1172
| SOOC

Ο Χαρδούβελης και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να κάνει σοσιαλιστική πολιτική

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 12:07

Ο Χαρδούβελης και πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να κάνει σοσιαλιστική πολιτική

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 12:07

Οταν έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιανουάριο του 2015, παρέδωσε στον Γιάνη Βαρουφάκη. Παρέδωσε μια ελληνική οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης 1,7% ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης καθώς και ένα… email που λοιδωρήθηκε από τον επελαύνοντα ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι σε θέση να κάνει μια ψύχραιμη αποτίμηση των όσων μεσολάβησαν και των προοπτικών. Επιστρέφει στη δημόσια σφαίρα με μια συνέντευξη στην οποία καταγράφει τα (κάποια) θετικά και τα (πολλά) αρνητικά των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον απόηχο και της συμφωνίας της 24ης Μαΐου, δίνει την πρόβλεψή του για ύφεση 1% το 2016 και εξηγεί γιατί φοβόταν το Grexit μέχρι και να ψηφιστούν τα τελευταία μέτρα στη Βουλή. Το συμπέρασμα του κ. Χαρδούβελη; «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την ευκαιρία να είναι καβάλα σε μια οικονομία που τρέχει, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα…»

Μιλώντας στο insider.gr, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στα θετικά της συμφωνίας του Eurogroup της 24ης Μαΐου. «Το βασικό είναι ότι έκλεισε η αξιολόγηση και θα πάρουμε τα 10,3 δισ. ευρώ. Από αυτά, κάποια χρήματα θα πέσουν στην οικονομία και θα απαλύνουν το βάθος της ύφεσης αν και, κατά τη γνώμη μου, δεν θα την αποτρέψουν. Για το 2016 βλέπω μια ύφεση της τάξης του 1%, κυρίως λόγω του ότι η κατανάλωση, που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ, δεν πρόκειται να αυξηθεί, λόγω μείωσης των εισοδημάτων και αύξησης της φορολογίας. Η ύφεση θα έρθει ό,τι και να κάνει ο τουρισμός…» σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης και πρόσθεσε:

«Το δεύτερο θετικό είναι ότι δόθηκε μια αίσθηση ότι κάποτε θα ελαφρυνθεί το χρέος, αν και η απόφαση αυτή θα ληφθεί το 2018. Δεν περιμέναμε βέβαια κάποια απόφαση τώρα, ξέραμε ποια είναι η θέση της Γερμανίας, ότι δηλαδή δεν ήθελε να πάρει καμία απόφαση για την Ελλάδα που θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή της. Ούτε είχαμε την αυταπάτη ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αυτό που θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. Απλώς τη θέλουμε ως άγκυρα στις προσδοκίες για επάνοδο στην ομαλότητα. Εν τέλει, όμως, φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι πέταξαν το μπαλάκι παρακάτω επιλέγοντας προς το παρόν να μην ακουμπήσουν το χρέος. Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι αποφεύχθηκε το ατύχημα του Grexit, που αιωρούνταν στην περίπτωση που δεν εκπληρώναμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΕΚΤ τον Ιούλιο Προσωπικά, θεωρούσα μεγάλη αυτήν την πιθανότητα πριν ψηφιστούν τα μέτρα στη Βουλή, γιατί ακριβώς πίστευα ότι δύσκολα θα περάσει τα μέτρα η κυβέρνηση. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν υπήρχαν ιδεολογικοί φραγμοί» σχολίασε με νόημα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν “καβάλα” σε μια Ελλάδα που θα έτρεχε, θα μπορούσε να κάνει και σοσιαλιστική πολιτική, να πατάξει τα ολιγοπώλια, να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα»

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χαρδούβελης μιλάει φυσικά για τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών, κυρίως δε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για τους Ευρωπαίους γιατί βρήκαν στο πρόσωπό του έναν συνομιλητή. Μέχρι τότε είχαν απέναντί τους έναν τοίχο, έναν άνθρωπο που τους έδινε διδάγματα (τον Γιάνη Βαρουφάκη), λες και δεν ήξεραν. Ετσι βρήκαν κάποιον που μιλούσε με λογικά επιχειρήματα.

» Στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, δεν αρκεί να διατηρείς μια πολιτισμένη επικοινωνία με τους δανειστές. Πρέπει να είσαι η αιχμή του δόρατος της οικονομίας, να την σπρώχνεις μπροστά. Δυστυχώς, η θητεία του κ. Τσακαλώτου – που ξεκινά από την εποχή του προκατόχου του – όχι μόνον έφερε την ύφεση στην οικονομία και μέχρι σήμερα οριστικές επαναλαμβανόμενες απώλειες εισοδήματος 20 δισ. ευρώ το χρόνο, όχι μόνο κατέστρεψε το οικονομικό κλίμα και επανέφερε την απελπισία στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά φέσωσε και τους Έλληνες με επιπλέον ονομαστικό χρέος! Και δεν μιλάω απλώς για τα δανεικά του αχρείαστου τρίτου μνημονίου για τα οποία γίνεται ευρεία συζήτηση. Μιλάω για κάτι άλλο, πιο χειροπιαστό, για λεφτά που χάθηκαν ή που θα χαθούν από τα ταμεία του κράτους. Μιλάω για τα 25 δισ. ευρώ που έχασε το Δημόσιο από τη συμμετοχή τους στις τράπεζες τον περασμένο Νοέμβριο όταν οι τιμές τους κατέρρευσαν, τα επιπλέον 10 δισ. που αναγκάστηκε να συνεισφέρει για να τις ανακεφαλαιοποιήσει, αλλά και την τελικά απίστευτα μικρότερη μετοχική του συμμετοχή σε αυτές σήμερα. Μετράω και τα 20 δισ. επιπλέον χρέος που την τετραετία 2015-2018 φορτώνεται η χώρα από την αδυναμία επίτευξης ικανών πρωτογενών πλεονασμάτων. Και σε όλα αυτά, δεν μετράω καν τις απώλειες από την πτώση των αξιών των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ούτε την πρόσθετη ύφεση που τα σημερινά δημοσιονομικά μέτρα φέρνουν, δηλαδή μια ελάχιστη επιπλέον απώλεια 3% ΑΕΠ ή 5,5 δισ. ευρώ εισοδήματος τον χρόνο».

«Αντί να αρπάξει, λοιπόν, την ευκαιρία και να πει “φτιάχνω την καινούργια Ελλάδα, θα πατάξω τα μονοπώλια κ.τ.λ”, πάει την Ελλάδα στο 1980, αντί να την πάει στο 2080»

Στη συνέχεια ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ενώ καυτηρίασε την πολιτική του που «πάει την Ελλάδα στο 1980 αντί στο 2080»:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μια μεγάλη ευκαιρία γιατί το 2015 οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να δώσουν κάτι παραπάνω απ’ ό,τι έδωσαν στον Σαμαρά και τον Βενιζέλο – έβλεπαν μια αριστερή κυβέρνηση για πρώτη φορά και ήθελαν τους δώσουν κάτι παραπάνω. Αυτό θα το κατάφερναν, όμως, αν συνέχιζαν αυτό που είχαμε αρχίσει και δεν φόβιζαν τον κόσμο. Εναντιώθηκαν ασκόπως στους Ευρωπαίους και φόβισαν πρώτα τους έλληνες καταθέτες και μετά τους ξένους επενδυτές. Κατέστρεψαν το οικονομικό κλίμα. Επιπλέον, το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε εχθρό του το ΔΝΤ γιατί, φαντάζομαι, ότι θεώρησε αφελώς ότι θα χωρίσει τους δανειστές σε δύο στρατόπεδα. Στην πραγματικότητα, όμως, τους έκανε μια γροθιά και άφησε το ΔΝΤ στην άκρη. Αυτό ήταν μεγάλο λάθος, γιατί το ΔΝΤ ήταν εντελώς με το μέρος της Ελλάδας. Αυτό που έλεγε ήταν “φτιάξε τη χώρα σου Έλληνα, πάρε τον δημοσιονομικό αέρα που χρειάζεσαι, δηλαδή πρέπει να έχεις μικρότερα πλεονάσματα, και οι Ευρωπαίοι πρέπει να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο με ελάφρυνση του χρέους”. Αντί να αρπάξει, λοιπόν, την ευκαιρία και να πει “φτιάχνω την καινούργια Ελλάδα, θα πατάξω τα μονοπώλια κ.τ.λ”, πάει την Ελλάδα στο 1980, αντί να την πάει στο 2080. Οταν ακούω ότι θέλουν να λύσουν τα πράγματα “πολιτικά” αντιλαμβάνομαι ότι αδιαφορούν για την οικονομική τους διάσταση».

Ο ίδιος επεσήμανε και το κρίσιμο λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου: «Στο τέλος του 2014 το ΔΝΤ έκανε το μεγάλο λάθος να αρνηθεί να κλείσει το πρόγραμμα γιατί, ως φαίνεται, δεν ήθελε να πριμοδοτήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με 7,2 δισ. Το λάθος κατ’ εμέ είναι ότι θα μπορούσε να είχε κλείσει το δεύτερο πρόγραμμα τότε χωρίς να διατρέχει τον κίνδυνο απώλειας του ποσού. Οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη συμφωνήσει. Το ανακοίνωσαν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Αν το ΔΝΤ είχε συναινέσει, θα μπορούσε κατόπιν η τρόικα να ζητήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 τα προαπαιτούμενα που ζητά τώρα, να τον αναγκάσει να κάνει αυτά που κάνει σήμερα, για να εκταμιεύσει τα 7,2 δισ. Με δόλωμα τα 7,2 δισ., πιθανόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είχε κάνει ένα «ταχύρρυθμο φροντιστήριο» για την οικονομική πραγματικότητα πολύ νωρίς στη θητεία της και έτσι να είχε αποφύγει πολλά από τα μετέπειτα λάθη της. Αν γινόταν αυτό, ίσως η οικονομία να συνέχιζε την προηγούμενη αναπτυξιακή τροχιά της, και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν “καβάλα” σε μια Ελλάδα που θα έτρεχε, θα μπορούσε να κάνει και σοσιαλιστική πολιτική, να πατάξει τα ολιγοπώλια, να δημιουργήσει μια νέα Ελλάδα»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...