270
Η Σαϊντέχ κατά την ορκωμοσία της για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Μάιο του 2015 | Inquam Photos/Ovidiu Micsik/via REUTERS

Μια μουσουλμάνα για πρωθυπουργός στη Ρουμανία!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 11:04
Η Σαϊντέχ κατά την ορκωμοσία της για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης τον Μάιο του 2015
|Inquam Photos/Ovidiu Micsik/via REUTERS

Μια μουσουλμάνα για πρωθυπουργός στη Ρουμανία!

Protagon Team Protagon Team 22 Δεκεμβρίου 2016, 11:04

Οι New York Times το χαρακτήρισαν κίνηση-έκπληξη. Και είναι. Αναζητώντας ποιος θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Ρουμανίας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της χώρας (PSD) κατέληξε στην Σεβίλ Σαϊντέχ: Είναι έμπιστη του αρχηγού του κόμματος (ο οποίος δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός) και εφόσον πάρει τη θέση θα γίνει όχι μόνο η πρώτη γυναίκα, αλλά και η πρώτη μουσουλμάνα πρωθυπουργός στη χώρα!

Είναι μια αναπάντεχη πρόταση για μια χώρα όπου το 90% του πληθυσμού είναι χριστιανοί και το 80% χριστιανοί ορθόδοξοι. Είναι όμως απόδειξη ότι ακόμα και στα Βαλκάνια υπάρχουν χώρες όπου η θρησκεία δεν αποτελεί ταμπού, ούτε περιορισμό. Σε άλλες χώρες των Βαλκανίων οι θρησκευτικοί ηγέτες επιλέγουν τους υπουργούς των κυβερνήσεων, σε άλλες χώρες όμως το αν είσαι μουσουλμάνος δεν αποτελεί εμπόδιο ούτε καν θέμα.

Ο επικεφαλής του PSD πάντως, Λίβιου Ντράγκνεα, δεν έκρυψε ότι σκοπός του είναι να κρατήσει εκείνος τα ηνία· η Σαϊντέχ θεωρείται έμπιστή του.

Το PSD ήρθε πρώτο στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής και μαζί με το κόμμα ALDE έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Ο αρχηγός του ωστόσο δεν μπορεί να αναλάβει την πρωθυπουργία εξαιτίας καταδίκης του το 2012.

«Καταλήξαμε σε μία λύση που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτή ώστε να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση και να έχουμε ψηφίσει προϋπολογισμό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε ο Ντραγκνέα, παρουσιάζοντας την επλογή της Σαϊντέχ.

Αν η επιλογή της Σαϊντέχ προχωρήσει, είπε, «εκείνη θα είναι πρωθυπουργός αλλά την πολιτική ευθύνη θα την έχω πρωτίστως εγώ» ξεκαθάρισε ο Ντραγκνέα. Η αφοσίωσή της στον Ντραγκνέα θεωρείται δεδομένη, όπως και οι στενές τους σχέσεις: Ήταν είναι μάρτυρας στο γάμο της το 2011.

Η Σαϊντέχ έχει διατελέσει από το 2015 υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης. Προέρχεται από τη μικρή μουσουλμανική μειονότητα της Ρουμανίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...