434
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε στιγμιότυπο από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ | Nikos Libertas / SOOC

Δραγασάκης: «Δεν υπάρχει περίπτωση 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 12:57
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε στιγμιότυπο από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
|Nikos Libertas / SOOC

Δραγασάκης: «Δεν υπάρχει περίπτωση 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit»

Protagon Team Protagon Team 12 Μαρτίου 2017, 12:57

«Δεν τίθεται θέμα 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit». Αυτή ήταν η βασική αιχμή της συνέντευξης που παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, στο «Εθνος της Κυριακής», όπου μίλησε δίνοντας έμφαση -μεταξύ άλλων- στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Δραγασάκης καταλόγισε ευθέως στο ΔΝΤ και δύο ευρωπαϊκές χώρες τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Επίσης άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον ότι γνώριζε για την «καθυστέρηση» και ότι «επιχείρησε να το εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στις 5 Δεκεμβρίου και κατηγόρησε ευθέως το ΔΝΤ και δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για τις καθυστερήσεις: «Από τη μια πλευρά ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες απαίτησαν εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα -3,5% για 10 χρόνια- και από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ απαίτησε νέα μέτρα λιτότητας, που πλήττουν τα πιο φτωχά στρώματα». «Στην ουσία», σχολίασε, «άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού στη διάρκεια της εξέλιξής του». «Φωτογραφίζοντας» τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, σημείωσε ότι «είναι υποκριτικό να μιλούν κάποιοι για καθυστερήσεις χωρίς να αναφέρονται στις αιτίες που τις προκαλούν», και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Σε περιόδους τόσο κρίσιμες, η χώρα δεν έχει ανάγκη από “Πόντιους Πιλάτους”, ούτε από “συμμαχίες προθύμων” που χαϊδεύουν τα αυτιά των δανειστών».

Ο κ. Δραγασάκης έδωσε την δική του ερμηνεία για το πώς άλλαξαν τους «κανόνες τους παιχνιδιού». Ανέφερε ότι ενώ ήδη στα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση είχε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων της, δύο ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν ότι δεν αρκεί που η κυβέρνηση υλοποιεί το Πρόγραμμα. Για να υπάρξει συμφωνία είπαν, πρέπει το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως, αν και το Ταμείο απέχει από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος από τον Αύγουστο του 2014. Επισήμανε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως χωρίς το ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόγραμμα, κάτι που έδωσε μεγάλη διαπραγματευτική δύναμη στο Ταμείο που απαιτούσε νέα μέτρα 2% του ΑΕΠ πέραν της αρχικής συμφωνίας, ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι υπουργοί Οικονομικών που ήθελαν το ΔΝΤ δεν δέχονταν το αίτημά του για το χρέος. Ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτά «όχι μόνο τα γνώριζε, αλλά επιχείρησε να τα εκμεταλλευτεί για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές».

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν τίθεται θέμα 4ου Μνημονίου, ούτε Grexit, παρότι υπάρχουν κέντρα του εξωτερικού που δεν εγκαταλείπουν ούτε την ιδέα του Grexit, ούτε την ιδέα των Μνημονίων ως μόνιμο καθεστώς» και πως όμως κανένα από τα δύο δεν έχει οποιαδήποτε βάση και θέση στη συζήτηση.

Σχετικά με τη μετάβαση σε φάση «μετα-λιτότητας» όπως την χαρακτήρισε, σημειώνει ότι σε αυτή τη φάση που αποτελεί ακόμα στόχο προς κατάκτηση, θα υπάρξει έμφαση στην ανάκαμψη, τη μείωση της ανεργίας, τη σταθεροποίηση και τη βαθμιαία βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...