997
Ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε το ταξίδι και τις σχέσεις με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος εμπλέκεται στα Panama Papers | Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Αρτεμίου, ο Παππάς και τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 09:56
Ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε το ταξίδι και τις σχέσεις με τον δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος εμπλέκεται στα Panama Papers
|Menelaos Myrillas / SOOC

Ο Αρτεμίου, ο Παππάς και τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2016, 09:56

Συνέχεια στην «υπόθεση Αρτεμίου», του δικηγόρου ειδικού στις offshore που κατά το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου, έδωσε σήμερα (Δευτέρα) η Νέα Δημοκρατία μετά και τις νέες αποκαλύψεις τις εφημερίδας. Αποκαλύφθηκε ότι ο Αρτεμίου και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα το 2013. Η ΝΔ επανήλθε με νέα ανακοίνωση, ο κ. Παππάς έδωσε εξηγήσεις για το ταξίδι, υποστηρίζοντας ότι «εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό». Αλλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν πείστηκαν και ζήτησαν περαιτέρω εξηγήσεις από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, όπως δείχνει μία ανάρτηση σχολίου στο Twitter, την οποία φέρεται να έχει κάνει ο ίδιος ο δικηγόρος και την οποία επαναδημοσίευσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ακόμη και ο κ. Αρτεμίου φέρεται να αμφισβήτησε εμμέσως το σενάριο που παρουσίασε ο κ. Παππάς. «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια», αναφέρει το σχόλιο. Με βάση αυτό το σχόλιο, ο κ. Θεοχάρης καλεί τον υπουργό να δώσει καλύτερες εξηγήσεις.

Δύο παλαιότερα tweets του δικηγόρου των offshore, Αρτέμη Αρτεμίου, δημοσίευσε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τον λογαριασμό του κ. Αρτεμίου στο Twitter και αφορούν δημοσιεύσεις του από τον Σεπτέμβριο του 2015, πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Αναρτήσεις του κ. Αρτεμίου λίγο προ των Εκλογών του Σεπτεμβρίου… Ηταν πολλά τα λεφτά απ’ ό,τι φαίνεται», έγραψε με νόημα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το περιεχόμενο των αναρτήσεων που αφορούσαν τον ίδιο.

tweetadwnis

Στο φύλλο της Δευτέρας ο «ΕΤ» ανέφερε ότι ο Αρτεμίου και ο Παππάς έκαναν «μυστικό» ταξίδι στη Βενεζουέλα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Ο κύπριος δικηγόρος είχε εντοπιστεί στις 10 Οκτωβρίου να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου λίγες ώρες προτού αρχίσει στη Βουλή η συζήτηση για τη διαπλοκή. Σύμφωνα με την εφημερίδα το όνομά του περιλαμβάνεται στα περίφημα Panama Papers ως εκπρόσωπος offshore εταιριών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϊχέλες και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο. Και κατά πληροφορίες που επικαλείται ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια στενές σχέσεις με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος ο δικηγόρος σε γραπτή του δήλωση παραδέχτηκε ότι επισκέφθηκε το Μαξίμου, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί για να κομίσει επενδυτική πρόταση. Το Μαξίμου πάντως παρέμενε σιωπηλό ως προς τον ρόλο του κ. Αρτεμίου, μολονότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα και ύστερα από τις πρώτες αποκαλύψεις του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» στις 23 Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς την κυβέρνηση.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε τη Δευτέρα με νέα ανακοίνωση:

«Οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχουν απαντήσει για ποιο λόγο βρέθηκε ο “ταλαντούχος” δικηγόρος των Panama Papers, στις 10 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

» Μετά και το σημερινό, νέο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, δεν μπορούν να κρύβονται.

» Ο κ. Παππάς οφείλει σήμερα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αν πράγματι βρέθηκε στη Βενεζουέλα τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον κ. Αρτεμίου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα και για ποιο λόγο.

» Να απαντήσει επιπλέον αν και από ποτέ γνωρίζει τον κ. Αρτεμίου και τι σχέση έχει μαζί του».

