723
«Η υπομονή της πόλης εξαντλήθηκε» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καμίνης | Nick Paleologos / SOOC

Παραίτηση Τόσκα μετά τους εμπρησμούς των τρόλεϊ, ζήτησε ο Καμίνης

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 14:10
«Η υπομονή της πόλης εξαντλήθηκε» είπε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καμίνης
|Nick Paleologos / SOOC

Παραίτηση Τόσκα μετά τους εμπρησμούς των τρόλεϊ, ζήτησε ο Καμίνης

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2016, 14:10

Την οργή του για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, μετά και το τελευταίο περιστατικό εμπρησμού τριών τρόλεϊ, εξέφρασε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος ζήτησε δημοσίως την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καμίνης σχολίασε τη χθεσινή εμπρηστική επίθεση σε τρόλεϊ στην Πατησίων.

«Η πολιτεία δεν μπορεί πια να προστατεύσει στοιχειωδώς ούτε μια κεντρική αρτηρία, όπως είναι η Πατησίων. Η υπομονή της πόλης εξαντλήθηκε», έγραψε ήδη από το βράδυ της επίθεσης ο κ. Καμίνης ανεβάζοντας φωτογραφία με τα τρόλεϊ που κάηκαν.

Το πρωί της Τρίτης, κατά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο κ. Καμίνης ανέφερε: «Η Αστυνομία έχει αποδείξει ότι είναι ικανή. Πρόβλημα είναι η πολιτική της ηγεσία. Ο κ. Τόσκας οφείλει να παραιτηθεί».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δήμαρχος Αθηναίων καλεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να διασφαλίσει επιτέλους την τάξη στην πρωτεύουσα και αυτό δεν το κάνει. Το είχε κάνει οργισμένος από τα επεισόδια που είχαν συμβεί στα Εξάρχεια μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου. Τότε είχε ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να αναλάβει της ευθύνεες της. «Παρακολουθώ με αγανάκτηση να μετατρέπονται τα Εξάρχεια, για μία ακόμη φορά, σε πεδίο μάχης. Είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός ΕΛ.ΑΣ να αγνοεί ότι στα Εξάρχεια ζουν πολίτες που έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με οποιονδήποτε άλλο πολίτη», δήλωνε και ενώ έβλεπε τα Εξάρχεια να καίγονται. Καλούσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες της. «Ευθύνες για τον εγκλωβισμό των κατοίκων των Εξαρχείων σε ασφυκτικό κλοιό τυφλής βίας από τη μία, και επιχειρησιακής ανεπάρκειας από την άλλη». Τώρα όμως ζητάει την παραίτηση του Νίκου Τόσκα.

Κικίλιας: «Πολίτες – όμηροι των μπαχαλάκηδων»

Σχετικά με την πυρπόληση τριών τρόλεϊ από κουκουλοφόρους ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι απαράδεκτη και επιδεινούμενη. Η καρδιά της πρωτεύουσας εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα καθεστώς αποκλεισμού, με πολίτες οι οποίοι αισθάνονται καθημερινά ότι κινδυνεύει η σωματική τους ασφάλεια, καθώς και οι περιουσίες τους. Οι πολίτες είναι όμηροι των “γνωστών – αγνώστων” μπαχαλάκηδων, οι οποίοι -λόγω της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας της χώρας- εξακολουθούν να “αλωνίζουν” στο κέντρο της Αθήνας. Για τη Νέα Δημοκρατία, τα ζητήματα νόμου και τάξης είναι στην πρώτη προτεραιότητα. Δεν υπάρχει ελευθερία, εάν δεν υπάρχει ασφάλεια των πολιτών. Και αυτήν δεν μπορεί να την εγγυηθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι ιδεοληψίες τους, όπως έχει αποδειχθεί επί δύο χρόνια, είναι πιο σημαντικές από την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Η δέσμευση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι απόλυτη: Ο νόμος και η τάξη θα επιστρέψουν και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

 Σκληρή απάντηση από το υπουργείο Προστασίας

Όπως ήταν αναμενόμενο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντιδρώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε, σχολίασε καυτηριάζοντας τις ιδίου μήκους κύματος δηλώσεις Καμίνη – Κικίλια, «ομαδοποιώντας» τες.

«Οι συντεταγμένες αντιδράσεις Κικίλια – Καμίνη αναδεικνύουν την όλο και στενότερη σύγκλιση των απόψεών τους. Συστηματικά επικεντρώνονται στο ειδικό προκειμένου να συγκαλύψουν τη γενικότερη εικόνα της ασφάλειας της πόλης».

Το υπουργείο εξαπέλυσε επίθεση κατά του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζοντάς του επιλεκτική μνήμη, καθώς, όπως σημείωσε, αποφεύγει να ανατρέξει στα γεγονότα επί των ημερών διακυβέρνησης της ΝΔ:

«Τότε που διαδραματίζονταν εκτεταμένα επεισόδια στην Αθήνα και γινόταν μαζική χρήση δακρυγόνων και βίας, ακόμη και εναντίον γνωστών αγωνιστών σε διαδηλώσεις. Ξεχνούν ότι επί της ΝΔ συνέβαιναν κατ’ επανάληψη εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και οχήματα».

Χαρακτήρισε επίσης τη Νέα Δημοκρατία όμηρο της μικροπολιτικής της αντίληψης περί ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία τη διαψεύδουν: «Την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταγράφηκαν οι περισσότερες επιθέσεις σε σπίτια και καταστήματα στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως και οι περισσότεροι εμπρησμοί οχημάτων στην ίδια περιοχή».

»Η ΝΔ της άκριτης βίας έναντι των πολιτών και της προκλητικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, είναι αυτή που επί σειρά ετών έσπρωχνε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, τόσο στα Εξάρχεια όσο και στη Δυτική Αττική. Επί των ημερών της δεν εφάρμοζαν κανενός είδους αστυνόμευση σε αυτές τις περιοχές. Είναι αυτή που έκλεισε τα μάτια απέναντι στα προβλήματα, δεν έδωσε λύσεις και τώρα εγκαλεί τους άλλους» προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Για τον δήμαρχο της Αθήνας, το υπουργείο τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι συνηθίζει να επιλέγει την εύκολη κριτική, αλλά όποτε του έχει ζητηθεί να αναλάβει ευθύνες, το αποφεύγει.

«Η ασφάλεια δεν εξασφαλίζεται ούτε με ιδεοληψίες ούτε με εμπάθεια», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...