837
Ερντογάν (δεξιά) και Μέρκελ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Ozan Kose

Διπλωματικός πυρετός Τουρκίας – Γερμανίας για… την Αρμενία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 10:58
Ερντογάν (δεξιά) και Μέρκελ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Ozan Kose

Διπλωματικός πυρετός Τουρκίας – Γερμανίας για… την Αρμενία

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2016, 10:58

Η επίθεση που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ανγκελα Μέρκελ την τελευταία ημέρα του Μαΐου δεν πέρασε απαρατήρητη από το Βερολίνο. Και μιας και ο τούρκος πρόεδρος έριξε το γάντι στο έδαφος, η γερμανίδα καγκελάριος έπρεπε να το σηκώσει. Κι από την στιγμή που το σήκωσε, ο Ερντογάν δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο από το να κάνει πράξη τις απειλές του.

Το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους είναι το νέο διπλωματικό αγκάθι μεταξύ Αγκυρας και Βερολίνου και τα όσα έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης (2 Ιουνίου) στη Γερμανία έχουν ξεχωριστή σημασία για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών. Για την ακρίβεια, έβαλαν φωτιά σε αυτές, ενώ υπονομεύουν και τη συμφωνία ΕΕ-Αγκυρας για το Προσφυγικό

Η Μέρκελ στήριξε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όμως απέφυγε να ψήφισε για αυτήν. Παρά την προειδοποίηση του Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα «έβλαπτε» τις διμερείς σχέσεις, η καγκελάριος σε «δοκιμαστική» ψηφοφορία στη χριστιανοδημοκρατική Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τρίτη ψήφισε υπέρ. Ωστόσο δεν ήταν παρούσα στην ιστορική ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο την Πέμπτη. Το ίδιο έγινε και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας – ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ βρίσκεται στη Λατινική Αμερική.

2016-06-02T100935Z_1759137522_LR1EC620S7ODO_RTRMADP_3_GERMANY-TURKEY-ARMENIA
Ο Οζντεμίρ Τσεμ, τουρκικής καταγωγής ηγέτης των Πρασίνων, στο βήμα της Μπούντεσταγκ. Οι Πράσινοι στήριξαν την ψήφο για τη Γενοκτονία. Δεξιά του διακρίνεται το άδειο έδρανο της καγκελαρίου (Reuters)

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση μετά την ψήφιση: η Αγκυρα αποφάσισε την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Βερολίνο. Από την πλευρά του, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καταδίκασε το ψήφισμα και ισχυρίστηκε πως ένα «ρατσιστικό αρμενικό λόμπι» είναι υπεύθυνο για την απόφαση που ελήφθη από τη γερμανική βουλή.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος – που προτίμησε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Βερολίνο αντί να παραστεί στην από κάθε άποψη ιστορική ψηφοφορία – έσπευσε να ρίξει το βάρος στις σχέσεις συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες. «Υπάρχουν πολλά που ενώνουν τη Γερμανία με την Τουρκία και ακόμη κι αν έχουμε διαφορετική άποψη για ένα θέμα, το εύρος των δεσμών μας, η φιλία μας, οι στρατηγικοί δεσμοί μας είναι μεγάλοι», δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με την Αγκυρα.

Ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «γελοία» την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, προειδοποιώντας εκ νέου για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις

Οι απουσίες των δύο επικεφαλής της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής από την ψηφοφορία δεν ήταν τυχαίες. Και οι δύο ήθελαν να σώσουν ό,τι σώζεται από τις σχέσεις της χώρας τους με την Αγκυρα, οι οποίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες μετά τη δημόσια τοποθέτησή τους υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Η απόσταση 100 χρόνων από το ιστορικό γεγονός δεν είναι λόγος να μην ασχοληθεί η γερμανική Βουλή με το ζήτημα», τόνισε ο Στάινμαγιερ περιγράφοντας την κατάσταση και δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί το Βερολίνο.

Και γιατί όλα αυτά; Γιατί ο Ερντογάν είχε τρίξει τα δόντια του. Ο τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη Μέρκελ και, σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, προσπάθησε να την αποτρέψει από μια πράξη που δεν θα έκανε ένας «υγιής ανθρώπινος νους». Απείλησε ότι αν γίνει δεκτό το κείμενο και η Γερμανία «πέσει στην παγίδα», θα επιδεινωθούν οι διπλωματικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά και με τους τρία εκατομμύρια Τούρκους που ζουν στη Γερμανία. Βέβαια, δεν υποστηρίζουν όλοι οι μετανάστες τον Ερντογάν. Αλλά ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε και τις τουρκικές οργανώσεις στη Γερμανία για να εντείνει την πίεση στο Βερολίνο. Οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του ψηφίσματος και 500 τουρκικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή στους βουλευτές της Μπούντεσταγκ υποστηρίζοντας ότι το 90% των Τούρκων απορρίπτει την κατηγορία της Γενοκτονίας, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Η Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα τη λάθος χρονική στιγμή» την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. «Είναι έργο των ιστορικών να αξιολογήσουν εάν επρόκειτο για γενοκτονία», δήλωσε στη Rheinische Post o Γκιοκάι Σοφούογλου, επικεφαλής της Τουρκικής Κοινότητας.

Παράλληλα ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έφθασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «γελοία» την ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, προειδοποιώντας εκ νέου για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. Σε περίπτωση που εγκριθεί το ψήφισμα, «φυσικά και θα ζημιωθούν οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ΄ αυτού», δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός,

Η γερμανική Βουλή είχε συζητήσει το Αρμενικό και πριν από έναν χρόνο, αλλά τότε μπήκε στον πάγο. Τώρα εγκρίνει κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν τρία από τα τέσσερα κόμματα της Μπούντεσταγκ: οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες της συμπολίτευσης καθώς και οι Πράσινοι του Οζντεμίρ Τσεμ – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η περίπτωση του ηγέτη των Die Gruenen ο οποίος είναι τουρκικής καταγωγής.

Πάνω από 20 χώρες, μαζί με τη Γερμανία, έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Σε περιπτώσεις όπως σε Αυστρία, Βραζιλία, Λουξεμβούργο η Τουρκία ανακάλεσε για ένα διάστημα τον πρεσβευτή της από τη χώρα, αλλά δεν διέκοψε τις σχέσεις. Το έκανε με τη Γαλλία που ποινικοποίησε ταυτόχρονα την άρνηση του Ολοκαυτώματος των Αρμενίων. Η Αγκυρα διέκοψε κάθε συνεργασία, πολιτική και στρατιωτική, με το Παρίσι. Αλλά με την άρση της ποινικοποίησης επέστρεψε και ο τούρκος πρεσβευτής στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...