250
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εισπράξει χαμόγελα και συμπάθεια, ίσως και τη δόση. Οχι όμως αποφάσεις για το χρέος |

Eurogroup: Εκτός ατζέντας το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 20:50
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα εισπράξει χαμόγελα και συμπάθεια, ίσως και τη δόση. Οχι όμως αποφάσεις για το χρέος
|

Eurogroup: Εκτός ατζέντας το ελληνικό χρέος

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2017, 20:50

Αν η ατζέντα του Eurogroup είναι ακριβής, τότε το θέμα του ελληνικού χρέους δεν πρόκειται να απασχολήσει και ιδιαίτερα τους υπουργούς Οικονομικών. Και τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να το θέσει στη σύνοδο κορυφής που ακολουθεί στις 22 Ιουνίου. Τι σημαίνει αυτό; Οτι στην περίπτωση που βρει θετική ανταπόκριση, θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup μετά από λίγες μέρες. Τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν βρει ανταπόκριση στη σύνοδο κορυφής; Τότε όλα είναι ανοιχτά, ίσως και το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το κείμενο για την ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν «ενδεχόμενα μέτρα» ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν μόνον «εφόσον [κριθεί] απαραίτητο» και «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Αυτό ακριβώς προβλέπει το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup του περσινού Μαΐου, το οποίο η ατζέντα αποκαλεί «πλαίσιο» για την όλη συζήτηση για το χρέος.

Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία για το χρέος έως τα μέσα Ιουλίου θα εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης στο ελληνικό πρόγραμμα επί της αρχής, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια έως ότου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Πρόκειται για σενάριο που είχε απορρίψει τη ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Μαΐου αλλά πλέον φαίνεται να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, καθώς μπορεί να επιστρέψει την εκταμίευση της επόμενης δόσης στήριξης, η οποία θα καλύψει ελληνικά χρέη 7 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 13:00, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη. Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα ζητήματα του χρέους και των μεταρρυθμίσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...