H απάντηση του Μαξίμου

Αμεση ήταν η απάντηση του Μαξίμου που όμως δεν είπε κουβέντα για το θέμα, αρκέστηκε απλά να υπενθυμίσει τις σχέσεις της ΝΔ με τη διαπλοκή.

Σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «γελοίο» το «αφήγημα που προσπαθεί να στήσει η ΝΔ περί διαπλοκής, προκειμένου να απαλλάξει τον εαυτό της από τις βαρύτατες ευθύνες για τη διαπλοκή δεκαετιών».

«Το αφήγημα περί διαπλοκής που προσπαθεί να στήσει η Νέα Δημοκρατία, δίνοντας, μάλιστα και διεθνείς διαστάσεις, είναι τόσο γελοίο που δεν επιδέχεται οποιασδήποτε συζήτησης. Γίνεται όμως ακόμα πιο γελοίο, όταν τα σενάρια αυτά, τα επεξεργάζεται και τα προωθεί η ΝΔ, το κόμμα της Siemens, του κ. Χριστοφοράκου, του κ. Παπασταύρου, των θαλασσοδανείων. Ας μην νομίζουν ότι με αυτές τις ανοησίες, θα πετάξουν από πάνω τους τις βαρύτατες ευθύνες για το καθεστώς διαπλοκής, μέσω του οποίου λεηλάτησαν επί δεκαετίες τη χώρα», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Παππάς: «Οντως έγινε το ταξίδι»

Ο υπουργός Επικρατείας από την πλευρά του πάντως επιβεβαίωσε το ταξίδι που έγινε το καλοκαίρι του 2013 και όπως είπε, σε συνέντευξή του στον Real FM, «εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας».

«Πρόκειται για μια προσπάθεια της ΝΔ να δημιουργήσει εντυπώσεις» είπε ο κ. Παππάς για να συμπληρώσει: «Οντως έγινε αυτό ταξίδι, συνοδεία και άλλων ατόμων, καθώς υπήρχε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να επισκεφθεί τη χώρα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό.

» Κανείς καταλαβαίνει ότι δεν είναι τυχαία αυτή η στοχοποίηση αυτή τη στιγμή. Είναι αποτυχημένη προσπάθεια αλλαγής της κουβέντας. Οποιος αφήνει τέτοια υπονοούμενα, καλά θα κάνει να σκεφτεί γιατί οι βουλευτές της ΝΔ έτρεχαν πανικοβλητοι όταν πέρασε η διάταξη για μη εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες εξωτερικού».

Η ΝΔ δεν πείστηκε από την απάντηση του Παππά

Η απάντηση του κ. Παππά ήταν ουσιαστικά μία παραδοχή της πολύχρονης σχέσης συνεργασίας που είχε με τον κ. Αρτεμίου, σύμφωνα με τη ΝΔ η οποία επιμένει ότι «ο κ. Παππάς οφείλει να πει στον ελληνικό λαό όλη την αλήθεια για την πραγματική σχέση του με το δικηγόρο των offshore και των Panama Papers».

Παράλληλα, 46 βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς Επικρατείας και Δικαιοσύνης, Νίκο Παππά και Νίκο Παρασκευόπουλο, σχετικά με τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Κύπριο δικηγόρο. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της».

Απαντήσεις ζητεί και το Ποτάμι

«Είναι νομίζω σαφές ότι στη Βενεζουέλα δεν πας για διακοπές, στη Βενεζουέλα πας για δουλειές. Και θα πρέπει να μας εξηγήσει ο κ. Παππάς, τι δουλειές είχε σ΄ ένα μυστικό μάλιστα ταξίδι και όταν συνοδευόταν από έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο κ. offshore της Κύπρου», σχολίασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Εμείς και στο παρελθόν έχουμε ασχοληθεί με τα ταξίδια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βενεζουέλα. Θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις, όταν μάλιστα στην Ευρώπη συζητούν ότι κατά καιρούς το καθεστώς Τσάβες, και μετά το καθεστώς Μαδούρο, ενίσχυε κόμματα που θεωρούσε φιλικά σε αυτό», τόνισε από το περιστύλιο της Βουλής μετά από ερώτηση δημοσιογράφου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...