458
Σχεδόν καθ' οδόν για έναν άλλο αστερισμό, ο Χόκινγκ σε μία εκδήλωση στο Λονδίνο, το 2014 | Dave J Hogan/Getty Images/Ideal Image

Χόκινγκ: «Μέσα σε 30 χρόνια πρέπει να έχει αρχίσει η αποίκηση άλλων πλανητών»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 12:20
Σχεδόν καθ' οδόν για έναν άλλο αστερισμό, ο Χόκινγκ σε μία εκδήλωση στο Λονδίνο, το 2014
|Dave J Hogan/Getty Images/Ideal Image

Χόκινγκ: «Μέσα σε 30 χρόνια πρέπει να έχει αρχίσει η αποίκηση άλλων πλανητών»

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2017, 12:20

Πώς είναι οι συνωμοσιολόγοι που ανά διαστήματα προειδοποιούν ότι έρχεται το τέλος του κόσμου επειδή το έγραψαν οι Μάγια πριν από χιλιάδες χρόνια, επειδή το προφήτευσε κάποτε ο Νοστραδάμος ή επειδή οι υπολογιστές δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις χρονολογίες του 1900 και του 2000; Καμία σχέση! Ο Στίβεν Χόκινγκ είναι επιστήμονας, ένας γίγαντας της Θεωρητικής Φυσικής. Και δεν προβλέπει μία καταστροφή που θα επέλθει από εξωτερικό παράγοντα –αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να καταστραφεί μία ολόκληρη πόλη από το χτύπημα ενός αστεροειδούς. Ο Χόκινγκ προβλέπει και επιμένει να προειδοποιεί ότι ο πλανήτης ήδη βαίνει προς το τέλος του, λόγω του ανθρώπου.

Για μία ακόμη φορά ο κορυφαίος βρετανός θεωρητικός φυσικός τόνισε ότι ο άνθρωπος πρέπει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια να αρχίσει να εγκαταλείπει τη Γη. «Η Γη γίνεται πλέον πολύ μικρή για εμάς, οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται με έναν πολύ ανησυχητικό ρυθμό», προειοδοποίησε ο ίδιος, μιλώντας στο φεστιβάλ επιστήμης και τέχνης Starmus, που πραγματοποιείται από τις 18 έως τις 23 Ιουνίου, στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.

«Εχουμε δώσει στον πλανήτη μας το καταστροφικό δώρο της κλιματικής αλλαγής, των αυξανόμενων θερμοκρασιών, της αποψίλωσης, της εξαφάνισης ειδών του ζωικού βασιλείου», υπενθύμισε ο επιστήμονας. «Σε αντίστοιχες κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας, υπήρχε ένα μέρος για να αποικήσει ο άνθρωπος. Ο Κολόμβος το έκανε το 1492 όταν ανακάλυψε τον νέο κόσμο. Αλλά τώρα δεν έχουμε νέο κόσμο, καμία Ουτοπία στην επόμενη γωνία», προειδοποίησε.

Τόνισε ότι δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ότι οι απαισιόδοξες αυτές προβλέψεις επαληθεύονται από τους νόμους της φυσικής και των πιθανοτήτων. «Αν μείνουμε, κινδυνεύουμε να αφανιστούμε», τόνισε στεγνά για να υπογραμμίσει πόσο σημαντικό είναι να μεταναστεύσει ο άνθρωπος στο Διάστημα.

Μάλιστα είπε πώς και πού. Το μέσο θα μπορούσε να είναι διαστημόπλοιο που τροφοδοτείται μέσω κινητήρων πυρηνικής σύντηξης και κινείται με την εκπομπή φωτός, κάτι που προς το παρόν υπάρχει μόνο σε θεωρητικά σχέδια ή στην καλτ σειρά «Σταρ Τρεκ». Ή θα μπορούσε να είναι ένα διαστημόπλοιο που θα τροφοδοτείται με κάποια εντελώς νέα μορφή ενέργειας που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε έτη φωτός. Ολα είναι πιθανά!

Σύμφωνα με τον επιστήμονα καλό θα ήταν να αρχίσουμε την αποικιοκρατία στο Διάστημα από τη Σελήνη και τον Αρη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η εγκατάσταση μίας βάσης στη Σελήνη μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα 30 χρόνια ενώ στον Αρη σε 50. Αλλά το ιδανικότερο θα ήταν να εγκαταλείψει ο άνθρωπος αυτό το ηλιακό σύστημα και να επιδιώξει να εγκατασταθεί στον κοντινότερο αστερισμό Αλφα Κενταύρου, όπου πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι βρίσκεται ένας κατοικήσιμος πλανήτης (Proxima B).

«Οπου και να πάμε», τόνισε ο Χόκινγκ, «θα πρέπει να χτίσουμε έναν πολιτισμό, να εγκαταστήσουμε ένα τεράστιο οικολογικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να επιβιώσει σε ένα περιβάλλον για το οποίο θα γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα. Θα πρέπει να μεταφέρουμε χιλιάδες ανθρώπους, ζώα, φυτά, μύκητες, βακτήρια, έντομα»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...