645
| Nikos Libertas / SOOC

Εναλλακτικό σχέδιο με περικοπές συντάξεων για το Ασφαλιστικό

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 22 Φεβρουαρίου 2016, 10:00

Εναλλακτικό σχέδιο με περικοπές συντάξεων για το Ασφαλιστικό

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 22 Φεβρουαρίου 2016, 10:00

Πέντε μήνες μετά τα σενάρια Κατρούγκαλου για μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ και το δημόσιο διαχωρισμό των συντάξιμων αποδοχών σε υψηλές, μεσαίες και χαμηλές, οι σκέψεις για πλαφόν σε αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ επιστρέφουν, ως ύστατη λύση – συμβιβαστική πρόταση στους δανειστές. Μόνο τυχαία δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί η στοχευμένη επανάληψη του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος επιμένει να χαρακτηρίζει «σκληρή» τη διαπραγμάτευση, παραδεχόμενος ότι οι δανειστές διαφωνούν όχι μόνο με προτεινόμενες διατάξεις αλλά και με τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου.

«Οι διαφορές των δανειστών δεν αφορούν στο αν θα υπάρχει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας στο σύστημα, αλλά την αναλογία μεταξύ του αναδιανεμητικού ρόλου του κράτους, που εμείς τον θέλουμε πιο έντονο, και αυτού που επιθυμούν περισσότερο οι ίδιοι, να υπάρχει μια ευθεία αναλογικότητα ανάμεσα στις εισφορές και στις συνταξιοδοτικές παροχές» δήλωσε από τη Θουριγγία όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο ημερίδας για την απασχόληση. Μία από τις βασικές διαφωνίες των δανειστών είναι η αύξηση της εισφοράς υπέρ της επικούρησης κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, κάτι που αντιβαίνει στη λογική της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης που είναι το μέγα ζητούμενο αλλά και η υπογεγραμμένη δέσμευση της ελληνικής πλευράς.

Σε περίπτωση που δεν γεφυρωθεί αυτή η διαφωνία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει περίπου 500 εκατομμύρια από αλλού. Ηδη υπάρχουν σκέψεις για μείωση του πλαφόν στις 2.000 ευρώ για μονές συντάξεις και στις 2.300 ευρώ για πολλαπλές, από περίπου 2.770 που είναι σήμερα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξοικονόμηση θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση όμως που και αυτό αποδειχτεί ανεπαρκές για τους δανειστές, στο στόχαστρο θα μπουν ξανά, αν και στην πραγματικότητα δεν βγήκαν ποτέ, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.500 ευρώ, οι οποίοι βάσει του συστήματος Ήλιος υπολογίζονται περίπου στις 420.000.  Επισήμως το υπουργείο δεν παραδέχεται – ακόμα τουλάχιστον – αυτά τα σενάρια, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό στρώνουν το χαλί για νέες μειώσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

Μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου η κυβέρνηση δηλώνει πλέον αισιόδοξη ότι το Ασφαλιστικό θα φτάσει στη Βουλή μέχρι και το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου. Πόσο ασφαλής όμως μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια εκτίμηση, ειδικά μάλιστα μετά και τις απανωτές διαψεύσεις της ως προς τα χρονοδιαγράμματα που θέτει;

Την τελευταία φωτιά άναψε ο επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος – αν και δήλωσε μη αρμόδιος για το θέμα – πέταξε τη σπόντα του για μείωση συντάξεων. Λίγες ημέρες νωρίτερα τον ρόλο αυτό είχε αναλάβει ο «κακός» Πολ Τόμσεν, ο οποίος με άρθρο του φρόντισε να θυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση τη γνωστή «αδυναμία» του ΔΝΤ που επιθυμεί διακαώς τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και άρα και των κύριων συντάξεων. Δύο παρεμβάσεις εκ διαμέτρου αντίθετες με την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, που πλέον φλερτάρει σοβαρά με το ροζ… όπως δήλωσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ιδιαίτερα αναξιόπιστη ως προς τον προγραμματισμό που κατά καιρούς ανακοινώνει. Εχοντας αποτύχει ήδη δύο φορές στα χρονοδιαγράμματα έλευσης του Ασφαλιστικού στη Βουλή, οικειοποιείται πλέον τις πιο «ασφαλείς» εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου η κυβέρνηση δηλώνει πλέον αισιόδοξη ότι το Ασφαλιστικό θα φτάσει στη Βουλή μέχρι και το Πάσχα των Καθολικών στις 27 Μαρτίου. Πόσο ασφαλής όμως μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια εκτίμηση, ειδικά μάλιστα μετά και τις απανωτές διαψεύσεις της ως προς τα χρονοδιαγράμματα που θέτει;

Να θυμήσουμε ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση δήλωνε με βεβαιότητα ότι τοΑσφαλιστικό θα έχει ψηφιστεί έως τον Νοέμβριο. Ο Νοέμβριος έγινε Δεκέμβριος, ο Δεκέμβριος έγινε Ιανουάριος με αποτέλεσμα, σήμερα λίγο πριν τελειώσει και ο Φεβρουάριος, το Ασφαλιστικό να βρίσκεται μεταξύ υπουργείου Εργασίας και δανειστών και ουδείς γνωρίζει αφενός πότε θα ψηφιστεί και αφετέρου πώς και με ποιες διατάξεις θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ενδεικτικό άλλωστε της κυβερνητικής αστοχίας σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό είναι και η ημερομηνία έλευσης των επικεφαλής του Κουαρτέτου τους οποίους υπολόγιζαν στην Αθήνα στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έλεγχο μόνο από τα τεχνικά κλιμάκια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...