700
Ο Μπέρνι Σάντερς (αριστερά) με τον Σπάικ Λι | .

Ο Σπάικ Λι «ανακρίνει» τον Μπέρνι Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 11:41
Ο Μπέρνι Σάντερς (αριστερά) με τον Σπάικ Λι
|.

Ο Σπάικ Λι «ανακρίνει» τον Μπέρνι Σάντερς

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2016, 11:41

Από το «Inside Man» και το «Malcom X», μέχρι τα ντοκιμαντέρ για τους αστέρες της μουσικής (όπως ο Μάικλ Τζάκσον) και τα κλιπ για τα δημοφιλέστερα video game του πλανήτη. Ο Σπάικ Λι δεν χρειάζεται συστάσεις για το ποιος είναι ή για το τι κάνει. Κάνει τα πάντα και αρέσει πολύ.

Αρέσει τόσο πολύ, μάλιστα, στους δημοσιογράφους που η συντακτική ομάδα του The Hollywood Reporter κανόνισε να συναντηθεί ο δημοφιλής σκηνοθέτης με τον Μπέρνι Σάντερς, τον υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ. Και το αποτέλεσμα είναι, τουλάχιστον, απολαυστικό. Η συζήτηση που ακολούθησε αφορούσε τα πάντα: από την παιδεία και το εκπαιδευτικό σύστημα, μέχρι την υγεία, το θέμα-ταμπού της οπλοκατοχής και την κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Μπαράκ Ομπάμα.

Το νέο τεύχος του The Hollywood Reporter θα κυκλοφορήσει στις 22 Απριλίου και περιλαμβάνει την πλήρη συνέντευξη του Σπάικ Λι με τον Μπέρνι Σάντερς. Αν και δεν πρόκειται, ουσιαστικά, για συνέντευξη. Πρόκειται περισσότερο για συζήτηση επί παντός επιστητού και λιγότερο για «δημοσιογραφική» παραγωγή. Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να είναι τέτοια. Ο Λι ασχολείται με τον κινηματογράφο ή τέλος πάντων με τα πάντα εκτός από τη δημοσιογραφία.

Και οι δύο άντρες κατάγονται από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Και μπορεί να έχουν μεγαλώσει κάτω από διαφορετικές συνθήκες, μπορεί να έχουν διαφορετικές μισθολογικές απολαβές και τραπεζικά αποθεματικά, αλλά η οπτικής τους πάνω στα ζητήματα που αφορούν τον πλανήτη, την πολιτική και την κοινωνία είναι ταυτόσημες. Πάντα προοδευτικές, πάντα υπέρ της ανοιχτής συμμετοχικής διαδικασίας στην ίδια τη ζωή. Κι ας τους χωρίζουν κάτι σχεδόν 20 χρόνια. Ο Λι είναι 59 και ο Σάντερς είναι 75.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά ξέρει τα ΜΜΕ πολύ καλά και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε

Εξω από το St. Mary’s Park στο Μπρονξ έχει 18.500 κόσμο και οι περισσότεροι είναι κάτω από 30 ετών. Στις 31 Μαρτίου, ο Σάντερς μίλησε για πρώτη φορά σε ανοιχτή εκδήλωση στη Νέα Υόρκη και το ότι ο δημοφιλής σκηνοθέτης ήταν στο πλευρό του, εκφράζοντας ανοιχτά την στήριξή του σημαίνει πολλά. Τόσο για τον ίδιο τον πολιτικό, όσο και μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών, η οποία γαλουχήθηκε με τις ταινίες του Λι.

Ο διάλογος αρχίζει και οι δυο τους αρχίζουν να συζητούν –για τι άλλο;- για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Σάντερς εκφράζει την πίστη του στη λογική των αμερικανών ψηφοφόρων και τονίζει το πόσο σίγουρος είναι πως ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων δεν θα καταφέρει, τελικά, να επικρατήσει στις εκλογές. «Δεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ», δηλώνει και στέκεται στο ποια είναι τα δυνατά του σημεία του αντιπάλου του.

Η συζήτηση προχωρά σε πιο σημαντικά, όσον αφορά τις εκλογές, θέματα. Σε πιο… τεχνικά. Ο Λι ρωτά τον Σάντερς για το τι χρειάζεται να κάνει για να αποσπάσει τις ψήφους των Αφροαμερικανών. Οχι των νέων, αυτούς τους έχει στο τσεπάκι του. Ο Σάντερς, αν και σημαντικά μεγαλύτερος από τη Χίλαρι Κλίντον, έχει μαζί του τη νέα γενιά, αλλά όχι τους συνομήλικούς του. «Είναι το πιο παράξενο πράγμα στον κόσμο, δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αυτό που κάνουμε με τη νέα γενιά δεν έχει προηγούμενο, αλλά σχεδόν δεν υπάρχουμε στα μεγαλύτερα ηλικιακά στρώματα. Πραγματικά με ενοχλεί αυτό, μιας και έχω περάσει τη μισή μου ζωή στο Κογκρέσο να περνάω νομοσχέδια που βελτιώνουν τις συνθήκες διαβίωσης των συνταξιούχων και των ηλικιωμένων. Αυτό που μόνο μπορούμε να κάνουμε πλέον είναι να βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε καλύτερα τα μηνύματά μας στον κόσμο αυτό», αναφέρει ο Σάντερς, σε μία σπάνια επίδειξη αυτοκριτικής και ειλικρίνειας.

Ο Ομπάμα και η Χίλαρι

Η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται πως έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου, οι δυο τους συνεργάστηκαν όσο η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο και ο ίδιος ο Σάντερς παραδέχεται πως η σχέση του με τον ένοικο του Λευκού Οίκου είναι καλή. Αλλά φροντίζει να μην περιαυτολογεί γι αυτήν και βάζει τα πράγματα στη σωστή τους –με βάση το σκεπτικό του- διάσταση. Στο ότι ο Ομπάμα είναι από τους πιο έξυπνους προέδρους που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ και στο πόσο πειθαρχημένος είναι. Και στο τέλος… πετά τη βόμβα. Η σύζυγός του είναι οπαδός της Χίλαρι!

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη παρακάτω. Θα σας εκπλήξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...