800
O γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (δεξιά) συνομιλεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης | REUTERS/Yves Herman

Διπλό μήνυμα από το Eurogroup για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2016, 17:32
O γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (δεξιά) συνομιλεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης
|REUTERS/Yves Herman

Διπλό μήνυμα από το Eurogroup για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Protagon Team Protagon Team 7 Νοεμβρίου 2016, 17:32

Μήνυμα προς την Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατόν, απέστειλε τη Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Κλάους Ρέγκλινγκ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, παραπέμποντας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για περαιτέρω συζητήσεις όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα.

«Τότε, θα έχουμε τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους και θα γνωρίζουμε περισσότερα για τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα στα εργασιακά και στην κοινωνική πολιτική της καθώς και στην πορεία των δημοσιονομικών της για το 2017 και το 2018» διευκρίνισε. Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι το Eurogrοup «προσβλέπει, σταθερά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τόνισε ότι οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα προκειμένου να συνεχίσουν την αξιολόγηση, αλλά και να την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν. Ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε πως «είναι επιθυμητό και εφικτό να έχουμε μια συνολική συμφωνία το Δεκέμβριο, ώστε να επιστρέψουμε από το 2017 στην σταθερότητα και στην εμπιστοσύνη».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα συνολικά 173,5 δισ. ευρώ από ESM και EFSF την τελευταία πενταετία. «Είμαστε μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας» παρατήρησε. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι θα καταθέσει πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους στο EuroWorking Group το Νοέμβριο και στο Eurogroup το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, το Eurogroup διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρότι «διατυπώθηκαν ορισμένες διαφορετικές προσεγγίσεις». Στη συνεδρίαση επαναβεβαιώθηκε το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εξεύρεση λύσης στο θέμα του χρέους το Δεκέμβριο.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, βρέθηκε η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, οι υπουργοί ενημερώθηκαν από την Κομισιόν για τη βοήθεια που έχει παρασχεθεί στην Ελλάδα και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε βασικούς τομείς της τεχνικής υποστήριξης από το 2015, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε προσερχόμενος στην συνεδρίαση πως «θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε στη δεύτερη αξιολόγηση και μετά θα μπορέσω να πω αν είμαστε έτοιμοι για τις 5 Δεκεμβρίου». Τόνισε πως πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και τον καθορισμό της δημοσιονομικής τροχιάς, ενώ σημείωσε πως στόχος του είναι «να πάει το ΔΝΤ στο Διοικητικό Συμβούλιο πριν το τέλος της χρονιάς».

Το τι χρειάζεται για το χρέος συναρτάται από πολλές παραμέτρους, συμπλήρωσε: ανάπτυξη, πληθωρισμό, δεσμεύσεις της Ελλάδας. «Δεν έχουμε σήμερα ορατότητα για όλα αυτά, αυτή τη συζήτηση θα τη συνεχίσουμε στις 5 Δεκεμβρίου», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ωστόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετέθεσε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Παρέπεμψε μάλιστα στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου, τονίζοντας πως για την Ελλάδα ισχύει «ό,τι ακριβώς συμφωνήθηκε σ’ εκείνη τη συνεδρίαση».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολίασε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι σε καλή πορεία. Πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν να επιτευχθούν οι φετινοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ είναι εφικτός ο στόχος για το πλεόνασμα του 2017.

Ο στόχος είναι να φτάσουμε σε μια συμφωνία πακέτο για την Ελλάδα έως το τέλος του έτους, επανέλαβε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών. Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup θα υπάρξει συζήτηση για την πρόοδο της Ελλάδος στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την αισιοδοξία για την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, κατέστησε αναγκαία την έναρξη παγκόσμιας συζήτησης για το ελληνικό χρέος, ενώ διατύπωσε την ικανοποίησή του για την παραμονή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, προανήγγειλε την επίσκεψή του στην Αθήνα ως τα τέλη Νοεμβρίου.

Εκτός της Ελλάδας, στην ατζέντα του Eurogroup βρίσκεται επίσης η Κύπρος, η Ισπανία, καθώς και η πορεία του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Παράλληλα, θα διεξαχθεί συζήτηση για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...