386
O Τζέρεμι Κόρμπιν έξω από την οικία του το πρωί της 29ης Ιουνίου. Οι φωτογράφοι τον πολιορκούν | REUTERS/Neil Hall

Στον Κόρμπιν απέμεινε μόνο… ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2016, 17:51
O Τζέρεμι Κόρμπιν έξω από την οικία του το πρωί της 29ης Ιουνίου. Οι φωτογράφοι τον πολιορκούν
|REUTERS/Neil Hall

Στον Κόρμπιν απέμεινε μόνο… ο Τσίπρας

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2016, 17:51

O Τζέρεμι Κόρμπιν είναι μια ούτως ή άλλως ασυνήθιστη πολιτική περσόνα. Ενας σκληροπυρηνικός βρετανός αριστερός παλαιάς κοπής, με τρεις γάμους – η τελευταία του σύζυγος η Μεξικανή Λάουαρα Αλβαρεζ είναι 20 χρόνια μικρότερή του και αντικατέστησε στο κρεβάτι του τη σύζυγο Νο2, τη Χιλιανή Κλαούντια Μπρατσίτα. Ενας πολιτικός που για χρόνια το μόνο έξοδο που ζητούσε να πληρωθεί από το βρετανικό Δημόσιο ήταν το τόνερ για τον εκτυπωτή του γραφείου του, ενώ οι άλλοι συνάδελφοί του χρέωναν το σύμπαν. Αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα δεν έχει προηγούμενο.

Ολη η Βρετανία – σχεδόν όλη τέλος πάντων – του ζητάει να παραιτηθεί από την ηγεσία των Εργατικών, χρεώνοντάς του το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit, καταλογίζοντάς του – και δικαιολογημένα – ότι δεν στήριξε πειστικά την ψήφο υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, όμως εκείνος αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει. Και για να γίνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίεργα, η μόνη στήριξη έρχεται από τον… Αλέξη Τσίπρα! Ο έλληνας πρωθυπουργός μας ενημέρωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι επικοινώνησε με τον Κόρμπιν και του εξέφρασε την αλληλεγγύη του για τις «δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα του» ενώ του τόνισε ότι «αυτοί που ευθύνονται για τον διχαστικό και ευρωσκεπτικιστικό λόγο δεν μπορεί να ρίχνουν τα βάρη στις προοδευτικές δυνάμεις»…

Είχαν προηγηθεί βέβαια ομοβροντίες κατά του Κόρμπιν, κυρίως μέσα από το δικό του (το πόσο δικό του απομένει να αποδειχτεί) κόμμα, λογικά δηλαδή από αυτές τις «προοδευτικές δυνάμεις» που λέει ο κ. Τσίπρας. Θεωρώντας τον βασικό υπεύθυνο για την ήττα του Remain στο δημοψήφισμα, επειδή υποστήριξε – αν υποστήριξε τελικά – «χλιαρά» την ψήφο υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, ζήτησαν την παραίτησή του από την ηγεσία των Εργατικών. Προκειμένου να τον εξαναγκάσουν σε αποχώρηση, δεκάδες σκιώδεις υπουργοί, βουλευτές και συνεργάτες της ομάδας του παραιτήθηκαν τα επόμενα 24ωρα μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ενώ την Τρίτη 28 του μήνα, υπέστη μια προσωπική πανωλεθρία: το 80% των βουλευτών των Εργατικών στήριξαν την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εις βάρος του!

Εκείνος όμως έμεινε αμετακίνητος. Τόσο που να προκαλέσει ακόμα και τον ιδεολογικό αντίπαλο, τον ήδη ηττημένο – και υπό παραίτηση από την πρωθυπουργία και την ηγεσία των Συντηρητικών – Ντέιβιντ Κάμερον.

«Μπορεί να είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου να κάθεται εκεί. Ομως δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον. Για όνομα του Θεού, άνθρωπέ μου, φύγε!» τόνισε ο Κάμερον στη Βουλή των Κοινοτήτων για να καταχειροκροτηθεί από τους βουλευτές των Τόρις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...