470
Παιδάκια, ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης την 4η Απριλίου | Getty Images

Μακρόν και Τραμπ «θα απαντήσουν από κοινού» σε ενδεχόμενη χρήση χημικών από Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 20:30
Παιδάκια, ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης την 4η Απριλίου
|Getty Images

Μακρόν και Τραμπ «θα απαντήσουν από κοινού» σε ενδεχόμενη χρήση χημικών από Ασαντ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 20:30

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «συμφωνούν ότι θα απαντήσουν από κοινού» σε περίπτωση εκ νέου χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ, τόνισε η γαλλική Προεδρία. Οι επικεφαλής των δύο κρατών έχουν ξεκαθαρίσει ότι για τους ίδιους μια τέτοια κίνημα από πλευράς Ασαντ θα συναντούσε στρατιωτική απάντηση, τόσο από τη Γαλλία όσο και από τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες είδαν στο συριακό αεροδρόμιο Σαϊράτ, το οποίο είχαν πλήξει τον Απρίλιο, κινήσεις που φαίνεται πως συνιστούν την προετοιμασία εκ μέρους της συριακής κυβέρνησης μίας νέας επίθεσης με χημικά όπλα. Aυτό δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, αρχιπλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Οι κινήσεις περιλάμβαναν συγκεκριμένο αεροσκάφος σε συγκεκριμένο υπόστεγο, που αμφότερα γνωρίζουμε πως συνδέονται με τη χρήση χημικών όπλων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ντέιβις, τονίζοντας ότι οι ανησυχητικές αυτές κινήσεις έλαβαν χώρα «χθες η προχθές».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η συριακή κυβέρνηση προετοιμάζει νέα επίθεση με χημικά όπλα, και προειδοποίησε τον σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι αυτός και οι ένοπλες δυνάμεις του «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» εάν προχωρήσουν σε επίθεση.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση «οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις για μια νέα επίθεση με χημικά από το καθεστώς Ασαντ που θα είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία πολιτών, μεταξύ των οποίων και αθώα παιδιά. Οι δραστηριότητες αυτές μάλιστα μοιάζουν με εκείνες που έγιναν πριν από τη χημική επίθεση της 4ης Απριλίου. Οπως έχουμε προηγουμένως δηλώσει, η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία έχει σαν στόχο την εξάλειψη του ΙΚ του Ιράκ και της Συρίας. Εάν ωστόσο ο Ασαντ προχωρήσει σε μια ακόμη δολοφονική επίθεση με χημικά όπλα, ο ίδιος και ο στρατός του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Στο μεταξύ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Ντέιβις κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπογραμμίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου δεν στρέφονται μόνο στη συριακή κυβέρνηση, αλλά και στους δύο «προστάτες» και υποστηρικτές της, τη Ρωσία και το Ιράν.

Το Κρεμλίνο καταδίκασε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και τις προειδοποιήσεις προς το συριακό καθεστώς, χαρακτηρίζοντας τες «απαράδεκτες». Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο οποίος με κοινοποίηση του στο Twitter σημείωσε ότι οι ισχυρισμοί της Ουάσιγκτον είναι βασισμένοι σε ένα «ψευδές πρόσχημα» και οδηγούν σε «επικίνδυνη κλιμάκωση» στη Συρία, προσθέτοντας ότι «εξυπηρετούν μόνο το Ισλαμικό Κράτος, τη στιγμή που αυτό κατατροπώνεται από τον ιρακινό και συριακό λαό».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επίθεση της 4ης Απριλίου στην επαρχία Ιντλίμπ τρομακτικές εικόνες και βίντεο με παιδιά που πέθαιναν από ασφυξία, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Τρεις μέρες μετά οι ΗΠΑ προχώρησαν σε στρατιωτική επίθεση εκτοξεύοντας 59 πυραύλους Τόμαχοκ από αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Ηταν η πρώτη απευθείας στρατιωτική δράση από τις ΗΠΑ κατά του καθεστώτος Ασαντ στη διάρκεια του εξαετούς εμφυλίου που πλήττει τη Συρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News