODc@._V1_
Ενσαρκώνοντας έναν γνήσιο αμερικανό ήρωα. Ως αστροναύτης Αλαν Σέπαρντ στο περίφημο «The Right Stuff» («Κατάλληλοι Ανθρωποι», 1983)

Το «Παρίσι-Tέξας» του Βιμ Βέντερς βασισμένο σε δικό του σενάριο, κέρδισε το Xρυσό Φοίνικα στις Kάννες το 1984. Την ίδια χρονιά, ήταν υποψήφιος για Όσκαρ, για την ερμηνεία του στην ταινία του Φίλιπ Kάουφμαν «Oι κατάλληλοι άνθρωποι».  Tο 1986 τον εξέλεξαν στην Aμερικανική Aκαδημία Γραμμάτων και το 1994 μπήκε στο Theatre Hall of Fame

Με την Τζέσικα Λαγκ, τη γυναίκα της ζωής του
Με την Τζέσικα Λαγκ, τη γυναίκα της ζωής του

Η προσωπική του ζωή συνδέθηκε κυρίως με την Τζέσικα Λανγκ, με την οποία έζησαν μαζί για 28 χρόνια, απέκτησαν δύο κόρες, αλλά δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του «Φράνσις» και άρχισαν να ζουν μαζί το 1983. Χώρισαν το 2011. Ο Σέπαρντ απέκτησε και ένα γιο από το γάμο του με την ηθοποιό Ολαν Τζόυνς, ενώ δεν είχε κρύψει ποτέ τη σχέση του με τη ροκ σταρ Πάτι Σμιθ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...