1338
| REUTERS/Susana Vera

Το «Μπερναμπέου» γιουχάρει τον Ρονάλντο επειδή… δεν είναι ο Μέσι

Sportscaster Sportscaster 12 Μαρτίου 2016, 14:45

Το «Μπερναμπέου» γιουχάρει τον Ρονάλντο επειδή… δεν είναι ο Μέσι

Sportscaster Sportscaster 12 Μαρτίου 2016, 14:45

Συνέβη δυο φορές μέσα σε μια εβδομάδα. Στο 7-1 επί της Θέλτα (για την 28η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος) και στο 2-0 επί της Ρόμα (στον αγώνα – ρεβάνς για τους «16» του Champions League). Το «Μπερναμπέου» αποδοκίμασε αγρίως τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ωσπου ο πορτογάλος σταρ σκόραρε (τέσσερα γκολ εναντίον των γαλιθιάνων και ένα σε βάρος των ρωμαίων), η «γιούχα» έγινε χειροκρότημα και τα παιχνίδια ολοκληρώθηκαν με τους θεατές όρθιους να τον αποθεώνουν.

Μήπως… τρελάθηκαν, οι οπαδοί της Ρεάλ Μαδρίτης; Γιατί τα βάζουν διαρκώς με τον κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της ομάδας τους; Η απάντηση ακούγεται τερατώδης, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα: Βρίζουν τον CR7 επειδή… δεν είναι ο Μέσι.

Τον κατηγορούν, πρώτα απ’ όλα, οτι «κρύβεται» στα παιχνίδια που η μπάλα… καίει. Οτι δεν σκοράρει στα ντέρμπι -με την Μπαρτσελόνα ή την Ατλέτικο Μαδρίτης- αλλά βάζει δυο, τρία και τέσσερα γκολ σε αντιπάλους μικρότερης δυναμικότητας. Τον αδικούν. Διότι πιο σημαντικοί αγώνες από εκείνους του Champions League, δεν υπάρχουν. Και σ’ αυτούς ο Κριστιάνο είναι μακράν ο καλύτερος.

Στο ματς με τη Ρόμα, στη Μαδρίτη, ο πορτογάλος άσος έφτασε τα 90 γκολ στην ιστορία της διοργάνωσης (σε 123 αγώνες) και φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας. Εχει πετύχει οκτώ περισσότερα από τον μεγάλο του αντίπαλο, Λιονέλ Μέσι. Στο φετινό Champions League είναι πρώτος σκόρερ, με 13 γκολ, ενώ ο δεύτερος -ο τρομερός Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου- μετράει περίπου τα μισά (7). Ο Κριστιάνο έχει βάλει δυο γκολ περισσότερα από ολόκληρη τη Ρόμα (11 σε 8 αγώνες) και συνεχίζει. Ενώ η Ρόμα, όχι. Στα χρόνια που βρίσκεται στη Μαδρίτη, ο Ρονάλντο έχει βάλει την υπογραφή του σε 94 (75 γκολ και 19 ασίστ) από τα 190 τέρματα της Ρεάλ στο Champions League.

Τον κατηγορούν, επίσης, οτι στα εκτός έδρας παιχνίδια είναι άφαντος. Τον αδικούν. Διότι από αυτά τα 90 γκολ στο Champions League, τα 44 τα έχει πετύχει μακριά από το «σπίτι» του. Αριθμός που τον κατατάσσει στην πρώτη θέση (και) αυτής της λίστας, πάνω από τον Μέσι (35), τον Φαν Νίστελροϊ (24), τον Μπενζεμά (21) και τον Ραούλ (20). Από το 2009 -που μετακόμισε στην Ισπανία από την Γιουνάιτεντ- μέχρι σήμερα, σε 162 εκτός έδρας αγώνες έχει σκοράρει 152 φορές. Στο «Μπερναμπέου» έχει πετύχει μόλις 35 τέρματα περισσότερα (και τέσσερα σε ουδέτερες έδρες). Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο ποδοσφαιριστής με τον οποίο διαρκώς τον συγκρίνουν, ο Μέσι, έχει στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 137 φορές, σε 170 παιχνίδια μακριά από το «Καμπ Νου».

