669
| Menelaos Myrillas / SOOC

Σκέφτεται το Grexit ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2016, 07:50

Σκέφτεται το Grexit ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Protagon Team Protagon Team 5 Οκτωβρίου 2016, 07:50

Εντάξει, τα ελληνικά του υπουργού Οικονομικού ποτέ δεν ήταν τέλεια – ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος σε αυτήν την κυβέρνηση. Αλλά αυτή η διατύπωση στην Υποεπιτροπή της Βουλής για τα προβλήματα του χρέους στην Ευρωζώνη και για το «αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη» δεν μπορεί να έχει άλλη ερμηνεία πέρα από τη σκέψη – σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον – ενός Grexit.

Βέβαια μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αυτές οι διατυπώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση προκειμένου να διασκεδάσει την εντύπωση ότι ο κ. Τσακαλώτος υπονόησε Grexit. «Ο υπουργός Οικονομικών ποτέ δεν προβληματίστηκε για το “αν η Ελλάδα μπορεί να επιζήσει σ’ αυτή την Ευρωζώνη”», ανέφεραν από το υπουργείο Οικονομικών και εξήγησαν: «Αυτό που θέτει, και έθετε ήδη από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι να υπάρξει συζήτηση για την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης –δεν αμφισβητεί, δηλαδή, την πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ. Το ζήτημα της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, άλλωστε, το θέτει και στις διεθνείς παρεμβάσεις του».

Πέρα όμως από τη διάψευση του υπουργείου Οικονομικών η εντύπωση παραμένει ότι αφού η Ευρωζώνη δεν αλλάζει υπάρχει πρόβλημα για την επιβίωση της χώρας μας σε αυτήν. Εχει κανείς ελπίδες ότι η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης θα αλλάξει; Ακόμα και αν αλλάξει δεν θα γίνει σύντομα. Πρέπει να γίνουν οι γερμανικές εκλογές, να δούμε σε τι πολιτική φάση θα είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τότε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε με το τι θα γίνει με την «αρχιτεκτονική» της Ευρωζώνης, λες και αυτό είναι κάτι που αλλάζει εύκολα.

Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρος μιλώντας προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Τρίτη στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος και την απομείωσή του: «Η Ευρώπη έχει βαθύ πρόβλημα. Και αυτό, το Κοινοβούλιο δεν το έχει συζητήσει. Ποιες είναι οι απόψεις σας για το πού πάει η Ευρωζώνη, για το πώς πρέπει να βελτιωθεί, για το αν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει σε μια τέτοια Ευρωζώνη, και αν δεν μπορεί, τι χρειάζεται να γίνει. Δεν έχω ακούσει τίποτα, ούτε από εσάς ούτε από τον κ. Στουρνάρα. Ισως, νομίζω, ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτή η συζήτηση».

Αρα ο προβληματισμός για τη δυνατότητα επιβίωσης της Ελλάδας στο ευρώ συνεχίζει να υπάρχει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εστω και σε θεωρητικό επίπεδο…

Κατά τα άλλα ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για βάσιμες ελπίδες ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Διατήρησε ωστόσο επιφυλάξεις ως προς την τελική έκβαση των συζητήσεων με τους εταίρους και άφησε να εννοηθεί ότι κίνδυνος αναβολής είναι υπαρκτός.

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι με τη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων για το χρέος έως το τέλος του 2016, θα σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικά προβλήματα κι έτσι θα δημιουργηθεί ο «καθαρός διάδρομος», ώστε οι επενδυτές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη χώρα μας. Πρόσθεσε δε ότι τέτοιου είδους αποφάσεις κρίνονται ως απολύτως αναγκαίες, προκειμένου να εξετάσει και το ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πρέπει να γίνει τώρα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να καταλάβουν οι αγορές ότι είναι βιώσιμο το χρέος», τόνισε ο υπουργός προς τα μέλη της Υποεπιτροπής της Βουλής για την απομείωση του χρέους.

Ο κ. Τσακαλώτος πάντως κράτησε «μικρό καλάθι» για την κατάληξη των συζητήσεων με τους δανειστές, μην αποκλείοντας και το αρνητικό σενάριο, και υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο καθυστερήσεων.

«Αν κλωτσήσουν (οι εταίροι) τον τενεκέ δύο χρόνια πιο κάτω, τότε οι επενδυτές θα μείνουν μακριά», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να γίνουν αποδεκτές οι απόψεις ορισμένων και από τον ευρωπαϊκό Βορρά να εξεταστούν τα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά το πέρας του προγράμματος το 2018. Αναφορά που παραπέμπει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, που είχε κάνει πρόσφατα λόγο για μακρά διαδικασία συνολικά, που θα πάει και πέραν του 2018, αλλά και στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη που επανέλαβε κάτι αντίστοιχο το περασμένο Σάββατο

«Θα είναι ανησυχητικό να το κλωτσήσουν παραπέρα. Θα είναι κακό και για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Το χειρότερο είναι να μην δημιουργηθεί ο καθαρός διάδρομος», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα «θα δει…» τι θα πράξει.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...