710
Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος το απόγευμα της Πέμπτης στο Χίλτον. Οι Θεσμοί έφυγαν. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δέκα νύχτες στο Χίλτον με ποιο αποτέλεσμα;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 11:52
Ο Ευκλειδης Τσακαλώτος το απόγευμα της Πέμπτης στο Χίλτον. Οι Θεσμοί έφυγαν.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Δέκα νύχτες στο Χίλτον με ποιο αποτέλεσμα;

Protagon Team Protagon Team 10 Μαρτίου 2017, 11:52

Δέκα ημέρες και νύχτες στο Χίλτον με αποτέλεσμα τι; Ενας συμβιβασμός για το ήσσονος σημασίας θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, μια αόρατη υπόσχεση για αναφορά περί «προόδου» αλλά όχι «συμφωνίας» στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου και μια σειρά από νέες απαιτήσεις των δανειστών με στόχο κυρίως τις συντάξεις…

Η διαπραγμάτευση Αθήνας – Θεσμών μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου θα συνεχιστεί εκ του μακρόθεν. Η ημερομηνία όμως δείχνει να χάνεται και η συμφωνία πηγαίνει για αργότερα. Αρα και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Στο EuroWorking Group της Πέμπτης επιβεβαιώθηκε από πλευράς των Θεσμών πως η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον όλα τα θέματα. Κατά πληροφορίες, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, Δευτέρα ή Τρίτη, θα ξεκαθαρίσει το ύψος των πρόσθετων μέτρων που θα απαιτηθούν.

Προς το παρόν, οι διαφορές των δύο πλευρών παραμένουν και είναι σημαντικές και μια ενδεχόμενη συμφωνία μετατίθεται για τον Απρίλιο.

«Διαφορετικά θα είχαμε κλείσει» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές που για την ώρα περνούν προς τα έξω την εικόνα της σκληρής διαπραγμάτευσης και της ηρωικής αντίστασης της Αθήνας, εξ ου και οι νέοι αφορισμοί περί «ιδεολογικών εμμονών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» κλπ.

Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μετά το τέλος της συνάντησης της Πέμπτης στο Χίλτον παρέμεναν οι εξής σοβαρότατες εκκρεμότητες:

– Το ύψος του πακέτου των μέτρων. Δηλαδή, αν θα φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.
– Η ισορροπία των αντίμετρων. Η ελληνική πλευρά ζητά μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ και πριμοδοτεί την κοινωνική χροιά των μέτρων, αλλά οι δανειστές απορρίπτουν αυτά τα μέτρα, επιθυμώντας να κυριαρχεί ο αναπτυξιακός χαρακτήρας. Αλλωστε οι Θεσμοί θεωρούν ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας από τους λίγους φόρους που αποδίδουν…
– Στα εργασιακά, η ελληνική πλευρά είναι αντιμέτωπη με «ιδεολογικές εμμονές» όπως τις χαρακτηρίζουν από το Μαξίμου, του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στις ομαδικές απολύσεις και στο λοκ άουτ. Οπως συμπλήρωσε επίσης η ίδια κυβερνητική πηγή, «οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων είναι περιορισμένες, λόγω της απόφασης παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα». «Κόκκινο πανί» θεωρείται για το Ταμείο και το σχέδιο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επίσης, οι δανειστές επιμένουν για τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, στον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών.
– Αναφορικά με τις συντάξεις, η διαφωνία εστιάζεται στον χρόνο των περικοπών, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι οι μειώσεις πρέπει να γίνουν εφάπαξ σε μία χρονιά. Δηλαδή το 2019 ή το 2020, αποκρούοντας το αίτημα της ελληνικής πλευράς για εφαρμογή μεταβατικής περιόδου σε βάθος 5 ετών από το 2020 έως το 2025. Σύμφωνα με τις διηγήσεις των ανθρώπων του υπουργείου Οικονομικών, οι ελληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη σταδιακή μείωση των συντάξεων με το επιχείρημα ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν εφαρμόζονται δραστικές αλλαγές στο ασφαλιστικό χωρίς μεταβατική περίοδο.

Οσον αφορά στο επικρατέστερο σενάριο για τις συντάξεις, πάντως, προβλέπει την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις άνω των 600-700 ευρώ, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση θα φθάσει στις συντάξεις αυτές στο 10% και σε αυτές άνω των 1.200 ευρώ θα αγγίξει το 30%!

Τι λένε οι Θεσμοί

«Σημαντική πρόοδο» στις συζητήσεις με την Ελλάδα για «ισορροπημένα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος» κάνει λόγο η κοινή ανακοίνωση των Θεσμών. Οπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση μιας συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement)».

Τι δηλώνουν από το Ταμείο

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ειδικότερα, ο Ράις δήλωσε πως έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιους σημαντικούς τομείς και πρόσθεσε πως το Ταμείο καλωσορίζει αυτήν την πρόοδο. Επεσήμανε, ωστόσο, πως παραμένουν ακόμα σημαντικές διαφορές σε άλλους κρίσιμους τομείς της διαπραγμάτευσης. Ο ίδιος δεν θέλησε να αναφέρει ποια είναι τα σημεία που οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει και πού ακριβώς εντοπίζονται οι διαφορές, λέγοντας πως το Ταμείο δεν σχολιάζει διαπραγματεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, ανέφερε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών, αλλά ξεκαθάρισε ότι απαιτείται πολλή δουλειά, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν αναφέρεται στο staff level agreement ή στη συνολική συμφωνία.

Σε σχέση με το θέμα του χρέους, ο Ράις επανέλαβε ότι το ΔΝΤ παραμένει ξεκάθαρο στις θέσεις του. «Η ελάφρυνση χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους και δεν μιλάμε για κούρεμα», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...