«Οταν μεγαλώνεις το παιδί σου με λάθος τρόπο, του δίνεις τα πάντα και μετά του τα στερείς, αρχίζει να κλαίει. Εχω κακομάθει τους ανθρώπους. Οταν δεν σκοράρω, εσείς (οι δημοσιογράφοι) δεν κλαίτε, αλλά αρχίζετε να… γράφετε πολύ»

Τον κατηγορούν, ακόμη, οτι δεν είναι ομαδικός. Τον αδικούν. Στο Champions League ο πορτογάλος μετράει 27 ασίστ (πάσες για γκολ) και είναι πρώτος (και) σε αυτή την κατηγορία. Τη δεύτερη θέση μοιράζονται ο Μέσι και ο Ινιέστα -ο κορυφαίος εν ενεργεία πασαδόρος στον κόσμο- με 23 ασίστ έκαστος.

Τον κατηγορούν, τέλος, πως την έχει δει μεγάλη ντίβα και περιμένει από την ομάδα να τρέξει γι’ αυτόν. Τον αδικούν. Στα 31 του χρόνια εξακολουθεί να γυμνάζεται όσο κανένας συμπαίκτης του και βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση από όλους. Ακόμη και από τότε που έφτασε στη Μαδρίτη, το 2009, που ήταν επτά χρόνια νεώτερος. Γι’ αυτό και οι επιδόσεις του στο σκοράρισμα έχουν μια αξιοθαύμαστη συνέπεια. Η φετινή είναι η έκτη διαδοχική χρονιά που πετυχαίνει πάνω από 40 τέρματα, σε όλες τις διοργανώσεις. Η χειρότερή του αγωνιστική περίοδος ήταν η πρώτη. Το 2009-2010, όταν ακόμη στον πάγκο βρισκόταν ο Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο Ρονάλντο είχε σκοράρει 33 φορές. Τις επόμενες σεζόν πέτυχε 53, 60, 55, 51 και 61 γκολ, για να φτάσει φέτος τα 40, ήδη από τις αρχές Μαρτίου. Στο 7-1 κόντρα στη Θέλτα, ο Κριστιάνο έγραψε ιστορία. Συμπλήρωσε 253 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα και -μετά τον Μέσι- ξεπέρασε κι αυτός τον Τέλμο Θάρα (251 γκολ). Σήμερα είναι δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στην Ισπανία, πίσω από τον αργεντινό ανταγωνιστή του.

Από το 2004 έως το 2010, η Ρεάλ είχε χαθεί από το προσκήνιο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Επί έξι διαδοχικές σεζόν δεν κατάφερνε να προκριθεί ούτε στις οκτώ καλύτερες ομάδες του Champions League. Μέχρι που ανέλαβε δράση ο Κριστιάνο. Από το 2011-2012 μέχρι σήμερα, ο πορτογάλος σκοράρει πάντοτε και στις δυο αναμετρήσεις της ομάδας του στη φάση των «16» της διοργάνωσης. Τα θύματά του ήταν -κατά σειράν- η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η παλιά του αγάπη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σάλκε (δυο φορές) και -προ ημερών- η Ρόμα. Τις προηγούμενες οκτώ φορές που είχαν συναντηθεί με ιταλική ομάδα, οι μαδριλένοι είχαν αποκλειστεί.

Κάθε χρόνο, λοιπόν, ο πορτογάλος παίρνει τη Ρεάλ από το χέρι και την περνάει στα προημιτελικά ή και παραπέρα. Αρα, τι ζόρι τραβάνε μαζί του οι οπαδοί; Η εξήγηση είναι πολύ απλή. Θέλουν τίτλους. Δεν τους καίγεται καρφάκι για τα απλησίαστα στατιστικά του Κριστιάνο, για το αν θα πάρει τη «Χρυσή Μπάλα», το «Χρυσό Παπούτσι» ή οποιονδήποτε ατομικό τίτλο κυκλοφορεί. Τα τρόπαια που έχει κατακτήσει η «Βασίλισσα» από την ημέρα που απέκτησε τον CR7, είναι απελπιστικά λίγα για την πλουσιότερη και ακριβότερη ομάδα του κόσμου. Πέρυσι έχασε τα πάντα, ενώ η μισητή αντίπαλός της -η Μπαρτσελόνα- σάρωσε τα πάντα. Φέτος, το… έργο πάει προς επανάληψη. Η Ρεάλ έμεινε από πολύ νωρίς εκτός Πρωταθλήματος και Κυπέλλου, ενώ κανείς στη Μαδρίτη δεν πολυ-πιστεύει πως μπορούν να αποκλείσουν την Μπαρτσελόνα, αν οι δυο ομάδες συναντηθούν στο Champions League. Και όλοι στο «Μπερναμπέου» κάνουν την αναπόφευκτη σύγκριση: του αξεπέραστου σολίστ Κριστιάνο με τον μαέστρο – ηγέτη Μέσι, ο οποίος καθοδηγεί την Μπαρτσελόνα από τίτλο σε τίτλο χωρίς να σκοτίζεται αν ο Σουάρες θα βγει πρώτος σκόρερ ή αν ο Νεϊμάρ θα του κλέψει τη δόξα.

