547
Ο Ντόναλντ Τραμπ συγχαίρει τον δικαστή Νιλ Γκόρσατς, ενώ η σύζυγος του τελευταίου χειροκροτεί | REUTERS/Carlos Barria

Ο εκλεκτός του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο διχάζει ξανά τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 08:05
Ο Ντόναλντ Τραμπ συγχαίρει τον δικαστή Νιλ Γκόρσατς, ενώ η σύζυγος του τελευταίου χειροκροτεί
|REUTERS/Carlos Barria

Ο εκλεκτός του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο διχάζει ξανά τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2017, 08:05

Τα διατάγματα των πρώτων 10 ημερών του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα, καθώς λίγο ως πολύ κωδικοποιούν αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, υπήρχε όμως μία απόφαση που αναμενόταν περισσότερο από άλλες γιατί έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη λειτουργία του αμερικανικού κράτους για αρκετές δεκαετίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη ανακοίνωσε ότι θα προτείνει για την κενή θέση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον 49χρονο Νιλ Γκόρσατς, δικαστή στο ομοσπονδιακό εφετείο του Κολοράντο.

Ο πρόεδρος επαίνεσε την κατάρτιση και το πνεύμα του Γκόρσατς, όπως και την διακομματική εκτίμηση στο πρόσωπό του, διότι είχε διοριστεί ομόφωνα στο εφετείο το 2006. Δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει και κάτι που θα καθορίσει το πνεύμα των αποφάσεων που θα κληθεί να λάβει ο Γκορσατς, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο «είναι  δεσμευμένος στην κατά γράμμα ερμηνεία του συντάγματος».

Είναι, δηλαδή, «originalist», υπέρμαχος μιας γραμμής ερμηνείας του αμερικανικού συντάγματος που ζητά να γίνεται η εφαρμογή του στο σήμερα με βάση τις προθέσεις των συντακτών του συντάγματος στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το BBC σημειώνει ότι το βιογραφικό του Γκόρσατς τον κάνει ιδανικό υποψήφιο για κάθε ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Με άλλα λόγια είναι η επιλογή που δεν θα κατάφερναν να έχουν σε περίπτωση που θα κέρδιζε η Χίλαρι Κλίντον και θα καλούνταν αυτή να επιλέξει έναν υποψήφιο που θα ήταν προοδευτικός.

Η θέση του ανώτατου δικαστή είναι ισόβια. Και ο Γκόρσατς είναι μόλις 49 ετών.

Μια πιθανή έγκριση του Γκόρσατς θα αποκαταστήσει την πλειοψηφία 5-4 υπέρ του στρατοπέδου των συντηρητικών δικαστών – και μάλιστα θα το κάνει για αρκετά χρόνια. Με δεδομένη την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά και την πίεση να έλθουν προς συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο και με διάφορες μορφές κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως η οπλοκατοχή και οι αμβλώσεις, ο διορισμός θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

2017-02-01T045103Z_1164119233_RC169E71BE00_RTRMADP_3_USA-COURT-TRUMP
Ο Γκόρσατς (δεξιά) σε διακοπές με τον Αντονιν Σκαλία τον Οκτώβριο του 2014 (Courtesy of Glen Summers/Handout via REUTERS)

«Εδώ και ένα χρόνο η θέση κρατούνταν όμηρη από τους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία», έγραψαν πολύ χαρακτηριστικά στο κεντρικό τους άρθρο οι New York Times. Και όντως, μετά τον ξαφνικό θάνατο του Αντονιν Σκαλία πέρυσι, οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν προειδοποιήσει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε διορισμό ή, αν προχωρούσε, θα τον μπλόκαραν όσο μπορούσαν.

Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα αντιδράσουν στο διορισμό του Γκόρσατς. Ηδη ο επικεφαλής της ομάδας τους στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, εξέφρασε «πολύ σοβαρές αμφιβολίες» για την ικανότητα του υποψήφιου να ακολουθήσει το κυρίαρχο ρεύμα σκέψης, υπονοώντας την κατά γράμμα συνταγματική ερμηνεία που υποστηρίζει.

Protesters rally outside the Supreme Court against President Donald Trump's Supreme Court nominee Neil Gorsuch in Washington, U.S., January 31, 2017. REUTERS/Yuri Gripas
Διαδηλώσεις κατά της επιλογής του Τραμπ, έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο το βράδυ της Τρίτης (REUTERS/Yuri Gripas)

Καθώς η έγκριση της τοποθέτησης απαιτεί πλειοψηφία 60 ψήφων στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν 52 έδρες, η πιθανότητα μιας πολιτικής μάχης είναι αυξημένη.

Οι Ρεπουμπλικανοί θα θέλουν να εγκριθεί πάση θυσία ο διορισμός, η βάση τους θα πιέζει γιατί αισθάνεται ότι πρέπει να τελειώνουμε με την «φιλελευθερη πλειοψηφία» που παίρνει αποφάσεις περιορισμού της οπλοκατοχής ή υπέρ των αμβλώσεων και των ομοφυλοφίλων, και οι Δημοκρατικοί θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν όσο μπορούν την έγκριση. Αλλο ένα σκηνικό σύγκρουσης για τον πρόεδρο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...