679
«Οταν παιδιά ακόμα παίζαμε “Μονόπολη” στο τέλος εκείνη έπαιρνε όλα τα ξενοδοχεία» διηγείται για τη Ντον Φιτζπάτρικ μία φίλη της | YouTube

Η γυναίκα που θα διαχειρίζεται τα δισ. του Σόρος

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 08:45
«Οταν παιδιά ακόμα παίζαμε “Μονόπολη” στο τέλος εκείνη έπαιρνε όλα τα ξενοδοχεία» διηγείται για τη Ντον Φιτζπάτρικ μία φίλη της
|YouTube

Η γυναίκα που θα διαχειρίζεται τα δισ. του Σόρος

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 08:45

Μία γυναίκα σε ένα κόσμο ανδρών. Από τη στιγμή που η 22χρονη τότε Ντον Φιτζπάτρικ πρωτοπάτησε το πόδι της στη Wall Street το 1992 οι άνδρες χρηματιστές γύρω της έβαζαν στοιχήματα για το πόσο θα αντέξει σε έναν χώρο που θεωρούνταν τότε ακόμα ανδρικό φέουδο. Οσοι στοιχημάτισαν εναντίον της έχασαν.

Η Ντον Φιτζπάτρικ όχι μόνον κατάφερε να επιβιώσει σε ένα δύσκολο περιβάλλον αλλά ξεχώρισε και έφτασε εκεί που οι περισσότεροι συνάδελφοί της ονειρεύονται αλλά δεν μπορούν. Γιατί η 47χρονη πρώην διευθύντρια της USB είναι εδώ και λίγες εβδομάδες επικεφαλής του ιδρύματος που διαχειρίζεται την περιουσία του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια. (Ενα σημαντικό μέρος από τα χρήματα αυτά πηγαίνει κάθε χρόνο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες ή ακόμη και για την ενίσχυση πολιτικών κομμάτων και κινήσεων με δημοκρατικούς προσανατολισμούς).

«Οταν παιδιά ακόμα παίζαμε “Μονόπολη” στο τέλος εκείνη έπαιρνε όλα τα ξενοδοχεία» διηγείται μία φίλη της στους New York Times. Η Φιτζπάτρικ είχε το χάρισμα και το έκανε επάγγελμα. Και 25 χρόνια μετά, σε έναν χώρο που το να είσαι «καρχαρίας» είναι προτέρημα, όχι μόνον είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει μία τόσο αξιοζήλευτη θέση αλλά και μία από τις ελάχιστες που διαχειρίζονται τέτοια χρηματικά ποσά. Το American Banker την ανέδειξε μεταξύ των πιο ισχυρών γυναικών της Wall Street το 2015 και το 2016.

Στο γραφείο της είχε πάντοτε ένα ζευγάρι 12ποντες γόβες, αλλά σίγουρη για τον εαυτό της συνήθιζε να περπατά ξυπόλητη. Η Φιτζπάτρικ κάθεται σε μία καρέκλα από την οποία πέρασαν θρυλικές μορφές του χώρου, όπως ο συνιδρυτής της BlackRock Κιθ Αντερσον. Δεν είναι λίγο να εργάζεσαι για τον άνθρωπο που οδήγησε σε οικονομική καταστροφή την Τράπεζα της Αγγλίας – όταν το 1992 «έπαιξε» κατά της στερλίνας και κέρδισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια καθώς η βρετανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος.

Η διαχείριση των χρημάτων του Σόρος δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Το Ιδρυμα του ουγγρικής καταγωγής μεγιστάνα και φιλάνθρωπου δεν είναι μία συνήθης επιχείρηση επενδύω -κερδίζω- ξαναεπενδύω. Ο 86χρονος Σορός προεκλογικά στήριξε τη Χίλαρι Κλίντον και ταξιδεύει στον κόσμο προωθώντας τις δημοκρατικές και φιλελεύθερες απόψεις του. Ο ακτιβισμός του δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η επίθεση που δέχεται από την αυταρχική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν το Κεντροευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU) στη Βουδαπέστη, το οποίο χρηματοδοτεί το ίδρυμά του, είναι ενδεικτική. Και τώρα η γυναίκα που δουλειά της ήταν να κάνει το χρήμα να γεννά και άλλο χρήμα θα πρέπει με τη εργασία της να στηρίξει τον ακτιβισμό του εργοδότη της.

Η συνεργασία με τον 86χρονο Σόρος θα είναι μία πρόκληση για αυτήν. Ο μεγιστάνας έχει αλλάξει οκτώ επικεφαλής επενδύσεων από το 2000 και όχι σπάνια ήρθε σε ρήξη μαζί τους. Η ίδια είναι Ρεπουμπλικανή, βέβαιη ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία και επί προεδρίας Τραμπ, ενώ ο Σόρος είναι δραστήριος οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος και κάθε άλλο παρά γοητευμένος από το «οικονομικό θαύμα» που υπόσχεται ο αμερικανός πρόεδρος.

«Κινούμαι σε ένα χώρο που το 97% είναι άνδρες και για μένα αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα. Οταν όλοι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο είναι θετικό να έχει κανείς μία διαφορετική οπτική» ανέφερε σε μία συνέντευξή της στο Bloomberg.

«Οι γυναίκες είμαστε καλύτερες στις επενδύσεις, λιγότερο ριψοκίνδυνες και καλύπτουμε τις απώλειες ταχύτερα από τους άνδρες» υποστηρίζει και οι έρευνες την επιβεβαιώνουν: οι γυναίκες είναι πράγματι καλύτερες στην διαχείριση μεγάλων κεφαλαίων από τους άνδρες συναδέλφους τους. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα το 2008 με την κρίση της Lehman Brothers όταν η Φιτζπάτρικ βρέθηκε στη δύσκολη θέση να αποφασίσει αν θα εξακολουθήσει να στηρίζει ή όχι την υπό κατάρρευση χρηματιστηριακή εταιρία. Εκρινε σωστά και διέσωσε εκατομμύρια δολάρια των πελατών της USB.

Το μοναδικό της παράπονο ότι δεν έχει επαρκή χρόνο για να αφιερώσει στα τρία παιδιά της. Το 2008, σε μία περίοδο εξαιρετικής πίεσης, καθώς η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ προχωρούσε, έμεινε έγκυος αλλά το κατάλαβε μόνο μερικούς μήνες αργότερα. Αρχικά απέδωσε τις ναυτίες και τα κιλά στο άγχος και τη διατροφή. Αλλά όπως και η ίδια ανέφερε στο Bloomberg «δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα εξίσου καλά». Και αναμφίβολα ο ρεαλισμός είναι ένα προτέρημα που και στη νέα της θέση θα της φανεί χρήσιμο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...