328
Ενα παιχνίδι του φακού. Μια αντανάκλαση του κτιρίου της Οπερας του Σίδνεϊ | REUTERS/Jason Reed/File Photo

Η Οπερα του Σίδνεϊ ανακαινίζεται για να… ακούει καλύτερα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2016, 14:55
Ενα παιχνίδι του φακού. Μια αντανάκλαση του κτιρίου της Οπερας του Σίδνεϊ
|REUTERS/Jason Reed/File Photo

Η Οπερα του Σίδνεϊ ανακαινίζεται για να… ακούει καλύτερα

Protagon Team Protagon Team 11 Αυγούστου 2016, 14:55

Οταν χτίστηκε, το 1973, ήταν το πιο πρωτοποριακό κτίριο στον κόσμο. Αλλά τα χρόνια περνούν για όλους, ακόμα κι αν είσαι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα από τσιμέντο. Ετσι η περίφημη Οπερα του Σίδνεϊ, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, μπαίνει σε φάση ριζικής ανακαίνισης.

Η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην οποία υπάγεται η αυστραλιανή μητρόπολη, παρουσίασε τα σχέδια για το έργο ανανέωσης της Οπερας, το οποίο θα κοστίσει 200 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (περί τα 130 εκατ. ευρώ).

Μα χρειάζεται τέτοια ανακαίνιση ένα τόσο υπέροχο κτίριο; Κι όμως χρειάζεται. Οι εποχές αλλάζουν. Το 1973 αρκούσε για ένα κτίριο να δείχνει όμορφο. Ομως η ακουστική της Οπερας του Σίδνεϊ θεωρείται από κριτικούς και μουσικούς τουλάχιστον μέτρια. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ, Ρόρι Τζεφς, όταν ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης «για πρώτη φορά η αίθουσα συναυλιών θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές φιλοδοξίες των αρχικών δημιουργών» και συμπλήρωσε ότι «ο κόσμος θα μπορεί να απολαμβάνει τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου με μια από τις καλύτερες ακουστικές στον κόσμο».

Ενα άλλο ζήτημα είναι αυτό της προσβασιμότητας. Στη δεκαετία του 1970 τέτοια ζητήματα δεν απασχολούσαν ακόμα τους αρχιτέκτονες και έτσι δεν είχε προβλεφθεί η ανάγκη για προσβασιμότητα στο κτίριο από άτομα ΑμεΑ – τώρα κάτι είναι απαραίτητο για έναν δημόσιο χώρο και πολύ σωστά.

«Η Οπερα του Σίδνεϊ είναι ένα σύμβολο της σύγχρονης Αυστραλίας. Είναι ευθύνη μας ως θεματοφυλάκων αυτού του εξαιρετικού μέρους να το διατηρήσουμε και να το ανακαινίσουμε για όλους τους Αυστραλούς», είπε ο Τρόι Γκραντ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Την Οπερα του Σίδνεϊ επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 8,2 εκατ. άτομα. Αυτή η επισκεψιμότητα δημιουργεί έναν κύκλο εργασιών ύψους 775 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2017 και θα ολοκληρωθούν το 2020. Παράλληλα με τη βελτίωση της ακουστικής και της προσβασιμότητας, το έργο περιλαμβάνει και τη μετατροπή γραφείων που δεν χρησιμοποιούνται σε Κέντρο Δημιουργικής Μάθησης φιλικό προς τις οικογένειες, όπως ανακοίνωσε η Οπερα. Οι υπεύθυνοι του έργου διαβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξει η εξωτερική όψη του κτιρίου, το οποίο βασίστηκε σε σχέδιο του δανού αρχιτέκτονα Γερν Ούτσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...