Οι οπαδοί της Ρεάλ αδικούν τον Ρονάλντο, επειδή ο ίδιος -με τη συμπεριφορά του- έχει δώσει δικαιώματα. Ξέρουν οτι ο Μέσι ποτέ δεν θα δήλωνε, έπειτα από μια αποτυχία της Μπαρτσελόνα, πως «αν όλοι οι συμπαίκτες μου βρίσκονταν στο δικό μου επίπεδο, τώρα απλά θα είμασταν στην κορυφή». Ποτέ δεν θα εξέφραζε δημοσίως την προτίμησή του για την ενδεκάδα. Ποτέ δεν θα έδειχνε την απογοήτευσή του για την αποτυχημένη προσπάθεια κάποιου συμπαίκτη του ή τον εκνευρισμό του που δεν του έδωσε την μπάλα. Ποτέ δεν θα τον έβλεπαν να διασκεδάζει σε κοινή θέα έπειτα από κάποια ήττα. Ποτέ δεν θα ταξίδευε κάθε βδομάδα στο Μαρόκο -ανάμεσα στις προπονήσεις- για να συμμετάσχει στα πάρτι οργίων ενός «κολλητού» του αθλητή του kick-boxing. Και ποτέ κανείς δεν θα έλεγε γι’ αυτόν οτι δεν θέλει να πάει στην Μπαρτσελόνα για να μην τον έχει συμπαίκτη. Οπως είπαν προσφάτως για τον Ρονάλντο, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και ο Αλβαρο Μοράτα, σύμφωνα με δημοσίευμα της καταλανικής εφημερίδας «Sport».

Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και μεταξύ των ποδοσφαιριστών της Ρεάλ Μαδρίτης, οι φίλοι του Κριστιάνο είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πριν από λίγο καιρό, η Mirror έγραψε πως στα άτομα που τον «ακολουθούν» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter,

συγκαταλέγονται μόλις τέσσερις συμπαίκτες του -οι Σέρχιο Ράμος, Αλβάρο Αρμπελόα, Πέπε και Χάμες Ροντρίγκες- και δυο πρώην, ο Τσάμπι Αλόνσο και ο Φάμπιο Κοεντράο. Οπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, οι σχέσεις του με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές της «Βασίλισσας» είναι τεταμένες, λόγω διαφόρων γεγονότων που έχουν λάβει χώρα κατά την επταετή παρουσία του στην ομάδα.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο Κριστιάνο το δήλωσε πρόσφατα: «Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησα το Champions League και δεν μιλούσα με τον Φέρντιναντ, τον Γκιγκς και τον Σκόουλς. Λέγαμε ένα “γειά”, ο ένας στον άλλον, και αυτό ήταν όλο. Είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, όχι φίλοι».

Αντιθέτως με όσους τον γνωρίζουν καλά, ο πολύς κόσμος τον λατρεύει. Ο Ρονάλντο κατέχει τον τίτλο του βασιλιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έγινε ο πρώτος αθλητής που έσπασε το φράγμα των 200.000.000 «πιστών»: 109.700.000 στο Facebook, 49.600.000 στο Instagram και 40.700.000 στο Twitter. Αυτά τα νούμερα δεν τα έχουν φτάσει ούτε οι αμερικανοί σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Μάικλ Τζόρνταν, Κόμπι Μπράιαντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Κέβιν Ντουράντ και Στέφεν Κάρι. Ο Κριστιάνο αποκτά κάθε μέρα, κατά μέσο όρο, 135.000 νέους «ακόλουθους» στα social media.

Τι απαντά ο Ρονάλντο στην κριτική που δέχεται; «Οταν μεγαλώνεις το παιδί σου με λάθος τρόπο, του δίνεις τα πάντα και μετά του τα στερείς, αρχίζει να κλαίει. Εχω κακομάθει τους ανθρώπους. Οταν δεν σκοράρω, εσείς (οι δημοσιογράφοι) δεν κλαίτε, αλλά αρχίζετε να… γράφετε πολύ».

Περισσότερο κι από τους οπαδούς της Ρεάλ, τον Κριστιάνο Ρονάλντο τον αδικεί ο ίδιος του ο εαυτός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...